Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milunisia13

Bardzo suche i popękane dłonie

Polecane posty

Gość milunisia13

Witam, Jestem już mocno zdesperowana, może któraś z Was miała czy ma albo może zna kogoś kto ma podobny problem, jak sobie z tym poradzić i przede wszystkim co to może być? Sytuacja wygląda tak, że mój chłopak ma potwornie suche dłonie, do tego stopnia, że skóra (głównie w zagięciach) jest bardzo twarda, praktycznie martwa i pęka do krwi. Jesteśmy razem już ponad 3 lata i mimo iż na początku nie przyglądałam się super uważnie jego dłoniom, to mogę śmiało zadeklarować że wtedy nie było nawet namiastki tego co teraz. Stan jego dłoni pogarszał się z miesiąca na miesiąc. 2 lata temu zaczęłam się martwić ale przekonywał mnie że smaruje kremami i że wybierze się do dermatologa.. i faktycznie w końcu się wybrał. Dermatolog (z tego co wiem) nie powiedział nic poza tym że to alergiczne albo atopowe zapalenie skóry, przepisał maść..Mój chłopak jednak nie używał jej tak jak powinien więc maść (moim zdaniem) nie zdążyła zacząć pomagać bo została odsprzedana przez jego matkę komu innemu. Ale tragicznie zaczęło się robić jakieś pół roku temu. Teraz jego dłonie są w tak opłakanym stanie że zaczepiają się o ubrania itp., pęknięcia bolą.. Naprawdę nie wiem co z tym zrobić. Myślę że do lekarza nie pójdzie póki ja go nie zaciągnę. Kremy nawilżające "pomagają" dosłownie na chwilę (póki nie wsiąkną). Nie piszcie mi proszę że trzeba iść do lekarza, ja to wiem i postaram się jak najszybciej wcielić to w życie, ale nie ukrywam, że będzie to ciężkie. Na razie zastanawiam się nad jakimiś domowymi sposobami.. czy czymś dogłębnie nawilżającym takim jak mocznik. Proszę spróbujcie coś podpowiedzieć.

Gość gość
jakis emolient na skore + rekawiczki- na noc...w ciagu dnia pracy, chronic skore od kurzu, albo rekawiczki bawelniane, albo kremy...jezeli to problem dermaologiczny, no radze tez zahaczyc o arelgologa...odpowiednia dieta i leki potrafia zdzialac cuda :)