Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka żona i kucharka

Tradycyjna Medycyna Chińska i Kuchnia Pięciu Przemian

Polecane posty

Czy jest tu Mama, która gotuje i odżywia się wg wyżej wymienionych zasad?

super:) witaj:) ja odkąd pojawiła się córka też próbuję. i w swoim i męża przypadku też przemycam zasady TCM ;) moje dziecko ma 1,5 roku. Ciekawi mnie czy jecie mięso, w jakiej ilości, czy spożywacie produkty mleczne. Jakie są główne zasady przez Was w tym temacie stosowane? :)

Witaj, Nie jemy mięsa na ogół, choć ze wzgl na męża i dziecko zrobię jakieś mięso raz na tydzień lub dwa, zwłaszcza jak mi się uda zdobyć jakieś dobre jakościowo, ekologiczne np. Z nabiału jemy tylko jajka i masło, choć czasem niestety skuszę się na ser - moja wielka słabość niestety.

Nie jemy cukru, choć wpadki się nam niestety czasem zdarzają, konserwantów, rzeczy przetworzonych i z białej mąki. Wszystko staram się robić sama. Jemy dużo kasz, zup, warzyw, owoców, własne przetwory. Króluje kasza jaglana: na słodko, z warzywami, do wypieków, do kotlecików - do wszystkiego:)

Gość slyszalam ze 4789
Chodzi wam pewnie o kuchnie Ciesielskiej. Radze uwazac bo taki sposob odzywiania jest zagrozeniem dla naszej duszy. Pisze to calkeim serio.

nie chodzi mi o kuchnię Ciesielskiej, a takiego zabobonu jak ten twój, to jeszcze nie słyszałam ...

Ciesielska, ta, która wydała dwie książki, Filozofię Życia np.? Jedna z mądrzejszych osób, tak, też gotuje wg kuchni PP. Rozumiem, że jesteś głęboko wierzącą katoliczką? To może być główny powód tego, w jaki sposób postrzegasz np. odżywianie TCM, jogę, sztuki walki... Wszystko, co prowadzi do otwarcia czakr, do oświecenia jest traktowane jako zagrożenie-to zrozumiałe, kościół od zawsze tępi zbyt chętnych do prawdy, tzw. toleruje tylko tzw. goja w swoich szeregach. Takie pytanie do wierzącej - czym jest dla Ciebie rozwój duchowy?