Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biblia mówi NIE ZABIJAJ a Kościół zabijał ludzi

Polecane posty

Poza tym 2Pac sam prowokował aby go zabić, nie rozumiem tego człowieka został pobity przez policjantów bez powodu dostał nawet spore odszkodowanie, w piosenkach nawoływał do nienawiści do policji, a pod koniec życia jak gdyby nigdy nic zagrał policjanta który łapie czarnych! To nie zostało raczej przyjęte przez jego ludzi jako oznaka szacunku i zrozumienia lecz jako zdrada i pogarda.

Księga Ozeasza 14. 1 Odpokutuje za bunt przeciw Bogu swojemu: poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone, a niewiasty ciężarne rozprute (Księga Liczb 31. 7) "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn. (Księga Liczb 31. 17) "Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu." "Tak mówi Pan Zastępów: Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce (Księga Ezechiela 9.5) Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! (Izajasz 13, 9,15-16) Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone. itd.

Gość gość
jesteś ksiedzem

Gość gość
Fubu, skoro zadałeś sobie trud żeby przytoczyć w/w fragmenty, to ja zadam sobie trud, żeby przeczytać te księgi, o których piszesz. Jutro w nocy z ndz.na pn. powiem Ci co o tym sądzę, dobrze?

Gość gość lkjhg
Przeczytałam i przeanalizowałam księgę Ozeasza. Niestety na pozostałe trzy księgi brakło mi czasu, więc odniosę się tylko do pierwszego cytatu /pozostałe w innym terminie/. „Odpokutuje za bunt przeciw Bogu swojemu: poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone, a niewiasty ciężarne rozprute”. . Przekaz należy odbierać w formie pouczenia. Ja odbieram go w tej formie - jeśli nie będziecie się stosować do zasad miłości, uczciwości, sprawiedliwości itp. to konsekwencją takiego poluzowania obyczajów będzie to, że ucierpicie na tym wy sami, a przede wszystkim ucierpią wasze kobiety i dzieci. Zakładając, że treści biblijne mają wymiar ponadczasowy - to ten konkretny przekaz jest skierowany do mężczyzn. Mężczyzna miał być odpowiedzialny za kobietę i dzieci. Miał myśleć perspektywicznie, długofalowo, miał się troszczyć o rodzinę, miał zapewniać rodzinie byt i bezpieczeństwo, a co robił? – siał nienawiść, g****ił, rabował, zabijał, oszukiwał. Widocznie to, co robił mężczyzna bardzo nie podobało się Bogu. Skoro zapis jest tak drastyczny, to widocznie wymagał takiej formy. Odnoszę się tu do tego konkretnego cytatu, bo przekaz księgi ogólnie skierowany jest zarówno do mężczyzn jak i do kobiet, bo my kobiety też mamy swoje za uszami. Ale ogólny wydźwięk tej księgi /pewnie też całej Biblii/ w moim odczuciu jest taki, że Bóg troszczy się o swój lud, swoje dzieci – uczy, wychowuje, przywołuje do porządku, egzekwuje porządek i dyscyplinę. A lud niepokorny nic sobie z tego nie robi. No więc ileż można upominać. Lud pozostawiony samemu sobie - niech sobie robi swoje, po swojemu i niech sam się przekona jakie będą tego konsekwencje. A konsekwencje są właśnie takie – poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone, a niewiasty ciężarne rozprute. Te słowa to nie jest wyrok Boga na dzieci i kobiety – to ostrzeżenie, pouczenie, zobrazowanie konsekwencji złego postępowania. Bo tam gdzie nienawiść, zdrada, niezgoda, przemoc, wojna – tam cierpienie. Cierpią wszyscy, również kobiety i dzieci. „Poginą od miecza” - kto niby tym mieczem będzie wymachiwał, no przecież nie Bóg tylko człowiek. Uważam więc, że zarzut że Bóg kazał krzywdzić kobiety i dzieci jest bezpodstawny. Bóg jest kochający, ale również wymagający. Te wymagania, to nie jakieś widzimisię Boga, żeby utrudnić życie człowiekowi, ale po to by je ułatwić. To taki skrót myślowy, po przeczytaniu całej jednej księgi. Żeby mieć naprawdę jasne spojrzenie na zawartość Biblii, to trzeba przeczytać ją całą, a nie wybrane księgi, a tym bardziej urywki, cytaty. Te księgi się w jakiś sposób wiążą ze sobą, nawiązują treścią do pozostałych, więc po prostu żeby się wypowiedzieć trzeba przeczytać całość.

Dziękuje sile wyższej że nie jesteś taka jak ja, bo ja sram na ciebie. Może wydać się to dziwne ale ona chyba jednak to rozumie.