Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metalówaa1994

Dlaczego w Polsce tak duzo młodych ludzi nadal chodzi do kościoła

Polecane posty

Gość stara modelka bez związku
10.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość Ludwik Pasteur powiedział: „Trochę wiedzy oddala od Boga. Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem” Świetne :) Muszę to sobie zapamiętać ;)

Gość gość
Można powiedzieć, że podczas gdy wiedza jest to znajomość prawdy dostępnej naszemu rozumowi, to prawdę właściwą mądrośc***oznajemy duszą, czyli całymi sobą. Dlatego mądrość człowieka poznaje się przede wszystkim po jego czynach, a o bliskości naszej z Bogiem świadczyć będzie jakość owych czynów

Gość gość
Przeciwieństwem mądrości jest głupota, która zawsze jest czymś moralnie nagannym. Rzecz jasna, nie należy jej mylić z umysłowym upośledzeniem, z niskim ilorazem inteligencji ani z brakiem wykształcenia. Głupota jest to niewrażliwość na to, co najważniejsze.

Gość gość
metalówaaa, Ty wcale nie jesteś ateistka. Tobie zwyczajnie brak pokory. Ten brak zdradza Twój bardzo młody wiek i nieprzygotowanie ani do dyskusji ani do zycia. W Kościele wciąż na nowo powtarzane jest spostrzeżenie, że gdzie zdarzył się upadek, tam poprzedziła go pycha, a rzeczywistego wywyższenia Bóg dokonuje dopiero na fundamencie pokory. Jak zauważa Adam Mickiewicz, pokora jest również warunkiem autentycznej rozumności: "Na głębszych fundamentach wyższy mur stać może, / I wyższy rozum tylko na głębszej pokorze".

Gość gość
ciekawe, ciekawe :)

Gość gość
Jacy wy glupi jesteście a broken gowno to juz w ogole

Gość pintuśkot
Może to sztampowo zabrzmi, ale - Jak będziesz starsza to może zrozumiesz. Też w twoim wieku się buntowałam i zadawałam podobne pytania, ale to dobrze bo Bóg lubi jak się człowiek sam przekona o pewnych rzeczach. Dziś mam swoje przekonania, nie chodzę do mojego kościoła bo proboszcz skutecznie mnie zniechęcił, ale też nie rezygnuje całkowicie z modlitwy.

Gość gość
Gorszej głupoty nie słyszałam chodzę do kościoła bo mi ktoś tak każe!!!haha no ale sami chyba nie wiecie co piszecie. Jestem młoda bo mam dopiero 26 lat i chodzę do kościoła i wali mnie to co kto myśli na ten temat. Uważam, ze to wręcz dobre dla mnie i dla mojego komfortu psychicznego. A jak sie komuś nie podoba to jego problem. Druga sprawa jaki wybór może mieć dziecko miesięczne przyjmując

Gość pintuśkot
A byłaś na zachodzie, że wiesz? Owszem jest dużo ateistów, ale jest też dużo wierzących, którym wiara nie przeszkadza z realizacją innych potrzeb. Często bywam w Anglii i wierz mi, że gdy chodzę w niedziele na mszę jest całkiem sporo ludzi, oczywiście więcej podczas świąt, ale to jest normalne. Lubie tamtejszą atmosferę, pełno różnokolorowych ludzi razem pod jednym dachem bez rasizmu :)

Gość gość
chrzestskoro ja jestem wierząca. Może przestańmy posyłać dzieci do szkoły skoro tego nie lubią

Gość gość
niedługo fala muzułmaństwa ich zaleje i wtedy nikt ich nie będzie pytał czy wierzą.

Gość gość
religia to opium dla ludu-karol marx gdyby nie było ludzi nie byłoby boga-fryderyk nitsche to sobie też zapamiętajcie

Gość gość
jak nie to poucinają im łuby. Też mieszkam na zachodzie i wielu polaków chodzi do kościoła nawet większość. I to jest super nikt o nikim nic nie gada tak jak w Polsce. Banda debili gada tylko i interesuję się tym kto w co wierzy.

Akurat chore teksty marksa czy nitshe mnie nie imponują ;)

Gość pintuśkot
Cytaty innych LUDZI można sobie interpretować i wbijać do łba według własnej woli jak nam aktualnie pasuje. Jest też pełno cytatów pro - Boskich i też ci mogę zacytować. Już nie mówiąc o piosenkach, filmach i innych wytworach artyzmu. A prawda jest zawsze gdzieś pośrodku.

Gość gość
polak to ciemniak i hipokryta bez limitu w jakiejkolwiek skali,do kościoła chodzi tylko dla innych nie dla siebie i ze strachu bo mu bozia nie wybaczy i do nieba nie pójdzie,90% tego ciemnego narodu nigdy boga w sercu nie mia\lo i nie ma,ale pozuja na takich że mają jak żaden naród na świecie

Gość gość
Kazdy powinien chodzic lub nie chodzic do kosciola zaleznie od wlasnej decyzji. Te decyzje nalezy bezwzglednie respektowac. To znaczy, ze ludzie niewierzacy powinni respektowac tych, ktorzy wierzac chodza do kosciola i praktykuja swoja religie. Z kolei ludzie wierzacy powinni respektowac ludzi o innych swiatopogladach i ich decyzje / postepowanie. Niestety dla wielu wierzacych niewyobrazalne, chociaz zgodnie z Pismem Sw. "Bog dal czlowiekowi rozum i wolna wole"

Gość gość
każdemu imponują takie jakie sobie wybiera,to nie ma znaczenia,tylko taki przykład zapodałem że są różne interpretacje w cytatach i tyle

Gość gość
sam jesteś ciemnogrodem nawet d**y do kościoła wam sie nie chce ruszyć bo tylko byście się *****ły na prawo i lewo a nie macie do czego się przyczepić to do kościoła. Wam tak wygodniej nieroby i lenie. A chodzę bo chce anie dla ludzi.

Gość gość
akurat widać że dla niewierzących jest to problem bo niewierzący założył watek.

Gość gość
często to właśnie ateiści maj problem bo cały czas pojawiaj się o tym wpisy.

Gość gość
p******* polaczki lataja do kosciólka oczywiście każdy dla siebie jak twierdzą,a dziwnym trafem doskonale wszyscy latajacy orientuja sie kto z kim był gdzie siedzia\l i jak wyglądał,dla siebie to możesz sie w domu pomodlić a nie do figurek z drzewa i wysłuchiwać zboczonego degenerata pławiącego sie w luksusie z datków polskiej ciemnoty

Gość gość
r***ając mowie, że chodzę dla siebie i wali mnie to kto z kim i kiedy bardziej wy lenie śmierdzące

Gość gość
sie tym interesujecie tacy jesteście cudowni a zwykłe ściera z was i tyle. Co się teraz dzieje na tym świecie to szok a to wszystko dzięki wam.

Gość martyna 33
Ja jestem osobą wierzącą.Do kościoła nie zawsze chodzę,ale czytam Pismo Święte.I uważam,że dzięki temu jestem bliżej Boga.Bo w Niego i Pana Jezusa należy wierzyć i Mu ufać.Kilka lat temu miałam straszny wypadek samochodowy.Reanimowali mnie prawie godzinę.Byłam w śpiączce prawie 2 miesiące na OIOM-ie.Lekarze mojemu mężowi najpierw sugerowali,że ma być przygotowany na moją śmierć.A po kilku tygodniach,że jednak będę żyć ale jak roślinka.Mój mąż był załamany,ale cały czas się modlił do Pana Jezusa i wierzył.Bóg wysłuchał jego modlitw.Chociaż jeszcze dodatkowo klika miesięcy spędziłam w szpitalu na innych oddziałach.Lekarze do dzisiejszego dnia mówią,że to cud,że ja żyję i tak funkcjonuję.

Gość gość
Ta nędzna prowokatorka już się schowała . Jak na 16 lat to może by było jej pisanie zrozumiałe jak na dorosłą to płytkie bardzo.

martyna 33 Wierzę, że uzdrowił Cię Jezus. I to jest cudowne, że teraz możesz funkcjonować jak inni ludzie z tą różnicą, że oni jeszcze nie do końca wierzą w Moc Jezusa. Bóg i Jezus chcą zawsze dla nas dobra. To zło deprawuje nasze dusze i związki między ludźmi. Każdy człowiek gdzieś kiedyś zbłądził i piękne jest to, że gdy żałujemy bo w końcu zrozumieliśmy konsekwencje naszych czynów. A wyspowiadanie się z takich ciężarów duszy daje niesamowitą ulgę. Szkoda, że mało ludzi z tego korzysta. A to przecież sam Jezus dał nam tą możliwość oczyszczenia się w Jego Oczach.

Gość martyna 33
stara modelka bez związku Zgadzam się z Tobą.Ja Jezusowi każdego dnia dziękuje,że mnie uzdrowił.Ale nie chodzi mi raczej o to fizyczne uzdrowienie.Dziękuje,że Pan otworzył moje oczy i zobaczyłam Jego wielką miłość do nas ludzi.Ja jeszcze jakiś czas temu też nie rozumiałam ludzi chodzących do kościoła.Bo na studiach tego nie potrzebowałam.Ale w Swojej Łasce Bóg dopuścił do tego wypadku,abym odkryła prawdziwą mądrość.Chwała Jezusowi.

Gość gość
Jestem ateistka ale nie rozumiem jaki masz z tym problem ze mlodxi chodza do kosciola , maja prawo przeszkadza ci to ??