Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy kościół wymyślił spowiedź żeby mieć większą kontrolę nad społeczeństwem

Polecane posty

Gość gość
Jezus żyje leczy

Gość gość
wyjasnijcie na cholere wam ta wiara? czy dymajac panienke na dyskotece myslisz o niej? czy krecac blanta zastanawiasz sie? moze klnac, klamiac,bijac okazujesz ja? A po spowiedzi nie popelniacie juz grzechow? po co ciagle spowiadac sie z tego samego? czemu gadacie gosciowi na ucho swoje sekrety to obcy?

Gość gość
a babcia ile klas skonczyła ?

Gość gość
On JEST.:)

Gość gość
moja z 4-5 klas pewnie ale ciezko bylo kontynuowac jak strzelali:-D

Gość gość
Jest taka Wiara, która góry przenosi.

Gość gość
zycie bez wiary jest latwiejsze, nie musisz nikogo sluchac ani chodzic do kosciola,robisz co chcesz a nie podporzadkowywujesz sie, wiara to takie ubezwlasnowolnienie

Gość gość
Mała wiara, co góry przenosi Dziwne jest to stwierdzenie Jezusa: „Gdybyście mieli wiarę tak małą jak ziarnko gorczycy, powiedzielibyście górze, żeby się przesunęła i to się stanie” (por. Mt 17, 20). Do przesuwania gór nie jest potrzebna wielka wiara, ale mała wiara. Małość wiary nie musi oznaczać jej słabości, ale prostotę i wierność w rzeczach małych. Bo czasem mamy wiarę tak wielką, tak skomplikowaną, tak przeintelektualizowaną, że przestajemy w niej widzieć prawdziwego Boga. Może dlatego też Bóg dał nam proste znaki swojej obecności, byśmy wierzyli prosto i modlili się prosto. Możesz mieć „wielką” wiarę, ale jak ci zabraknie tej małej, to gór nie przesuniesz. Możesz mówić o chodzeniu w obecności Boga, możesz tęsknić za stygmatami i mistycznymi wizjami, ale jeśli nie będziesz mówił codziennie pacierza, nie będziesz słuchał lub czytał choćby paru słów Biblii dziennie, jeśli nie przyklękniesz przynajmniej raz na miesiąc przy konfesjonale, możesz stracić „małą” wiarę, co góry przenosi. Nie szukaj więc skomplikowanej i wymyślnej modlitwy, ale módl się prosto, najprościej jak umiesz, ale włóż w to całe swoje serce, bo nie trzeba wielkiej modlitwy, żeby góry przenosić, wystarczy, jeśli będziesz wierny swoim małym modlitwom

Gość gość
Bo czasem mamy wiarę tak wielką, tak skomplikowaną, to raczej mamy wiare mało gdybysmy mieli wiarę wielką to bysmy robili cuda jak swieci no ojciec Pio lewitował uzdrawiał perfum nie używał w sumie to 104 tomy cudów zostały spisane w tym spowiadał czytał w duszy jak w książce i miał aniołów za listonoszy

Gość gość
skoro wiara gory przenosi a tu tylu wierzacych to ja poprosze o przeniesienie Kasprowego do Szczecina.

Gość gość
pitu pitu wiara zagorzali katolicy tylko w niedzielę i na forum ile z waszego katolicyzmu w życiu codziennym nic, Tylko chamstwo, kłamstwo i obłuda i każdy ciągnie na swoją stronę ile wlezie katoliki od siódmej boleści

Gość gość
babcia skończyła podstawówkę a potem zaczęła się wojna może nie miała wykształcenia wielkiego ale była mądrą kobietą i przed śmiercią kazała sie pochować świecko nie katolicko bo uważała że kościół i czarne owce do niczego jej nie potrzebny a liczy się tylko to jakim jesteś człowiekiem na co dzień

Gość gość
Babcia ma patent na nieomylnosc? :D

Gość gość
Allium czytalem Twoje wczesniejsze wypowiedzi i wydawalas mi sie w porzadku, ale troche sie zawiodlem jednak i kompletnie zrzilas mnie do swojej wiary twierdzac, ze wszystko co najlepsze jest w Twoim kosciele, a to co katolickie jest do kitu. Troche mi przykro, bo przeciez wierzymy w tego samego Boga.

Gość gość
No trudno. Takie mam zdanie teraz, ale i tak pozdrawiam Cie Allium. Wczesneij nei moglem nic napsiac, bo mnie zablokowali niestety.

Gość odsjadwijo
odsjadwijo Nie mam czasu na odpisywanie Tobie, ale to co napisalas to o czym napisalas to nie jest takie proste. '' Kierujac sie slepa logika tez mozna dojsc do blednych wnioskow miedzy innymi z powodu niewystarczajacej wiedzy na pewne tematy, albo kierowaniem sie subiektywnymi pdczuciami'' xxxxxxxxxxxxxxx dokladnie to samo moge powiedziec o tobie - z powodu slepej wiary i braku wiedzy oraz chec***oznania dochodzisz do blednych wnioskow, i niewlasciwych osadow. Poza tym ja nie napisama, ze kieruje sie slepa logika a jedynie zachecalam do wplecenia logicznego myslenia do zycia codziennego w ktorym dominuje wiara. Bo niedposzczanie wspomnianego myslenia prowadzi wlasnie do tak otumanionego sposobu myslenia . xxxxxxxxxxx ''Czy Ty aby jestes katoliczka? Cos mi sie zdaje, ze nie za bardzo. Swiadek Jechowy? Luteranka?'' wychowalam sie w wierze katolickiej, jestem katoliczka - mam slub koscielny, moje dzieci beda ochcrzczone, ale nie w taki sposob w jaki wyobraza sobie to stary, zdewocialy kosicol katolicki w Polsce. DLa przykladu. slubu udzielal mi ksiadz- katolik, bez zadnego odlamu, czysty katolik kropka. Nie odbywalismy zadnych nauk przedmalzenskich a do komunii prawo mial kazdy-bez wzgledu na wczesniejsza spowiedz lub je brak. To jest ksiadz. z prawdziwego zdarzenia. uzywajacy mozgu a nie siana, dla porownania ksiadz polski z mojej parafii odmowil mi rozgrzeszenia (spowiadalam sie po smierci mamy pzred je pogrzebem) bo przypadkowo wyszlo w rozmowie ze mieszkam z facetem bez slubu...(HAHAHA) pytam wiec no dobzre prosze ksiedza prosze mi wiec wytlumaczyc na podstawie biblii dlaczego seks pzredmalzenski jest grzechem-motal sie biedaczek z pol godziny azmnie kolana rozbolaly-odpowiedzi nie uzyskalam :) :) :) :) :) wiwat kosicol katolicki i jego dogmaty!!! :):)))) co do slubu jeszcze gdybys zobaczyl nasz slub padlbys z oburzenia podejrzwam bop nie wygladal jak stypa (jak typowy slub w pl) a jak cudowne wydarzenia dwojga kochajacych sie ludzi...

Gość gość
nie wiem czy miała patent na nieomylność ale przypomniał mi się kawał umarł staruszek i stanął przed św Piotrem on się pyta a gdzie chcesz iść do nieba czy do piekła ? staruszek odpowiada ze chce najpierw zobaczyć jak jest w tych miejscach i św Piotr pokazuje mu piekło a tam duże czerwone łoże a na nim baraszkują dwie super panienki a pomiędzy nimi stary dziadek staruszek mówi noooo jak tak jest w piekle to św Piotrze pokaż mi niebo i poszli do nieba a tam duże czerwone łoże a na nim baraszkują dwie super panienki a pomiędzy nimi stary dziadek Staruszek z oburzeniem no św Piotrze ale gdzie różnica? na to św Piotr no widzisz staruszku ba tam na dole to kara dla panienek, a tu na górze to nagroda dla dziadka jaki morał punkt widzenia zmienia się od punktu siedzenia

nigdy i nigdzie nie napisałam ,ze TYLKO mój kościół jest w porządku czy ,zę jest " najbliżej " Boga :) Nie bratam ise z ludźmi tylko dlatego ,ze piszą o sobie ,ze śa wierzący ,bo bardziej od ludzkiej akcepatcji zależy mi na tym , żeby być w porządku wobec Boga . I nie atakuję - za często KK - a przynajmniej staram się . I to nie ja zaczęłam z " hierarchami " :)

Gość gość
Ale jest dyskusja i moglaby ona inaczej wygladac, a tak to nawet lepiej rozmawia mi sie z ateistami czesto. No trudno. Rozumiem Twoj tok rozumowania, chociaz nei identyfikuje sie z nim i tak jak napisalem mam mieszane uczucia po tej dyskusji. Nie zachecilabys mnie to wstapienia do swojego kosciola w ten sposob. I nei mysl sobie, ze ja niestaram sie byc w porzadku wobec Boga. Staram sie tak jak Ty.

jeśli miałbyś wstępować do mojego koscioła ze względu na mnie - pozostań tam gdzie jesteś . Ja nie jestem akwizytorem i nie zachwalam swojego kościoła a jedynie rozmawiam z ludźmi o Bogu . Rozumiem że z ateistami łatwiej się rozmawia bo z reguły mało który z nich jest świadomym ateistą więc to jest zwyczjnie prostsze . Ja jednak chcę naśladować ap. Pawła który rozmawiał z każdym i wszędzie . I nie był " milusi " :)

Gość gość
Rozumiem, ale przedstawiasz te swoje "prawdy" tak jakby bys byla na 100 pewna, ze tak jest. Wiadomo, ze troche sie roznimy i wypadaloby to zaakceptowac, a nie robic jakis masowy atak. Jeszcze jakeis inne osoby sie zebraly, podzielajace twoje poglady. Nie fajnei to wyszlo. No coz. Zmykam, bo i tak to jest cud, ze moge cos napisac, bo mnie zablokowali, nie wiem dlaczego znowu.

oczywiście ,ze jestem ich na 100 % pewna :) jaki sens jest wierzyć w coś - kogoś na pół gwizdka ?:) i nie rób z siebie męczennika - nikt cie specjalnie nie blokuje - to kafe ma kłopoty z serwerem , jak zwykle zresztą :)

Gość gość nr 01
,,Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. ... Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane. ... "Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie. .... Napisane jest u Proroków

Gość gość
po co sprzątacie gdy się ciągle brudzi i tak jest samo z spowiedzia a pozatym spowiedz uwalnia od demonów Kto grzeszy, jest dzieckiem diabła, ponieważ diabeł trwa w grzechu od początku1. List św. Jana Rozdział: 3,8 Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, Bóg jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości." - 1 Jana 1:8-9

Gość gość
Allium ide naladowac akumulatory na moje fora zwiazane z wiara, bo cos rzeczywiscie dzisiaj nie bylem w formie (a ostatnio swietnie mi dyskusja wychodzila). Pozniej moze wroce rozmawiac z tymi Sodomitami tutaj.

Gość gość
Ja w przeciwienstwie do Ciebie traktuje tutaj dyskusje swiatopogladowe nie jak jakies bajduzenie o d***e Maryny, w przerwie na kawe, tylko bardziej powaznie.