Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 77729292

tesciowa wnuki spadek

Polecane posty

Go艣膰 77729292

witajcie ,mam taki problem,matka mojego partnera zapisala dom i pieniadze na 2 dzieci z pierwszego malzenstwa mojego partnera--dzieci maja 17 i 16 lat,my jestesmy razem juz 6 lat mamy 1 dziecko i mam pytanie--czy ono moze ubiegac sie o zachowek skoro babcia calkowicie pominela je w testamencie?czy ma prawo do spadku po babci?wie ktos?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 77729292
podnosze bo to wazne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Z tego co sie orientuje to moze. ale adwokata radzilabym zapytac dokladnie , sa nawet bezplatne infolinie. powodzenia i szkoda ze dzieci sa tak nierowno traktowane

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77729292
dziekuje mam taki zamiar poradzic sie adwokata,ale moze ktos na forum bedzie zorientowany w sprawie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie mo偶e. Wnuki nie s膮 spadkobiercami ustawowymi je艣li 偶yj膮 dzieci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dok艂adnie! - jak babcia zamknie oczy to o zachowek b臋dzie m贸g艂 si臋 ubiega膰 tylko tw贸j konkubent!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
babcia mo偶e zapisa膰 sw贸j maj膮tek komu chce! widocznie wola艂a prawowitym wnukom, a nie b臋kartowi!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77729292
z tego co sie orientuje to testament ma pierwszenstwo przed dziedziczeniem ustawowym i matka partnera wszystko przepisala na tamte dzieci,a co moje male dziecko jej zrobilo?to niesprawiedliwe,moze jeszcze ktos sie wypwie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77729292
nam sie zyje dobrze i nie bedziemy przeciez brac slubu tylko po to by dziecko bylo "z prawowitego loza":) bo to nie o to chodzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak ci si臋 dobrze 偶yje to czego wyci膮gasz 艂apy po nie swoje? Babcia mo偶e zapisa膰 maj膮tek nawet swojemu kotu, a tobie i twojemu psu nic do tego!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nam sie zyje dobrze i nie bedziemy przeciez brac slubu tylko po to by dziecko bylo "z prawowitego loza" xxxxxxxxxxxxxxxxx babcia jednak mia艂a inne zdanie w tej sprawie :-)

Udost臋pnij ten post

Ale wy jestescie zmije... Gdyby taki problem miala eks to juz byscie zrzutke robily na adwokata zeby dla swojego dziecka jak najwiecej wyrwala od babci... Ale ze pisze next to trzeba ja wyzwac... Bo jej dziecku sie nie nalezy. A wlsnie ze sie nalezy! Kazdemu po rowno. Autorko najlepiej poradzic sie prawnika bo tutaj nikt Ci raczej rady nie udzieli.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jeste艣 matk膮 b臋karta, wi臋c czego si臋 spodziewa艂a艣?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A wlsnie ze sie nalezy! Kazdemu po rowno. xxxxxxxxxxxxxx "ka偶demu po r贸wno" - to by艂o za komuny!!! ka偶dy, kto posiada maj膮tek ma 艣wi臋te i niezbywalne prawo zapisa膰 go komu chce!!! wybranym wnukom, kole偶ance, s膮siadowi, ko艣cio艂owi, sekcie, biednym, dalszej rodzinie czy w艂asnemu kotu I NIC NIKOMU TO TEGO!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Skoro tw贸j facet zosta艂 pomini臋ty w testamencie to ma jeszcze prawo do zachowku. Zachowek to jest taki psikus zrobiony przez prawo osobie zmar艂ej - 偶eby sobie dobrowolnie maj膮tkiem nie rozporz膮dza艂a. I testament nie ma tu nic do rzeczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale facet nie stara si臋 o zachowek, tylko ta kt贸ra mu doopy daje. To taki psikus zrobiony przez doopodajke zmar艂ej, kt贸ry si臋 nie uda. Bo prawo tego nie przewiduje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77729292
widze ze zawisc az w oczy kole niektore osoby,ale taka mentalnosc Polaczkow,sami nie maja i komus nie dadza,mnie ten spadek nie interesuje,ale chodzi o sprawiedliwosc by na przyszlosc moje dziecko nie bylo poszkodowane,z tego co sie dzis dowiedzialam od znajomego ktory konczy prawo to kazdemu wnukowi przysluguje rowny podzial w okreslonej czesci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja my艣l臋, 偶e babcia chce wynagrodzi膰 tamtym wnukom to, 偶e wychowa艂a swojego syna na takiego egoist臋 i cz艂owieka bez honoru, 偶e dzieci musia艂y si臋 wychowywa膰 bez ojca. Ja nie rozumiem dlaczego wyci膮gasz r臋ce po co艣 co nie jest twoje i nie ty decydujesz czyje by膰 powinno? Zobaczysz jak przyjdzie czas dzielenia maj膮tku twojego konkubenta i jak dzieci przyjd膮 po pieni膮dze ojca, ciekawe czy tak ch臋tnie sie nimi podzielisz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"ale taka mentalnosc Polaczkow,sami nie maja i komus nie dadza" no jak maj膮 to nie daj膮 ciemnoto, bo niby jak? :) po 2 wnukom nale偶y si臋 po r贸wno z punktu widzenia prawa, ale nie z punktu widzenia tej osoby do k贸rej ten maj膮tek si臋 nale偶y, a to ona ma ostatnie s艂owo w tej kwestii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale zachowek si臋 nale偶y dopiero po 艣mierci babci.Tak samo jak i spadek testamentowy.Ja na miejscu babci zrobi艂bym darowizn臋 na wybrane wnuki teraz.Zanim ona zejdzie to i zachowku nie b臋dzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Bzdura. Wnukowi nie nale偶y si臋 zachowek, je艣li jego ojciec (syn zmar艂ej) 偶yje. Nie opowiadajcie g艂upot.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale macie dylematy babcia zamknie oczy to mo偶ecie zacz膮膰 walczy膰 po s膮dach o jej maj膮tek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to inaczej: synowi nale偶y si臋 zach贸wek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Babcia jeszcze 偶yje, a ty ju偶 jej maj膮tek chcesz dzieli膰 po swojemu? A mo偶e zanim umrze to wszystko przepije ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
one chce, aby jej facet walczy艂 z w艂asnymi dzie膰mi o dom po babci, czujecie?? :) o dom kt贸ry babcia im da艂a i z dzie膰mi, kt贸re zostawi艂 kiedy艣....ty babo chyba jest bez serca i tego cz艂owieka z kt贸rym jeste艣 w og贸le nie kochasz je偶eli ka偶esz mu to robi膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 one chce, aby jej facet walczy艂 z w艂asnymi dzie膰mi o dom po babci, czujecie?? usmiech.gif o dom kt贸ry babcia im da艂a i z dzie膰mi, kt贸re zostawi艂 kiedy艣....ty babo chyba jest bez serca i tego cz艂owieka z kt贸rym jeste艣 w og贸le nie kochasz je偶eli ka偶esz mu to robi膰... x To prawda. Jaka艣 masakra. Ojciec ma odebra膰 cz臋艣膰 maj膮tku swoim dzieciom, 偶eby jej 偶y艂o si臋 lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Prawowite 艂o偶e by艂oby i tak tylko wtedy, gdyby matka tamtych dzieci umar艂a zanim pu艣ci艂a艣 si臋 z jej facetem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja si臋 dalej upieram przy zrobieniu darowizny teraz.Darowizn臋 robi si臋 u notariusza.Po 艣mierci w艂a艣ciciela trzeba b艂膮ka膰 si臋 po s膮dach.Poza tym je艣li przedmiotem podzia艂u spadku jest nieruchomo艣膰 to 偶eby si臋 jej pozby膰 trzeba czeka膰 ponad 5 lat na mo偶liwo艣膰 zbycia inaczej grozi niema艂y podatek.Robi膮c darowizn臋 teraz ten okres zacznie biec od momentu powstania aktu notarialnego.Prze膰wiczy艂em to osobi艣cie.Matka darowa艂a mi mieszkanie/Warszawa/ w 2001r.Do偶y艂a do 2010.Mieszkanie sprzeda艂em w 2012.Zero podatk贸w,Zero ci膮gania si臋 po s膮dach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
naturalne jest, 偶e rodzice cz臋sto rezygnuj膮 z czego艣, aby dzieci mia艂y lepszy start...je偶eli ma si臋 oboje rodzic贸w to oni wsp贸lnie mog膮 co艣 na przysz艂o艣膰 wypracowa膰 dla dziecka, twoje dziecko ma rodzic贸w, kt贸rzy b臋d膮 na nie pracowa膰, a tamte dzieci? Tyle co mama wypracuje sama plus alimenty, kt贸re by艂y na ich utrzymanie...ten dom nalezy im si臋 jak psu miska... zapracuj je偶eli chcesz co艣 dziecku swojemu zostawi膰 a nie ograbiaj innych z ich woli!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Darowizna jest ryzykowna. Wiem, ze nie placi sie podatku od darowizny przekazanej dzieciom ale juz nie mam pewnosci co do wnukow. A poza tym co bedzie jak babcia przestanie sie wnukom "podobac"? Na bruk? A kto bedzie placil podatki od nieruchomosci, itp.? Kilkunastoletni nowi wlasciciele? Czy moze "wydziedziczony" tatus? A czy tatus ma jeszcze braci, siostry? Nic o tym nie wiemy. Czy babcia jest wdowa? Brakuje wielu informacji aby udzielic odpowiedzi na pierwotne pytanie. Jezeli konkubent jest jedynym ustawowym spadkobierca (syn) to tylko on moze ubiegac sie o zachowek. W jego przypadku bedzie on dosc wysoki bo jest to procent spadku, ktory by nalezal mu sie ustawowo (100% jesli jedyny spadkobierca). Doradzam zainteresowanej sprawdzenie odpowiednich przepisow na inernecie - "prawo spadkowe".

Udost臋pnij ten post