Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ppaulaa00

inwestować czy składać 18 lat co robić z pieniędzmi

Polecane posty

Gość ppaulaa00

Witam , chciałam się was poradzić ... mam 18 lat , obecnie chodze do 3 technikum , ale na weekendach pracuje na stacji paliw jako kasjerka wiec dorabiam sobie okolo 600-900 zl miesiecznie . w tej chwili mam odlozone jakies 1500-2000 zł. i zastanawiam się czy składać pieniądze czy je wydawać?? zastanawiam sie nad zainwestowaniem w swoj pokoj , m.in telewizor + dekoder , (narazie zainwestowalam juz w wlasny komputer, telefon , abonament na tel sobie oplacam) po prostu lubie byc niezalezna , aczkolwiek wiem ze na studia dostane pieniadze od rodzicow, auto tez dostalam , ogolem materialnie dobrze stoimy ale lubie miec "własne rzeczy" co radzicie , odkładac pieniadze czy wydawać < oczywiscie na rzeczy które mi się w zyciu moga przydać nie mówie o pierdołach

Gość gość
Autorko - to o czym piszesz (telewizor, dekoder) to nie są inwestycje tylko konsumpcja. :) No, chyba, że zamierzasz na tym sprzęcie zarobić tj. używać go do pracy przynoszącej zysk lub z zyskiem sprzedać. Powinnaś wyszukać sobie najlepszą lokatę i tam trzymać pieniądze - a po upływie jej terminu (parę miesięcy zwykle) nie przedłużać automatycznie, tylko znów przejrzeć rankingi i umieścić w tym banku na tej lokacie, gdzie jest aktualnie najkorzystniej. Pieniądze wydaj, kiedy faktycznie będziesz potrzebowała np. na kurs który przyda Ci się do pracy czy coś w tym stylu. Oczywiście bez przesady - konsumpcja też jest trochę potrzebna.

Gość gość
900zł za weekendy na stacji paliw? To chyba tam loda robisz.

Gość ppaulaa00
tzn pisząc inwestowac miałam na mysli po prostu to że zamiast przykładowo liczyć na to aby rodzice kupili mi ten przykładowo telewizor , wole go sama kupic , i miec jako swoja własnoścbo wiadome ze przykladowo w przyszlosci, rozpoczynając własne zycie telewizor jest rzeczą chyba oczywystą .

Gość ppaulaa00
no np w tym miesiac mialam 11 dni wolnych od szkoly , czyli teoretycznie moglam pracowac 11 razy < po 12 godzin, roznie nocki dniowki , >

Gość gość
Jeśli potrzebujesz tego telewizora i stać Cię to sobie kup - nie chodzi o to żeby popadać w jakieś patologiczne skąpstwo, w końcu po to pracujesz, żeby żyć i korzystać, a nie zyjesz by pracować i ciułać. Nie radzę jednak wydawać wszystkiego bo oszczędności są ważne - np. gdy komputer się zepsuje/ktoś ukradnie, a musisz szybko kupić nowy. Nie mówiąc już o tym, że może się zdarzyć, że parę miesięcy będziesz bez pracy i bez dochodów i wtedy albo prosisz rodziców o "łaskę" albo wspierasz się własnymi oszczędnościami.

Gość Inwestuj_od_małego
Zgadzam się z przedmówcą, ale jeśli dziewczyna chce inwestować, ma "żyłkę" do interesów, to czemu nie?! ;) Sama inwestowałam pieniążki wcześnie :) Poradzę Ci coś: teraz opłaca się inwestować w niektóre (powtarzam - niektóre!) programy partnerskie. Polecam np. http://partner.disign.pl/. Rozbudowują sieć ekranów LED, na których wyświetla się reklamy - można w to zainwestować nawet niewielkie kwoty :-) Powodzonka!

Gość Kasia Stania
Inwestuj - tylko inwestuj mądrze! Składać możesz, ale nic na tym nie zarobisz. Mądre inwestycje pozwolą Ci zdobyć dodatkową gotówkę praktycznie bez wysiłku. Na swoim blogu pisałam o tym jak bezpiecznie wejść w inwestycje http://lokaty-kasi.pl/7-krokow-do-bezpiecznych-inwestycji/ Może coś Ci się przyda:)

Gość gość
Według mnie część pieniędzy warto zainwestować:)