Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie odnosnie miesa w diecie 8 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

witam mam pytanie jakie mieso moze jesc dziecko w tym wieku?wczoraj widzialam sloiczek gerber po 8 mcu ze schabem.moze juz jesc takie miesko?i jakie ryby moge mu podawac?

Gość gość
indyk, królik, możesz dawać polędwiczkę wieprzową, cielęcina, jeśli masz z pewnego źródła kurczaki, ze sklepu mogą być problemy z hormonami np dzieciom rosną piersi. Ryby możesz spróbować np. dorsza atlantyckiego.

Gość gość
Ryby- hm, najlepiej morskie, tłuste z tego co wiem (wszędzie czytałam że przynajmniej do 3 r.ż. nie ogranicza się dzieciom tłuszczów), jak łosoś to nie z hodowli (rośnie do pełnego wymiaru 2x szybciej niż na wolności, nie wierzę że to normalne i nie odbija się na składnikach odżywczych). Dawałam makrelę, łososia (od rodziny), dorsza, mirunę którą bardzo lubimy. Wiadomo że najlepiej sprawdzone mięso, u nas jak się udało z wiejskich- to super, królik, kaczka i kurczak, a ze sklepowych właśnie też najchętniej królika i indyka (podobno mniej chemii można w indyki wpakować, ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia). Z udka z indyka można super potrawki robić, również dla dorosłych. Czasami wołowinę, np. spaghetti tak mu z wołowiną robiłam, bardzo lubił. Wieprzowiny raczej po prostu nie kupuję... Tak na zdrowy rozum, powolutku trzeba wdrażać to co prędzej czy później dostanie, jeśli w domu jadacie wieprzowinę to nie zaszkodzi dać trochę schabu właśnie czy polędwicy.

nasz Maly jadl kurczaka, schab, cieleciny, krolika... no i ryby tez, glownie lososia dzikiego mu kupowalam, w tym miesiacyu to juz mozna poszalec z jedzeniem ;)

Droga Mamo, ilość mięsa w diecie dziecka zależy od wieku malucha. Mięso (bez wywaru) po raz pierwszy w ilości 2 łyżeczek (10 g) na dobę wprowadzamy do jadłospisu dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym w 6 miesiącu, a karmionego wyłącznie piersią w 7 miesiącu życia. Od tej pory mięso podajemy Maluszkowi codziennie. W 8 miesiącu ilość mięsa zwiększamy do 3 łyżeczek (15 g), a w 10 miesiącu do 4 łyżeczek (20g). Jeden lub dwa razy w tygodniu mięso zaleca się zastąpić taką samą ilością ryby. Jako pierwsze do diety dziecka najlepiej wprowadzić chude mięso drobiowe (indyk, kurczak) lub królika. Następnie należy wprowadzać cielęcinę, młodą wołowinę, schab, szynkę. Należy pamiętać, że dieta niemowlęcia powinna być zróżnicowana, dlatego też warto podawać różne gatunki mięsa. Jeśli chodzi o ryby najlepsze dla dziecka są tłuste ryby morskie z rejonów atlantyckich. Ryby tłuste są szczególnie cenne, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy, wpływają na rozwój umysłowy niemowląt i dziec****oprawiają pamięć i koncentrację oraz rozwój siatkówki oka - są więc niezbędne w diecie dziecka. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości. Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci. Niestety ze względu na zanieczyszczenie środowiska naturalnego ryby mogą w swoim ciele magazynować niepożądane składniki jak np. rtęć. Dlatego też wybierając rybę dla malucha musimy pamiętać, aby wybierać ryby roślinożerne (drapieżniki zawierają najwięcej szkodliwych substancji), mniejsze, krótkożyjące, pochodzące z czystych wód oceanicznych. Rybami, których zdecydowanie nie poleca się w diecie dziecka i dorosłego człowieka są tilapia i panga. Należy ich unikać przede wszystkim ze względu na sposób hodowli i jakość pokarmu, którym są karmione. Dobrą propozycją jest łosoś, który żyje zarówno w morzu jak i rzekach. Warto zadbać, aby był to łosoś atlantycki. Polecam podawanie dań dla najmłodszych, które zawierają rybę - wtedy mamy pewność, że mięso ryb jest bezpieczne i nie zawiera zanieczyszczeń. Rybka wchodząca w skład naszych dań Gerber to właśnie dziko żyjący łosoś z północnych łowisk Atlantyku. Ekspert.Nestle --- Ekspert.Nestle, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.