Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aguś9u9i38i

Studia w USA w południowej Kalifornii

Polecane posty

Gość Aguś9u9i38i

Hej! Za niedługo bede musiała wybrac kierunek studiów w USA. Mieszkam w południowej Kalifornii. Orintuje sie ktoś jaki kierunek byłby dobry? Interesuje sie troche hotelrstwem jednak nie wiem czy ten kierunek ma tu przyszłość, tzn. ja z tym kierunkiem ;) Ostatnio tez myslałam o agnecie ubezpieczeniowym. Jaka trzeba miec osobowośc aby dac sobie rade w tych zawodach? Może znacie jakies linki które mówia cos na temat studiów w USA? Albo testy predyspozycji zawodowych? Duzo juz sama szukałam ale to szukanie jeszcze bardziej mnie zmieszało. Za duzo informacji. Przydałaby sie opinia kogoś a tak na prawde nie mam w otoczeniu madrej osoby, która mogłaby mi cos podpowiedziec o realiach. Dodam, że myśle o collegu. assiosiate lub certyficate.

Gość Aguś9u9i38i
Ponoszę :)

Gość Aguś9u9i38i
Podnoszę :)

Gość gość
UCLA czy UCSD?

Gość gość
na stronie kazdego z uniwersytetow masz pelne informacje. Do tego dochodza fora studenckie, na ktorych mozesz sie popytac. Wejdz tez w rankingi stanowe i krajowe. Zdajesz SATy i dobierasz takie uczelnie , na ktore sie załapujesz.

Gość gość
Test predyspozycji zawodowych zrobia Ci na uczelni przed rozpoczeciem nauki. Do wykonywania zawodu agenta ubezpieczeniowego czy pracy w hotelu raczej niepotrzebne sa tu studia. Wejdz na strone uczelni i zobacz jakie certyfikaty oferuja ale sprawdz tez czy te ceryfikaty beda uznawane przez pracodawce.Wyszukaj na indeed.com prace jakie Cie interesuja i sprawdz jakie wymagania ma pracodawca i czy potrzebne sa certyfikaty/studia do wykonywania tej pracy.

Gość Aguś9u9i38i
Dziekuj***ardzo! Więc przed wyborem kierunku jak zapytam na uczelni o taki test to mi go zrobią? No fajnie by było ;)

Gość gość
Tak,wiekszosc uczelni w usa ma tzw advising /career center dla nowych studentow.Zapytaj o to tam :)

Gość Aguś9u9i38i
Świetnie! Dzięki za pomoc!

Gość gość
Ma " dole" USA sa kiepskie uczelnie ze slabymi programami.

Gość gość
jak jestes undecided major to najlepiej idz na 2 do community college przez 1 rok i tak robisz general education courses a na 2 roku mozesz wybierac juz electives ktore beda ci sie liczyly pod 4 letni bachelor. z 2 letnim associate degree in arts mozesz sie transferowac na jakikolwiek state university w kraju bez zdawania Sat's , toefl etc. po 1 roku juz mniej wiecej ci sie rozjasnia ktore klasy lubisz i co chcesz robic. na 1szym roku wez sobie takie klasy jak general psychology albo general sociololgy, intro to law, albo physics zobaczysz w ktorym kierunku chcesz isc. ile masz lat? ile chcesz pieniedzy zarabiac? masz na utrzymaniu rodzine? najpewniejsze kierunki to nursing, engineering. Zeby byc insurance broker wystarczy ci high school diploma i zdanie testu stanowego na ktore mozesz sobie znalezc kursy online. Hotelarstwo czyli tzw hospitality management..mozesz rownie dobrze nie isc na studia, managerem hotelu zrobia cie bez studiow. jak juz masz isc do szkoly to wybierz sobie cos wartosciowego, moze praca w HR by cie interesowala cos pokrewnego do hotelrstwa, wtedy idziesz na bachelor in business administration a nastepnie ewentualne MBA.

Gość gość
ja pisalam ten post powyzej. sama przez pewien czas bylam advisorem dla studentow i sama jako studentka do advisorow chodzilam. oni za ciebie kierunku nie wybiora, musisz zawezic sobie wybor do kilku, i czytac cyztac czytac jak najwiecej online o nich. jesli dobrze ci ida klasy i kierunek sie podoba wtedy jak najszybciej mysl o internships, ktorej oferty reklamuje albo szkola albo sama wyszukujesz sobie online.

Gość gość
Dobre rady:)

Gość Aga1111111111
Dzięki za dobre rady, pomyslę nad nursing, bo to jedyne co mogłoby mnie interesowac, ale nie wiem czy ja jako osoba dam sobie rade z tyloma róznymi pacjentami. Już może lepiej by było iśc na midwife. CZy sa osobnme kierunki na midwife czy to jest jakos z nursing połączone?

Gość gość
chyba cos slabo ogarniasz zycie. jak jestes nurse to mozesz pracowac w wielkim szpitalu, malym domu starcow albo nawet one-on-one z pacjentem w domu. w dodattku jak zrobisz sobie masters z nursing to zarabiasz nawet $70K-$100 jak jestes wyspecjalizowania np w anestezjologii. Midwife to jakies p*****ly, to w ogole jest licensed by state ?

Gość gość
Pielegniarka to b dobry wybor w stanach no i przewaznie po 2 letnich studiach mozesz juz zaczac prace w zawodzie:)Na start dostajesz przewaznie okolo $30 na godzine.Potem mozesz isc dalej na studia i specjalizowac sie np w pracy z noworodkami.Na studiach masz praktyki w roznych osrodkach z roznymi pacjentami i pozniej mozesz na podstawie tego wybrac z jaka grupa pacjentow i w jakiej placowce pracowac.