Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nauka raczkowania

Polecane posty

Gość gość

jak u waszych dzieci wyglądała nauka raczkowania? ile miały wtedy miesięcy i jak długo im to szło? ;p mój synuś często podnosi się jak do raczkowania, ale chwilę pobuja się do przodu i do tyłu, po czym opada na brzuch i pełza...;p

Gość cleo5
Córka najpierw nauczyła się siedzieć (6 mcy) potem leżąc na brzuszku zaczęła wkładać nogi pod brzuch potem zaczęła się podnosić na kolanach i tak w pozycji na raczkach zaczęła się w tej pozycji bujać do przodu i do tyłu i od tego 3 tygodnie i zaczęła raczkować. Miała 8 mcy

Gość gość
ok 9 miesiąca. Zaczęła podnosić pupkę i tak na 4. I wtedy dopiero sama usiadła z tej pozycji.

Gość gość
U mnie najpierw się bujał tak jak opisujesz. Od tego czasu za ok 3 tygodnie zaczął raczkować. Jednocześnie zaczął raczkować, siadać i wstawać. Miał 7 miesięcy.

Gość gość
u mnie też około 7 miesiąca, nie siadał jeszcze samodzielnie ale bujał się tak w przód i tył, podnosił raczki do zabawek a potem pac na ziemię, w końcu załapał co trzeba zrobić by ruszyć z miejsca, to było również około 3 tygodnie później, jak miał 9 miesięcy to już chodził samodzielnie i raczkowal na zmiane. Starszy miał około 8 miesięcy jak zaczął raczkować zaczynał tak samo jak młodszy, zaczął chodzic jak skończył 10 miesięcy. Dużo dają dzieciakom ćwiczenia na brzuszku, na piłce czy walcu dmuchanym. No i tryb życia "podłogowy"

Gość gość
Pełzał do 9go miesiąca. Od 9 i tygodnia raczkuje. Samo przyszło, wyluzuj.

Gość gość
Mój ma skończone 7 miesięcy i od jakiś 2-3 tygodni podnosi pupę do góry, odpycha się kolanami. Ślizga się tak.

Gość gość
Stasiu od 5 miesiąca życia prawie całe dnie spędza na podłodze... W tej chwili ma 8,5 mies, więc mam nadzieję, że do 9 da radę ;p ehh tak już mam, że stresuję się zawsze jak się "spóźnia" z jakimiś postępami, bo musiałam kiedyś jeździć z nim na rehabilitacje, bo bardzo długo nie chciał podnosić główki leżąc na brzuchu. Teraz już wszystko jest ok, ale moje przewrażliwienie zostało...

Gość Gahj
Moj syn za tydzien konczy 9 m i jeszcze nie raczkuje i nawet nie podnosi tylka do gory i co mam sie zalamac? To tylkp na kafe dzieci chodza w w wieku 7m, siedza w wieku 3 a mowia pelnymi zdaniami w wieku roku