Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WRZESIEŃ 2014

Polecane posty

15tc 3 dzień. więc jakby chyba za wcześnie na ruchy? szczególnie, że to moja pierwsza ciąża. poza tym ruchy jak się pojawią to nie powinny być jakieś częstsze niż raz wczoraj i dziś 2-3 razy? no ja właśnie najczęściej mam wrażenie jakby takie malutkie bąbelki uciekały po ściance szklanki. liście to mi się mieszały raz.

Gość Natusiaa
Jesli jestes szczupla to pierwsze ruchy dziecka poczujesz wczesniej...czytalam ze niekiedy w 14 tc mozna poczuc 1sze ruchy :) Nie zawsze jednak kobiety zdaja sobie sprawe, ze to dzieciątko sie rusza bo nie sa to wyraźne kopniecia :)

nie jestem super szczupła, przydałoby mi się zrzucić jeszcze kilka kg ;) ale brzuch zawsze miałam w miarę jędrny i dosyć mocne mięśnie na nim (nadmiar tkanki raczej magazynuje mi się w ramionach :O). teraz dopiero mam wrażenie, że dół mam bardzo nabity. no i ruchy wyobrażałam sobie bardziej jako leciutkie kopnięcia a nie bąbelki. ale będę obserwowała czy to się powtarza i ewentualnie jakoś rozwija. w ogóle ruchy jak się zaczną powinny być w miarę regularne czy to jeszcze nie ten etap?

Gość Natusiaa
Mi się wydaje, że te "bąbelki" to dzidziuś :) a regularne ruchy dziecka powinny być bodajże po 28 tc i wtedy nalezy je monitorowac :)

Gość gość
Na początku nie ma kopniaków tylko takie bąbelki albo s myranie czy motyli w brzuchu. I nie jest tak że od razu codziennie będziesz czuła. Po jakimś czasie zaczynasz czuć wyraźniei pomału czujesz też jak trzymasz rękę na brzuchu. Niby dość wcześnie jak na pierwsza ciążę ale może akurat. Alma2800

Ja takie wibracje i babelki w brzuchu czulam juz kilka razy, ale zawsze bralam je za moje jelita. Ale moze u Ciebie to juz ruchy?

Gość gość
Dziewczyny tego nie dc się pomylić z czym innym. W 14-16 trudno powiedzieć a później jesteście już pewno że to to.

Gość Majowy deszcz
Będę mieć syna!!:-):-):-)

Gość Natusiaa
Majowy deszczu...moje wieeelkie gratulacje :) Ja juz nie moge sie doczekac kiedy sama dowiem sie czy synka czy córeczkę noszę pod serduszkiem ;)

Gość gość
Gratulacje który to już tydzień.? Alma2800

Ha! Wprawdzie suwaka nie mozna wkleic do stopki, ale sam termin porodu juz tak :)

widzę, że sami mężczyźni nam się wykluwają :) ciekawe jaka będzie dalsza tendencja. dziewczyny, jak znacie już wstępnie płeć to uzupełniajcie tabelkę w miejscu "?" moje bąbelki rozszalały się na kolejne dwie tury jak skajpowałam z moją przystojniejszą połową, teraz jest spokój po kąpieli. w sumie to bym chciała aby to faktycznie były ruchy dziecka bo mam syndrom odstawienny. wcześniej co chwila trafiałam do szpitala albo na izbę przyjęć i było robione usg a tu już kolejny tydzień idzie bez wieści co tam w brzuchu słychać. a tak to miałabym stałe zapewnienie, że lokator dobrze sobie radzi ;) no i tak dziwnego uczucia jak to jeszcze nie nigdy nie miałam :)

Gość blondasek86
Ja takie bąbelki miałam wczoraj rano w pracy po prawej stronie brzucha trwało to jakiś czas i też się zastanawiałam ci to mogło być. Ale sana myśl ze to dzidziuś to aż miło ba sercu się robi :)

Gość Nika gość
Dziewczyny, też mi się wydaje, że te Wasze bąbelki, to dzieciaczki. Mój mąż wczoraj pokazał wyniki naszemu prowadzącemu, no a ten niestety jest brutalnie szczery. Powiedział, że pomimo dobrego usg może urodzić się dziecko z Zd.oczywiście teoretycznie. No cóż, niby nic nowego, ale myślałam, że może jakoś mnie . No i w dodatku w ostatnim miesiącu zmieniły się przepisy i i tak nie będę miała refundowanej heparyny. Widać, że to wogóle towar deficytowy, bo wczoraj małżon jeździł po aptekach i zdobył tylko 4 strzykawki.

Cześć dziewczyny:) No dzisiaj to ja już się duzo lepiej czuję - wygrzałam wczoraj plecy raz jeszcze i dzisiaj po bólu nie ma śladu - pewnie to jakiś nerwoból był;) Fajnie, że czujecie motyle w brzuchu:) Majowy deszcz gratuluję:)Kurcze mnie tez już ciekawi co tam u nas bedzie:)w czwartek idziemy na kontrolę do lekarza prowadzącego..ale to chyba za wcześnie jeszcze będzie, żeby było wiadomo.. Nika - musisz być dobrej myśli!!Teraz nerwy nic juz nie pomogą! Miłego dzionka:)

Gość Druga Fasolinka
Ja w pierwszej ciazy poczulam ruchy w 16 tygodniu na poczatku bylo to takie jakby rekin plynal i pletwa zachaczyl o brzuszek hah a potem takie wybrzuszenia jakby walnelo czyms typowe ruchy nawet moj maz czul a on nie jest typem ze niby czuje i powie jak tak jesy faktycznie to dopiero mowi :) aha tego rekins czulam przed 16 tygodniem takie smytanie a w 16 juz ruchy, jestem szczupla, teraz juz wyszukuje ruchow ale wiem ze to jeszcze za wczesnie bo to dopiero 13 tydzien Majowy deszcz ale fajnie ze znasz plec tez bym chciala dzisiaj poznac ale nie wiem czy nie jest za wczesnie

Gość Mandarynka84
Ja już po usg genetycznym. Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kość nosowa, przezierność 1.59, główka kształtna, płaty mózgowe symetryczne, krew w obu komorach serca, żołądek i pęcherz moczowy widoczne, kręgosłup ciągły, prawidłowy, przepływy ok, rączki i nóżki obie widoczne, pępowina, kosmówka też ok. Dostałam płytke dvd i zdjęcia na pamiątkę. Lekarz powiedział, że na określenie płci jest jeszcze za wcześnie. Może się uda na kolejnej wizycie 2 kwietnia, ale to w sumie bez znaczenia, chociaż wiadomo ciekawość jest :) Rzeczywiście jak narazie to mamy wiadomości o chłopcach na forum. Może to dlatego, że są "lepiej widzialni" :) Testu podwójnego nie robiłam, bo tak jak mówicie i tak to nic nie zmieni, a może tylko powodować niepotrzebny stres.

Gość Mandarynka84
Catherine - Twoje bąbelki to na 99% ruchy maluszka. Moja gin tak własnie opisywała pierwsze ruchy, które mogą się pojawic około 15-16 tygodnia.

Gość Mandarynka84
Dziewczyny a słyszałyście o usg HDlive? Podobno warto je zrobić przy okazji usg genetycznego drugiego trymestru. Obraz jest znacznie lepszej jakości niż usg 4d, bardzo realistyczny. Kolory są naturalne (tzn. skóra dziecka rózowa a nie żółta). Jak czytałam o tym w necie to większość kobiet, które się na nie skusiło bardzo sobie to chwali, chociaż są też opinie negatywne. Za usg genetyczne 4d I trymestru płacilam 200 zł, HDlive kosztuje 280 zł (genetyczne) lub 250 zł (zwykłe), chociaż robią okresowe promocje za 200 zł.

Nika ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ginekolog mógł tak powiedzieć każdej z nas? bo dopóki dziecko się nie urodzi teoretycznie zawsze jest ryzyko. także jak dla mnie nic odkrywczego nie powiedział a jedynie podniósł Ci ciśnienie. zobaczysz, będzie zdrowy maluch :) Mandarynka miałaś wczoraj usg a kolejne 2 kwietnia? jest jakiś konkretny powód tak częstych usg czy po prostu Twój ginekolog robi dużo częściej? ja miałam robione w 12tc (i w 13tc jak trafiłam na izbę przyjęć, ale to rutynowo szpitale robią jak jest się w ciąży żeby sprawdzić czy serduszko bije) a kolejne mam zaplanowane dopiero połówkowe jeśli nic (tfu, tfu) nie będzie się działo. a co do tego usg HDlive to pierwsze słyszę ale na pewno się nie skuszę. mnie interesuje jedynie nos, a to da się ogarnąć na normalnych usg :D ale opcja fajna jeśli ktoś już nie może się doczekać wyglądu dziecka.

Gość blondasek86
Hmmm w provicie gdzie ja robię badania prenatalne raczej nie ma tej nowości HD live, wiec na badaniu połówkowym zrobię sobie 4D z płytką za 100 zł.

Gość Mandarynka84
Catherine - wczoraj miałam usg genetyczne, które wykonywał inny lekarz niż moja gin prowadząca. Ona nie ma uprawnień do genetycznych. To podobno musi być specjalny certyfikat. Jak dotąd moja gin robiła mi usg na każdej wizycie co 3 tygodnie (w cenie wizyty). Kolejna wypada 2 kwietnia, więc mam nadzieję, że wtedy tez zrobi mi usg. To mnie bardzo uspokaja, że z maleństwem jest wszystko ok. Jak nie czujemy jeszcze ruchów, to to jest jedyny sygnał, że maleństwo ma się dobrze. Tyle się słyszy wiecie o czym... W moim bliskim kręgu tez ostatnio było kilka tachich historii :( Nika - Catherine ma racje. Ryzyko istnieje zawsze i u każdej z nas. Wczoraj lekarz mi powiedział, że jak usg genetyczne I trymestru jest ok to jest 85% pewności, że maluszek jest zdrowy. Ty też masz te 85% pewności, a to całkiem sporo. Tak się zastanawiam, czy można powtórzyć ten test pappa? Jest jeszcze ten test nifty, bezinwazyjny, ale to jest już bardzo droga sprawa, około 2500 zł... Jeśli u Ciebie ani u pratnera nie ma w rodzinie wad genetycznych i nie jesteś po 40, to ryzyko też maleje. Głowa do góry!

Ja tak samo jak blondasek - zrobie 4d z nagraniem na plytke :) Poszlam dzisiaj sie przejsc na spacer i tak mnie zaczely bolec pachwiny i kluc brzuch ze musialam wrocic do domu i teraz leze. A juz myslalam ze jest ok i bede mogla na dniach wracac do pracy :(

Co do usg to ja mam wizyty co 4 tygodnie i zawsze jest na nich usg. Dodatkowo jeszcze usg genetyczne i polowkowe + mialam usg jak sie kiedys zle czulam i pojechalam na dyzur do mojego lekarza. a najchetniej bym codziennie ogladala malucha i sluchala bicia jego serca :)

cześć dziewczyny. Dziś w pracy, czekam na koleżankę, która ma przynieść mi mleko. Zaraz chyba zasnę na krześle . Dosłownie nic mi się nie chce. jutro tylko wolne i znów 2 dni w pracy. A jutro chce przyjśc do mnie koleżanka z dwójką dzieci. Już wczoraj chciała, zeby razem się pobawiły, ale grzecznie odmówiłam tłumacząc stertą prasowania. Po prostu nie mam siły. Aktualnie mamy tylko 1 pokój i średnio uśmiecha mi się słuchać wrzasków, pisków itp. Wiem, wiem jestem straszna, ale nic na to nie poradzę.

Gość K_K_K_K
Ja wróciłam z urzędu skarbowego i musiałam sie położyć bo tez mi oczy same leciały. Uważam ze to całkiem normalne ze nie masz ochoty na wrzaski dwójki dzieci w jednym pokoju- bardzo dobrze należy ci sie spokój. My sprzedaliśmy swoje mieszkanie tzn jesteśmy w trakcie bo czekamy aż klienci dostaną kredyt i tak sie śmialiśmy ze w najmniej odpowiednim momencie sie sprzedało. Mamy już na oku kolejne jutro idziemy już dogadać szczegóły i do sierpnia najpóźniej trzeba bedzie je wykończyć mamy już wprawę dwa lata temu musieliśmy wykończyć mieszkanie w 3 miesiące:-) mimo to cieszę sie bo teraz wiedząc ze bede miała dziecko troszkę inaczej bym urządziła mieszkanie.

Gość K_K_K_K
Wiec ten rok jest u mnie bardzo obfity w zmiany:-) ciaza, zmiana mieszkania i stanu cywilnego :-) aż sie boje co bedzie dalej bo rok sie jeszcze nie skończył:-) idę powoli posprzątany łazienkę i chciałabym dzisiaj pójść na basen bo wczoraj nie byłam ale strasznie mi sie nic nie chce. Do godziny 14 tej miałam tyle siły i wigoru :-/

Gość gość
Kkkk a gdzie pracujesz?