Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Jagoda13

In vitro z komórką dawczyni

Polecane posty

Gość kasia200kh
A ja od dziś dodatkowo encorton , luteina dowcipnie, clanex i w piątek o 12:00 criotransfer . A teraz z innej trochę beczki od piatku ( czyli od transferu) jestem na urlopie do 20 lipca - planujemy w poniedziałek wyjechać nad morze ( jedziemy samochodem ja jestem pasażerem ) co o tym sądzicie ? Jakieś rady co powinnam a czego nie powinnam robić na urlopie ? Uwielbiam leżeć plackiem i się opalać po kilka godzin - to będzie chyba nie wskazane ?

Gość gość
Jahoda13: Dziewczyny, po co jest heparyna? Czy jest sens ją brać?

Gość gość
Agnes, Zbadaj betę - na tym etapie to najlepszy wskaźnik - jeśli nadal rośnie - idź koniecznie do lekarza, weź dodatkowy progesteron i leż. Jeśli spada - tzn. że to wczesne poronienie. Trzymam kciuki żeby beta rosła.

Gość Lola van Futers
Jagoda, ja mam zapisane Clexane, to jest właśnie heparyna. Na ulotce jest napisane że to przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Pan doktor P. z Gamety zapisując ją powiedział, że robiąc te zastrzyki może to pomóc przy próbie zajścia w ciąże- w jaki sposób nie rozwinął.

Gość gość
Apropo heparyny to bierze się ja jeśli zidentyfikowano zespół anty-fosfolipidowy lub tutaj wklejam link do artykułu: Ocena wpływu in vitro nisko cząsteczkowej heparyny na ekspresję heparanazy i czynników wzrostu wiążących heparynę w endometrium kobiet z zaburzonym rozrodem. http://www.ginekologiapolska.pl/Ocena-wplywu-in-vitro-niskoczasteczkowej-heparyny-na-ekspresje-heparanazy-i-czynnikow-nwzrostu-wiazacych-heparyne-w-endometrium-kobiet-z-zaburzonym-rozrodem,1881,0,1.html

Gość gość
lub streszczenie powyżej wzmiankowanego artykułu: STRESZCZENIE ARTYKUŁU: Wstęp: Heparyna wykazuje korzystne działanie w leczeniu nawracających poronień, a także wpływa na wzrost odsetka implantacji w programach zapłodnień in vitro u kobiet z zaburzeniami rozrodu, nie związanym z trombofilią. Liczne badania wskazują, że heparyna poprzez blokowanie enzymu heparanazy może wywierać wpływ na strukturę i funkcję macierzy zewnątrzkomórkowej (ECM) i związane z nią czynniki wzrostu. Zaburzenia w remodelingu (ECM) są uznawane za potencjalną przyczynę zaburzeń implantacji i nawracających poronień. Celem tego badania jest ocena na modelu in vitro wpływu niskocząsteczkowej heparyny na ekspresję heparanazy (HPSE) oraz istotnych dla procesu implantacji i inwazji trofoblastu czynników związanych z siarczanem heparanu (HS): wiążącego heparynę nabłonkowego czynnika wzrostu (HB-EGF), czynnika wzrostu śródbłonka (VEGF-A), czynnika wzrostu fibroblastów (FGF2) w endometrium, w oknie implantacyjnym niekoncepcyjnego cyklu u kobiet z nawracającymi poronieniami. Metoda: Bioptaty endometrium pozyskane od 10 pacjentek z dwoma lub więcej niewyjaśnionymi utratami ciąż posłużyły do skonstruowania kokultury komórek nabłonka gruczołowego i podścieliska. Model endometrium in vitro suplementowano hormonami steroidowymi i enoxaparyną sodu o stężeniu 5ug/ml. Przy użyciu metody qPCR oceniono względny poziom transkrypcji HPSE, HB-EGF, VEGF-A, FGF2 w nabłonku gruczołowym i podścielisku. Metodą ELISA oceniono stężenie w/w czynników medium hodowlanym. Wyniki: Zaobserwowano istotny statystycznie wzrost poziomu ekspresji HPSE, HB-EGF, EGF-A, FGF2 w komórkach nabłonka gruczołowego i podścieliska oraz ich stężenia w medium w hodowlach poddanych działaniu hormonów steroidowych. Nie znaleziono natomiast wpływu suplementacji LMWH na poziom badanych czynników. Wnioski: Uzyskane wyniki wskazują, że znaczenie aktywności hydrolitycznej heparanazy w endometrium, w oknie implantacyjnym cyklu niekoncepcyjnego może mieć funkcję drugorzędną i że, korzystne działanie heparyny u kobiet z zaburzonym rozrodem nie ma istotnego, bezpośredniego związku z przebudową macierzy zewnątrzkomórkowej, katalizowaną przez heparanazę i uwalnianiem czynników wzrostu wiążących heparynę.

Gość gość
Jagoda13: Dziękuję dziewczyny, czyli mam się ogólnie nie bać...

Gość karolka502
Lola czy Ty tez tak jak ciągle myslisz czy sie udalo? Masz jakieś objawy?

Gość Lola van Futers
Myślę, myślę... ale już nie tak intensywnie jak za pierwszym razem. Na tą chwilę, to pioruńsko bolą mnie piersi, no i od niedawna czuje oba jajniki. A Ty?

Gość karolka502
Mnie pobolewa czasem brzuch jak na okres, poza tym nic. To mój pierwszy transfer i nie wiem jak wytrzymam jeszcze te parę dni...

Gość Lola van Futers
Dasz rade. Napewno Cię pobolewa, bo bocian pomału ląduje:-)

Gość karolka502
hehe teściowa ostatnio do mnie dzwoniła, że dwa bociany widziała :)

Gość gość
Jagoda13: Trzymam za Was bardzo mocno kciuki!!!!

Ja również trzymam kciuki! a powiedzcie mi jeszcze proszę, czy estrofem bierzecie przed każdym transferem? i kiedy zaczynacie go brać? od 2dc,czy później też można. Bo mi mój doktor kazał odczekać jeden cykl, sprawdzić endo w drugim i zadzwonić wtedy ( czekamy jeszcze na dawczynie), ale tak się zastanawiam czy czasem od kolejnego cyklu nie powinnam być już na tym estrofemie...

Gość Dreamer84
Karolka, Lola- trzymam kciuki Ja tylko nachwilke zeby pochwalic sie Wam dziewczyny, ze najwieksze szczescie mojego zycia jest juz ze mna:-) moj swiat jest teraz kompletny, a zycie nabralo zupelnie innego sensu. Jest najcudowniejszym malym czlowiekiem jakiego kiedykolwiek spotkalam, ale pewnie to samo mowi o swoim dziecku kazda mama:-) kochane kaDetki walczcie, bo naprawde warto

Gość gość
Dremer_ gratulacje dla Ciebie i Maleństwa :):):) jak sie czujecie, zdradź choć troszke szczegółów ;)

Gość nika329
Super wieści gratulacje :-) a rodzilas naturalnie czy przez cc ?

Gość karolka502
Dreamer gratulacje!!!!! Ciesz sie swoim wyczekanym szczęściem.

Gość vitro
Dreamer Gratuluję, wspaniała wiadomość dzielna mama. Czekamy na szczegóły oczywiście jak znajdziesz chwilkę :):):)

Gość biorczyni
Dreamer bardzo się cieszę Gratulacje:)!!!!! Dołączam się do prośby: Jak znajdziesz czas to napisz koniecznie więcej- (choć teraz tego czasu będziesz mieć jak na lekarstwo)...:)

Dziwczyny- z czasem to rzeczywiscie masakra- od 2 dni nie spalismy z mezem ani sekundy. Ale teraz nie my jestesmy najwazniejsi. Porod naturalny bez znieczulenia w 39 tygodniu- dlugi i meczacy, ale dla takiego "efektu" warto bylo sie pomeczyc;-)

Gość Lola van Futers
Dołączam się ròwnież do gratulacji. Teraz już wszystko będzie z gòrki:-) Karolka, a nie korci Cię żeby zrobić test?

Gość róża7
Dreamer gratulacje, cudowne wieści. Szczęścia dla Was, samego szczęścia ! Wszystkiego dobrego dla maleństwa i dla rodziców :)

Gość karolka502
Lola korci mnie, korci ale teraz aż to chyba jeszcze nie ma sensu. A Ty na zwolnieniu jestes czy chodzisz do pracy?

Gość Lola van Futers
Przy pierwszym transferze wzięłam sobie 5 dni wolnego, i chodziłam jak "spowolniona mumia". Przy drugim podejściu, pomyślałam że może to takie leżenie wcale nie jest dobre i chodzę do pracy. Lekarz mówił, że mam robić to co zwykle, i o ile nie pracuję w kamieniołomach to mogę śmiało iść do pracy:-) a jak będzie miało się udać to się uda.

Gość gość Lenka
Dremer gratuluję :) odpoczywajcie razem z maluszkiem i niech rośnie zdrowo

Gość Agnes1283
Dreamer ogromne gratulacje :) Dużo zdrówka dla Was. Mimika co u Ciebie? Byłaś już u lekarza?

Gość karolka502
Dziewczyny nie wytrzymałam i zrobiłam test ciążowy, dzis mam 8dpt, wyszła druga kreska, co prawda blada, ale widoczna. Czy ten wynik może być wiarygodny?

Gość gość
Jagoda13 Dreamer Gratuluję Ci, z całego serca. Dbaj o siebie, koniecznie napisz więcej

Gość gość
Karolka najlepiej to zrób bete skoro sikaniec ci wyszedl i bedziesz miala pewność a tu ta kreska zeby nie była kreską wyobraźni bo jak taka wiele razy widzialam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować