Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Æðelgast

Co sądzicie o zaratusztrianizmie pytajnik

Polecane posty

Gość Æðelgast

Czy to nie dziwne, że w Persji powstała religia monoteistyczna niezależnie od judaizmu, który został objawiony. Czy to nie dowodzi u Ariów czystości ich serc intencji i dążenia do prawdy? A także lepszych zdolności dedukcyjnych? Warto rozmawiać...

Gość gość
o masz a ten z tymy Ariami

Gość gość
chyba arian, nie ariow ;)

Gość gość
no bo podaj liczbe pojedyncza tych twoich wiecznych ariow ;)

Gość gość
no coz w tym dziwnego. ludzie w ruznych zakatkach sobie w roznych momentach wymyslali coraz to nowe religie. najpierw politteistyczne, a potem nastala moda na mono.

Gość gość
to to moze nie arianie faktycznie, ale aryjczycy? no bo jak zrobisz liczbe pojedyncza od ariowie. ario? ariu? aryj?

Gość gość
a nie aryjczyk?

Gość gość
twoja tez jest falszywa

Gość gość
sami z błekitna krwią

Gość gość
Zwiad znów ze sobą zacznie gadać :D:D:D

Gość nudzisz stary gburze
ty stary kutafonie i zakapiorze. zamiast zarabiac na chleb tak jak ja w tej chwili to ty piepszysz o jakis tam arianach srajanach kuwa.

pl.wikipedia.org/wiki/Ariowie Do gościa wyżej, co ma wątpliwości... Beruthiel nie jestem pasjonatem historii. O semitach, albo chińczykach bym nie założył takiego tematu...

Gość nudzisz stary gburze
a ta na powaznie, to jesli arial, to arialowie, nie arianie bo to co innego, tak samo nie ariony czy inne wynaturzenia. sr

nudzisz stary gburze - zarabiam na chleb. Mam święte prawo założyć szlachetny temat na forum w wolnej chwili...

jesteś, czy nie jesteś pasjonatem... to i tak nie ważne... ważne, że jesteś mądrym człowiekiem, z którymi lubię rozmawiać i, którego lubię czytać :)

Po mojemu powstanie zaratusztrianizmu paru niewątpliwych zalet aryjskiego charakteru. Bowiem Bóg się Zoroastrowi nie objawił. Powstanie zaratusztrianizmu było uwieńczeniem wcześniejszych dążeń do monoteizmu. W zarusztrianizmie układ jest mniej więcej taki sam, jak w religiach monoteistycznych, abrahamowych. W zaratustrianizmie mamy takie postacie jak (głównie) Ahura Mazda - odpowiednik Boga. Ahirman - odpowiednik szatana. Duchy Sponta Mainju - odpowiednicy aniołów. Do tego liczne demony. Np. znany w eurpejskiej demonologi Asmodeusz pochodzi właśnie z zaratusztrianizmu (Aszma Dewa). Do czego zmierzam: Zaratusztrianizm nie jest religią objawioną, a rozwiązaniem prostego testu dedukcyjnego, którego owocem jest konkluzja, że Bóg jest jeden (źródło dobra i doskonałości), jak i ma jednego głównego przeciwnika (ojca błędu, cierpienia, kłamstwa). To dowodzi wg mnie wyższości Ariów nad okolicznymi ludami semickimi na przykład... Do tego dualizm był wpisany w aryjski charakter, jako, że Ariowie musieli się zmagać z prawami natury, zanim zamieszkali w Iranie...

Mało tego. Nawet dzisiaj wielu Persów wraca do zaratusztrianizmu sprzeciwiając się obcej semickiej kulturze: www.youtube.com/watch?v=WsHZwuHiTSo

Ale piszę jeszcze raz - Podaję to jako przykład poprawnej dedukcji. Nie nakłaniam do Czczenia Ahura Mazdy, bowiem Bóg zwrócił się do króla Perskiego słowami: "Tak rzekł Pan do swojego pomazańca Cyrusa, którego ująłem za jego prawicę, aby przed nim zdeptać narody i odpiąć pas na biodrach królów, aby przed nim otworzyć podwoje i aby bramy nie były zamknięte: Ja pójdę przed tobą i wyrównam drogi, wysadzę spiżowe wrota i rozbiję żelazne zawory. I dam ci schowane w mroku skarby i ukryte kosztowności, abyś poznał, że Ja jestem Pan, który cię wołam po imieniu, Bóg Izraela, przez wzgląd na mojego sługę Jakuba i Izraela, mojego wybrańca, wołam cię po imieniu, nadałem ci zaszczytne imię, chociaż mnie nie znałeś. Ja jestem Pan i nie ma innego, oprócz mnie nie ma Boga. Ja c**przypinam pas, chociaż mnie nie znasz," Izajasza 45:1-5 "Ja c**przypinam pas, chociaż mnie nie znasz" Zatem Bóg stwierdza fakt, że i tak nie jest tym samym, co irański Ahura Mazda...

Sanskryt ma lakoniczny smak: "Aadau vaada asiit, sa ca vaada ishvarabhimukha aasiit, sa ca vaada ishvara aasiit" Co to może znaczyć?

Może oznaczać, że ktoś ma usiąść (aasit).. czyli pewnie chodzi o to, by Edelgast usiadł obok Królewny i ją przytulił :P