Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a123a

co się z tym dzieje

Polecane posty

Gość a123a

Mam pytanie, co dzieje się z miesiączką, która w naturalnych warunkach powinna być przeciętnie co miesiąc u zdrowej kobiety? Mam zaburzenia od 6 lat z miesiączkowaniem, nie pamiętam kiedy dostał już naturalnie bez wywoływania okres. Lekarze mnie badają i nikt nic nie wie co mi jest. Od 3 mc nie mam miesiączki i tak się zastanawiam, co się dzieje z tą miesiączką, która powinna naturalnie wystąpić. Czy to może być w jakiś sposób magazynowane, czy ten brak powoduje takie stany zachowania jak przy depresji?

Gość gość
to wygląda tak, że zapewne masz bardzo cienkie endometrium i ono sie nie złuszcza- to tak na logikę, bo gdyby Ci za każdym razem narastało normalnie, a miesiączki by nie było, to miałabyś przerost endometrium

Gość a123a
Jak byłam u lekarzy, żaden o tym nie wspomniał. Myślisz, że przez 6 lat bym miała problemy. Brałam orgametril, bromergon , potem 2 lata duphaston. Jak brałam duphaston miesiączki były przestałam brać to miesiączki dostawałam co najdłużej do 3 mc po odstawieniu i potem znowu cisza....i znowu duphaston na wywołanie i tak w kółko. Załamka;/

Gość gość
nie mam pojęcia, ale moim zdaniem tak to wygląda, choć lekarz wie lepiej, a co ci do tej pory mówili?

Gość a123a
Robili mi badania usg,hormony-badanie ich poziomu kazał mi robić zawsze w piąty dzień miesiączki i badania robiłąm zawsze jak brałam duphaston (wtedy były na granicy może lekko ponad czyli łapały się z ledwością do normy tej dolnej) , nic mi konkretnego nigdy nie powiedział. Jeden kiedyś stwierdził, że po prostu tak mam masakra -odpowiedź lekarza! Już mam przez to takiego doła... nie wiem co mam robić i gdzie iść.

Gość gość
wiesz co, trochę to dla mnie dziwne, że wszystkie hormony robiłaś w jednym dniu, bo są takie które robi się max do 5dc, a są takie które robi się w drugiej połowie cyklu. A masz owulację? Podejrzewam że nie, ale może się mylę?

Gość a123a
Wiesz co rzadko ale obserwowałam u siebie czasami śluz rzadki i było go tak pełno... miałam plamienia zamiast okresu np. w 4mc po odstawieniu tabletek duphaston ale nie wiem czy to można podłączyć pod owulację.

Gość gość
ale na usg nie potwierdzałaś tego? radzę C****szukać dobrego lekarza, choć podejrzewam że kilku juz zaliczyłaś, nie wiem ile masz lat i czy planujesz dzieci, ale moim zdaniem to zbyt poważne i nienormalne żeby bagatelizować

Gość a123a
mam 25 lat i zaczynam myśleć o dziecku ale w takim wypadku mogę raczej sobie pomarzyć...nie na usg nie sprawdzałam czy mam owulację. nienawidzę tych lekarzy, tylko by kasę brali na badania nie wyślą ani nic konkretnego nie powiedzą.

Gość gość
a no właśnie 25 lat, więc nie ma na co czekać, poszukaj ginekologa-endokrynologa, jeżeli chodzi o badania hormonów, to zrób w cyku bez żadnych leków FSH, LH, prolaktynę ( można również ok.21dc), estradiol 2-4 dc , progesteron około 21dc, oprócz tego testosteron i TSH

Gość gość
no i możesz się z lekarzem umówić na monitoring cyklu żeby sprawdzić czy masz owulację, to jest usg wykonywane kilka razy w ciągu całego cyklu co około 2 dni do momentu pęknięcia pęcherzyka

Gość a123a
ok tylko, że jak ja już nie miałam tyle czasu miesiączki to nie wiem teraz czy mogę te badania wykonać w tym czasie? czy czekać może za kilka mc pojawi się chociaż jakieś plamienie i wtedy odliczyć i zrobić poziom hormonów

Gość gość
może poczekaj na plamienie, bo teraz to nawet będzie ciężko podciągnąć Cię pod którąkolwiek fazę cyklu

Gość gość
chociaż gdybys wzięła luteine lub duphaston na wywołanie, to nie miałoby wielkiego wpływu na wyniki

Gość a123a
więc nic innego mi nie pozostaje jak naszprycować się duphastonem czekać na miesiączkę i robić badania

Gość gość
w między czasie szukaj dobrego lekarza, powodzenia i oby w końcu znalazła sie przyczyna Twojego problemu

Gość gość
Hej Miałam podobne objawy, badanie hormonów co kilka dni przez 2 -3 cykle, progesteron, i powtórka. Po kilkunastu latach spokojnie zaszłam w ciążę. Po drodze brałam progesteron, diane-35, cilest, mercilon. Poszukaj dobrego endokrynologa, uzbrój się w cierpliwość i powodzenia w leczeniu :) Pozdrawiam