Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierzaca ale nie bereciara

Dlaczego tak duzo ludzi nie wierzy w Boga PYTAJNIK

Polecane posty

Zastanawiam sie nad tym dlaczego tak wiele ludzi stroi sobie z niego zarty i dlaczego drwi z jego nauk? Jego nauki mowia o dobroci i milosci. Ludzie robia na przekur- jst wiecej, zawisci, pychy, nienawisci , chamstwa. Dlaczego tak duzo ludzi sie od niego odwrocilo ? Ja wiem ,ze zaraz znajda sie osoby, ktore zaraz mnie beda wyzywac za to ,ze zalozylam ten Topik, ale ja sie nie wstydze tego ,ze jestem wierzaca. Nie drwie z ateistow, jechowy czy innej religi. Ale zastanawiam sie nad tym dlaczego tak duzo ludzi sie od Boga odwrocilo ?

Co masz na mysli mowiac ,ze nie ma powodu wierzyc ? mozesz to wyjasnic ? To trzeba miec powod ? Jak tak to jaki ?

Gość gość
i nie ma powodu, żeby nie wierzyć :)

Gość gość
Nie drwie z ateistow, jechowy czy innej religi. Ale zastanawiam sie nad tym dlaczego tak duzo ludzi sie od Boga odwrocilo ? xxxxxxxxxxx to nie wiesz idiotko, że jehowi i przedstawiciele innych religii też wierzą w Boga???

Gość gość
rozumiem, że wszyscy (ateiści, jehowi i przedstawiciele innych religii) mają wierzyć w TWOJEGO Boga, co?

Gość erggtbgbgbgbgb
do autora: nie sąd cię skaże pedofilu

Ale po co mnie wyzywasz? Tak wierza w Boga ale maja inne poglady :) Jehowi nie uwazaja ,ze Maryja byla dziewica - nasza wiara Katolicka natomiast w to wierzy. Mamy troszke inne poglady.

Gość prawictwo pospolite128
ja jestem ateistą . Uważam ze to naturalne . Wiara nie czyni cie dobrym człowiekiem . Znam mnostwo katolików którzy wolą dać pieniadze na tace w kosciele niż na organizacje charytatywne .. Dlaczego na jasnej gorze jest tyle złota w kosciele ? Ano dlatego ze katolicy robią sobie kpiny z wiary..

rozumiem, że wszyscy (ateiści, jehowi i przedstawiciele innych religii) mają wierzyć w TWOJEGO Boga, co?- Tak jak napisalam - prosze czytaj ze zrozumieniem - nie drwie ani nie namawiam do wiary. Bog jest jeden. Jest tylko inaczej nazywany. Dla nas to Bog dla innej wiary Allah :) ... zadalam proste pytanie , nie sadzilam ,ze az tak trudno bedzie wam na nie odpowiedziec.

Gość sympatyczna koleżanko
ja wierze w pewną energię/ Boga. Różne religie wskazują, że istnieje coś ponad nami i chciałabym żeby tak było. Ale jaki jest ten Bóg? która religia jest najbliżej prawdy? nie wiadomo. to co przemawia przeciwko Bogu, to to że ludzka natura jest bojaźliwa i zawsze tłumaczymy zjawiska jakąś siłą ponadnaturalną. I tak bogowie powstają w każdej kulturze. Sama w sobie mam lęki np przed śmiercią, co po niej jest, czy istnieje życie poza naszą planetą itd. A wtedy ogarnia mnie strach przed nieznanym i chciałabym żeby coś ten ogrom rzeczy ogarniał. Chciałabym móc "przekupić" Boga ofiarą, ale czy to znaczy, że istnieje?

prawictwo pospolite128 Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia, ze bywa i tak ,ze Katolik moze byc gorszy od osoby nie wierzacej. Nie sadze ludzi ani nie oceniam - zadalam proste pytanie Dlaczego nie wierzycie i co was sklonilo do zmiany ?

koscioł w srediowieczu to inkwizycja obecnie to nowe przepych i brak kontroli .. A dlaczeczego jestem ateistą ? to proste .. Jak mozna kazać sie do siebie modlić ?Czy to nie grzech pychy ..

Kosciol sam nie wie co wyczynia- mamy przyklad ksiezy - niby powinni byc uczniami Boga i nauczac prawdy i byc przykladem - niestety tak nie jest i sadze ,ze to wlasnie to zmienilo nastawienie wielu ludzi. Prosze pamietac ksiadz to tez czlowiek - malo jest ksiezy z powolania wielu idzie za kasa - ale kiedy nadejdzie sad ostateczny oni pierwsi zostana skazani.

Sadze ze wielu ludzi wierzy mimo wszystko w Boga, ale nie chodzi do kosciola bo stroni od ksiezy, szczegolnie po ostatnich wydarzeniach....

Gość gość
nie masz innych zmartwień moherze? co cię to obchodzi, kto się odwrócił a kto nie? te pieprzone katole we wszystko chcą się wpieprzać! weź się do pracy, zajmij swoim tyłkiem i pomagaj potrzebującym - a ode mnie, ateistki się odwal!!!

stworzyć przykazania i sie samemu do nich nie stosować. to dla mnie niezrozumiałe .. Dzis uderze cie piorunem a jutro bedziesz śmiertelenie chory .. Bym mógł cieszyć sie jak cierpisz .. Czy to nie zabawa dziecka z zapałkami ?

Stwierdzenie, że nie ma powodu by nie wierzyć, to absurd, błąd logiczny. To wiara wymaga dowodów, nie wierzę w Boga tak jak i w wiele innych rzeczy jak ożywione piankowe marynarze i różowe jednorożce.

Gość Pralinka Ninka
ja wierzę w Boga , natomiast do kościoła nie chodzę , ponieważ ta instytucja ma tyle wspólnego z wiarą , co zdrowe kanapki z wołowiną w macdonald ... kwestie finansowe , obłuda , zakłamanie , pedofilia , brak szacunku ze strony księży do ludzi Zero powołania , czysty konsumpcjonizm , brać! brać ! brać!

Mogłabym wymyślić wiele innych rzeczy i bulwersować się, że ludzie w nie nie wierzą, bo przecież NIE POTRAFIĄ UDOWODNIĆ, ŻE TO COŚ NIE ISTNIEJE. Absurd.

prawictwo pospolite128 Kosciol powinien byc domem Bozym - niestety zamienil sie w targowisko - gdzie w tych czasach nawet rozaniec kosztuje zl. Ja rowniez sie z tym nie zgadzam. Co do modlitwy - nie modlisz sie do samego siebie , modlisz sie do Boga.

Gość Pralinka Ninka
Jeżeli nauki o których wspominasz są czystą teorią a Boże Barany czyt. księża nie potwierdzają tego praktyką to w co wierzyć? ! jeżeli pokazują nam r***ańsko za to co uzbierali na tacę , dobre imprezy z małolatami i środkami dostępnymi tylko nocną porą , to do cholery jak chodzić do takiego kościoła?!!!! jak słuchac ich nauk ? gdzie szukać potwierdzenia? ja wierzę w Boga ale do kościoła - wołami!

usunięcia] gość nie masz innych zmartwień moherze? co cię to obchodzi, kto się odwrócił a kto nie? te pieprzone katole we wszystko chcą się wpieprzać! weź się do pracy, zajmij swoim tyłkiem i pomagaj potrzebującym - a ode mnie, ateistki się odwal!!! x x Po co te nerwy- luzna rozmowa :) nie potrafisz sie wypowiedziec nic w tym temacie to nie wypowiadaj sie wcale :)

a co ma piernik do wiatraka? wiara w Boga to cos wiecej niz chodzenie do kosciola i dawanie na lawe ja nie chodze, nie daje, jestem przeciwko zbiorka pieniedzy dla ksiezy, ale wierzyc wierze

ciekawe czy kosciół uczestniczy w akcjach charytatywnych .. Bo biorąc pod uwage te auta biskupów i arcybiskupów za 200 tys zł to mam wątpliwości ..

Probelm tkwi w tym ze Kosciol to targowisko - Ksiadz jako osoba oddana Bogu powinna nauczac- lecz oni sa gorszymi grzesznikami od nas. Kosciol rowniez sam sobie wymyslil wiele przykazac - ktore nie sa zgodne z Bogiem. Bog wymyslil 10 przykazan Bozych i przukazania milosci do ktorych to czlowiek powinien sie dostosowac. - Czy w dzisiejszch czasach naprawde jest tak trudno podac komus pomocna dlon? wybaczyc sobie zle chwile? nie obrzucac innych obelgami ? Ja uwazam ,ze to wcale nie jest trudne bo dla chcacego nic trudnego. Modlac sie modlimy sie do Boga - ''Ojcze nasz''

lady Love- zgadzam sie z Toba- nie tylko latanie do kosciola swiadczy o wierze w Boga- ta wiara trzeba zyc codziennie , pomagajac i nie szydzac z innego czlowieka. Pomodlic sie mozna w domu w ciszy.

uczestniczy w akcjach charytatywnych .na rzecz koscioła