Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na rachunkach da się zaoszczędzić

Polecane posty

Gość gość

macie jakieś sposoby na zaoszczędzenie paru złotych na rachunkach? Szczególnie na tych za prąd.

Wczoraj z ciekawości ( właśnie konkretnie o prąd chodziło) weszłam na taka stronę gdzie pisało, że niby pisząc jakieś pismo "gdzieś tam" ( nie pamiętam bo nie mam teraz tej strony otwartej) można zrezygnować z systemu prognozowania (stała kwota rachunków) i płacić wyłącznie comiesięcznie za zużycie, a nie za prognozę. Czekaj poszukam linka do tego :)

Gość kasztanka leśna
1. żarówki kup 20V. jedno pomieszczenie - 1 żarówka. Unikaj punktowych "reflektorków", używaj zwykły okrągły klosz, który swieci z kazdej strony. Pranie nastawiaj na krótki cykl - wystarczy 30-60 min by odswieżyc ciuchy. Chyba że jesteś górnikiem:D Zrezygnuj z czajnika elektrycznego. Pozdrawiam!

Gość gość
wyłączam mikrofale z prądu, by nie wyświetlała się godzina gasimy wszędzie światła ale to mało inaczej nie umiem chyba

Tu jest wszystko :) Weszłam tam z ciekawości bo miałam nadpłatę w/g prognozy w wysokości aż 500 zł. Fajnie, bo teraz nie muszę parę miesięcy płacić, ale płaciłam jak widać o wiele więcej niż zużyłam. http ://www.artykul.com.pl/prognozowane-rachunki-za-energie-elektryczna/ ( po http usuń spację, bo link mi nie przechodzi)

Gość gość
Nie wiem czy o takie rady Ci chodzi, ale znam takie: 1) Nie używać czajnika elektrycznego, a ten na gaz, bo czajnik pobiera b. dużo energii, jest jednym z największych pożeraczy prądu w domu. 2) Wyłączać sprzęty z kontaktów, gdy ich nie używamy w danej chwili np. ładowarka do tel., telewizor itp. 3) Wymienić stare sprzęty AGD na nowe, szczególnie energooszczędne. 4) Nie zapalać i nie zgaszać zbyt często światła, w sensie, zapalam, zaraz zgaszam i tak wielokrotnie w krótkim czasie. 5) Używać rozgałęziaczy - podobno, jakaś tam oszczędność jest. 6) Jeśli piecze się w kuchence/piekarniku coś, to można na ostatnie 10 min, wyłączyć piekarnik, potrawa sama dojdzie, ale nie wolno otwierać piekarnika. 7) Gotować pod przykryciem, jest krótszy czas gotowania i mniejsze zużycie energii. 8) Pralki, zmywarki załadowywać do pełna, a nie tak, że np. myją/piorą do połowy pełne przy normalnym zużyciu wody/prądu.

Gość iiikkk
ja mam pralkę na 5 kg, ale skąd mam wiedzieć, ile to 5 kg? wkładam na oko.

Gość gość
Zrezygnować z żarówek energooszczędnych w pomieszczeniach, w których często się światło zapala i gasi.

Gość gość
Pralka 5 kg - ale 5 kg możesz włożyć tylko przy jednym programie - nie pamiętam przy którym. Reszta programów to max 2,5 kg. Nikt raczej nie waży ciuchów, wkłada się je na oko, zeby było tak 2/3 - 3/4 bębna. Ja kiedyś miałam ciężkie oko i urwało mi bęben:))

Gość brzydzia
a ile teraz placicie? my ok.70zl miesiecznie mieszkanie 50m

Gość iiikkk
gość, mam rózne programy, np. taki na 2 kg i tam wkładam mniej, ale taki na 5 k - piorę na nim ręczniki, posciel, dżinsy i właśnie na oko

Gość gość
A ja kiedyś zważyłam- z ciekawości :P Też nie wiedziałam ile to jest np 3kg prania :D

Gość gość
TAK;WYLACZYC internet i komorki,jakies 150zl., na miesiac oszczednosci

Gość gość
ja u siebie zaczelam wylaczac lodówke, i rachunki mi spadły za prad z 250 zł do 190... Tyle ze mam Mińsk...

Gość brzydzia
to ile placicie?jaki metraz,ile osob?

Gość gość
4) Nie zapalać i nie zgaszać zbyt często światła, w sensie, zapalam, zaraz zgaszam i tak wielokrotnie w krótkim czasie. x x to podobno jest nieprawda, nawet energooszczedne lepiej wyłaczac

Gość gość
to prawda na 100%

Gość gość
tu sa fajne porady, a nei banały co wypisujecie... warto np. odkurzyc kaloryfer, odkamienic czajnik, odpowiednio w kuchni ustawic lodówke ( nie przy kuchence!) itp nie udało mi sie dodac linka, bo tresc uznana za spam

Gość gość
grubosc szronu w zamrazarce jesli przekracza o,5 cm moze zwiekszyc zuzycie pradu nawet o 30 %

Gość gość
To co teraz napiszę,nie jest związane ze sposobami oszczędzania,ale też jest ważne.Chodzi mi o firmy,które proponują tańszy prąd.Podają się za innych dostawców energii elektrycznej.Pisałam o tym w innym temacie i może niektórzy uznają,że mam świra na tym punkcie,ale bliska mi osoba została w ten sposób oszukana,dlatego chcę żeby jak najwięcej osób miało świadomość,że do takich oszustw dochodzi.