Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieshka26

do tych co rzucili palenie

Polecane posty

Gość agnieshka26

Probuje rzucic palenie. Nie robie tego dla zdrowia, ani przez brzydki zapach. Glownym powodem jest cena. Zwyczajnie nie stac mnie na ten narkotyk, po drugie w mojej pracy jest ten nalog nieakceptowany. Palenie nazywam narkotykiem, bo ma na mnie b silne dzialanie. Przy kolejnej probie rzucenia,gdy udaje mi sie wytrzymac prawie 2 dni, glod nikotynowy staje sie tak silny, ze wrecz czuje, ze nie mam wyjscia i gdy siegam po tego papierosa, czuje cos jak bym byla oduzona. Do tego dochodzi bezsennosc, co jeszcze moglabym zniesc, ale nie moge zniesc stanow depresyjnych, ktore mnie nachodza. Mysle, ze mam cos nie tak z umyslem, jestem strasznie uzalezniona. A teraz pytanie. Czy jak wy rzucaliscie, tez mieliscie stany depresyjne i po jakim czasie one mijaja?

Gość gość
ja wylądowałam na pogotowiu bo z braku nikotyny objawy jak przy zawale, lekarz zbadał i kazał mi wyjść i zapalić, powiedział, że nie nadaję się do rzucenia z dnia na dzień papierochów, stopniowo, od 3 lat jestem na sztucznym papierosie

Gość namu amida butsu
Wlasnie próbuje kolejny raz rzucić ehh, wczsniej mi sie udalo przez półtora roku nie smolić pluco. Dac sie da... Tak na prawdę fizyczne uzaleznienie mija po okolo 10 15 dniach. Najlepiej zrób to jak ja. Ogranicz i rzuć. Pomocne beda tabletki z nikotyną. tylko te tez so dosyć drogie 13 zl za listek gdzie z początku często ssiesz:p albo tabex. -.-

Gość agnieshka26
boje sie, ze tez moge miec slaba psychike i moge nie rzucic. wczesniej w sumie nie palilam 3 lata, ale pamietam, ze poczatki byly okropne, plakalam i tez mialam depresje, ale wtedy mialam motywacje, nienawidzilam tego. Nigdy nie sadzilam ze wroce do tego nalogu, nawet o tym przestalam myslec. Chora sytuacja zyciowa w ktora sie wplatalam sprawila, ze bez zastanowienia pognalam po papierosy i alkohol i wpedzilam sie w ten nalog po raz kolejny, ale tym razem lubie to i nie chce rzucac. Okolicznosci zewnetrzne mnie zmuszaja. :(

Gość namu amida butsu
sztuczny e papieros nie jest dla wszystkich mozna nabawic sie wiekszych problemow z oskrzelami niz od analogow. rozne olejki te z chin prawie wszędzie sprzedawane są bardzo szkodliwe, metale ciężkie i inne ciekawostki jak ep to liqid robić samemu! żadne niesprawdzone allegro. Te w stacjonarkach takze nie polecam. bo i tak wszystkie z chin

Gość agnieshka26
a wlasnie a moze sa jakies leki po ktorych mija bezsennosc i glod nikotynowy ?

Gość namu amida butsu
Moj kolejny sposob to kupowalem bibulki z filtrami i jak juz bardzo mi sie chcialo zapalic palilem ale zamiast tytonioiu byla mięta :D

Gość namu amida butsu
Zacznij biegac, to sie zmeczysz i spac bedziesz. JAM depresje opanowalem poprzez codziennie cwiczenia z Jogi, bieganie, rowerek, rozne herbatki od zielarzy shamanow, dziurawce, medytacje, szafrany. Dzieki wlozonemu wysiłkowi nawet zostałem oświecony w 1 stopniu zhengzhongpian i Tez mialem problemy ze snem ..

Gość gość
witam, wiem co czujesz bo tak samo ciężko mi było rzucić. miewałam takie stany, że płakałam na zmianę ze wściekłością. Byłam w nałogu 18 lat i nigdy wcześniej nie rzucałam palenia, poza za ciążą ale wtedy jakoś organizm był dla mnie łaskawszy. Wydaje mi się że to zależy od charakteru ja mam tak słaby charakter i poddatny na uzależnienia, że nie palę już trzy lata i w tym czasie ani razu nie spróbowałam ale uwież mi, że jak pomyślę o papierosie i zaciągnięciu się nim .... to czuje się jak by to było wczoraj jak jeszce paliłam i w momencie wracam do nałogu, chyba nigdy nie będę wolna :( Jesli chodzi o ten najgorszy okres to wydaje mi sie, że tak z m-c. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Gość gość
Polecam ci książkę Allena Carra "Easyway, jak rzucić palenie". Ksiązka jest naprawdę świetna, przez cały czas czytając ją, autor zachęca cię do palenia ale dochodzisz do ostatniego rozdziału i przestajesz palić od tak, z dnia na dzień i nawet nie odczuwa się specjalnie braku fajek. Książka uświadamia jakim bezsensownym i nic nie wnoszącym nałogiem jest palenie a sam głód nikotynowy wcale nie jest taki silny jak się wydaje. Ja już 2 lata nie palę dzięki niej :)

Gość agnieshka26
namu to smiesznie zabrzmi, ale poprzez medytacje, po raz kolejny wpadlam w nalog tytoniowy :P Ja za 1 razem jak rzucalam, to bylo roznie, do roku czasu miewalam chec***owrotu do palenia. ale po 2 latach ja kompletnie o nich zapomnialam.

Gość namu amida butsu
Najbardziej ciągnie na fajke? po posilku i tuz po przebudzeniu, staraj sie wydłużać momenty zanim wstaniesz zapalisz swojego pierwszego. Dzisiaj 1 zapalime 14 :30. teraz mam jeszcze jednego w planie ostatniego ciagnie jak cholera :P ale dam rade. :)

Gość agnieshka26
jak mam cala paczke, to wypale pol przez dzien. problem w tym ze mieszkam i pracuje u obcych ludzi, ktorzy oczekiwali osoby niepalacej. Obiecalam sobie, ze jak sie do nich wprowadze to rzuce. Jednak to nie jest takie proste. Szukam tylko okazji, zeby moc sobie zapalic, w koncu mnie przylapia i strace prace. Strasznie mnie to wkurza, ze chowam sie jak jakis przestepca. teraz zaluje, ze od poczatku nie bylam z nimi szczera. Dziekuje wam za rady. Moze zaczne biegac.

EMPiria  prowadzi w Rybniku wielotorową, innowacyjną terapię antynikotynową metodą HappyEnd.  Fundamentem tej autorskiej metody jest kompleksowe podejście do uzależnienia poprzez jednoczesne zastosowanie kilku najnowocześniejszych i najskuteczniejszych strategii trwałego i łatwego uwalniania się od nałogu tytoniowego. Wyeliminowanie uzależnienia następuje w wyniku pracy ze świadomym i podświadomym umysłem pacjenta. Metoda ma podstawy naukowe: bazuje na faktach, wynikach badań, logicznych argumentach i wnioskach z eksperymentów . Nie ma tu żadnych trików, magii, sztuczek, czy oszustwa z pseudo cudownymi gadżetami, medykamentami lub metodami odwykowymi działającymi na zasadzie placebo. Zasadnicza część sesji jest oparta o terapię behawioralno – poznawczą. Po obnażeniu  wszystkich  iluzji i błędnych przekonań na temat powodów palenia, które tkwią w umysłach palaczy usuwane są przyczyny  sięgania po papierosy. Następnie uświadamia się palaczowi, na czym polega i jak przebiega  mechanizm uzależnienia od nikotyny. Zrozumienie tego mechanizmu jest warunkiem koniecznym łatwego wydostania się z pułapki nikotynowej. Równolegle, przy wykorzystaniu najefektywniejszych technik stosowanych w psychoterapii rozwiązuje się sedno problemu - uzależnienie psychiczne. Następuje ugruntowanie w podświadomości podjętej decyzji uwolnienia się od nałogu. Wyeliminowanie wszystkich lęków związanych z rzucaniem palenia pozwala przeciąć liny trzymające palacza w nałogu i osiągnąć taki stan umysłu w którym  nie ma on ochoty ani potrzeby, by zapalić.  Rzucenie palenie okazuje się łatwe, bez żalu, tęsknoty i strachu,  gdyż nie wymaga żadnych poświęceń.

Na zakończenie, dla osób zdecydowanych dodatkowym wzmocnieniem efektu , przeprowadza się seans profesjonalnej i w pełni bezpiecznej hipnozy terapeutycznej, która jest pełnoprawną metodą psychoterapii. Podczas lekkiego transu hipnotycznego, w którym pacjent ma całkowitą kontrolę nad własnym ciałem, zostają zaindukowane w podświadomości sugestie i wizualizacje uwalniające od nałogu nikotynowego.

Podczas jednodniowej 5- godzinnej sesji terapeutycznej oprócz przeprogramowania umysłu następuje przebudowa schematów myślenia i zasad postępowania, dzięki czemu pacjent jest w pełni przygotowany na wszystkie scenariusze zdarzeń i ewentualne pułapki związane z kontaktami z innymi palaczami, nawykiem palenia i „wyzwalaczami okazji”. Przy użyciu naturalnych metod (lub/ i najnowszych osiągnięć w farmakoterapii – opcjonalnie!!!*) pacjent bez żadnego problemu i bez tycia radzi sobie z resztkami głodu nikotynowego i przechodzi kurację oczyszczenia organizmu z toksyn.

Palacz definitywnie wyzwoli się z nałogu, jeśli zastosuje się do kilku prostych zasad, które otrzyma wraz kluczowymi założeniami terapii w „karcie ex-palacza”. Najbliżsi/ rodzina uczestnika terapii otrzymają specjalny list wraz z listą zachowań pożądanych i niepożądanych, instrukcjami wparcia palacza i głównych zasad działania HappyEnd.

Istotą Happyend jest nauka czerpania radości i dumy z procesu rzucania palenia. Każda myśl o papierosie zamiast przygnębienia będzie uszczęśliwiać pacjenta i wprawiać w cudowny nastrój z faktu bycia wolnym od nałogu tytoniowego.

Podczas  sesji przeprogramowania umysłu posługujemy się językiem obrazowym,  prostymi przykładami i związkami przyczynowo – skutkowymi. Kwestie medyczne, chemiczne, biologiczne pomija się lub sprowadza do niezbędnego minimum. Terapia prowadzona jest w miłej, kameralnej atmosferze, w tle gra przyjemna muzyka, a pacjenci mogą palić papierosy!. Na koniec sami decydują, czy i kiedy chcą wypalić ostatniego .

Dr Ewa Mura-Pancerzyńska – była nałogowa palaczka

Tel. 696 366 884          www.empiria-terapia.pl