Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adanti

Jezus dał mi nowe życie

Polecane posty

Gość gość
Ja szczerze szanuję Twoje przekonania i drogę, którą wybrałeś. Dla mnie jednak Msza Święta nie jest jakąś pamiątką i symbolicznym obrzędem, ale za kazdym razem cudem Przeistoczenia z Wieczernika. Bóg istnieje poza czasem i przestrzenią, jest wiecznym "Teraz"...

Gość Adanti
U mnie w Zborze sa osoby w wieku 15 lat, 45 lat czy 85 lat :) rozne sa grupy wiekowe, spoleczne itp. Ale wciaz na nabozenstwach jest ta atmosfera ja kto powiedzialas fruwania. Wznosza rece, modla sie, speiwaja, ktos mowi jezykami, ktos doznaje uzdrowienia :)

Gość Adanti
Dokladnie, Bóg jest wieczny i wciaz przy nas obecny, nie tylko w czasie eucharystii :) Ale ja rowniez twoje przekonanai szanuje, bo jak powiedzialem najwazniejsze czuc sie dobrze w danej wspolnocie i zgadzac sie z jej naukami. Szkoda ze Chrzescijanie sa tak podizeleni, ale najwazniejsze to co nas laczy - Chrystus :)

Gość Adanti
To nie kościół zbawia lecz Jezus :) Wiec przynaleznosc koscielna ma drugorzedne znaczenei.

Gość gość
Zeżarło mi posta :P , więc napiszę jeszcze raz to co przedtem. Szanuję autorze Twoje przekonania i drogę, którą wybrałeś, nie mogę się jednak zgodzić z tym, że Msza Swięta jest tylko pamiątkowym obrzędem. Dla mnie jest uczestnictwem w cudzie Przeistoczenia z Wieczernika i Ofiary Golgoty, bez spektakularnych efektów dla oka, ale tej samej, bo Bóg istnieje poza czasem i przestrzenią. Ta Jego subtelność, ta cichość, ta skromna postać chleba, są dla mnie właśnie najcudowniejsze. Lubię czasem w ciszy, w pustym kościele tak trwać twarzą w Twarz, bez słów, bez uniesień, w miłości, której się nie odczuwa. Ech nie da się wyrazić tego słowami, bo Bóg nie jest do rozumienia tylko do kochania... Miłego wieczorku.

Gość Adanti
Kazdy ma inna relacje z Bogiem, w inny sposob go wyslawia i uwielbia. Wiec rozumie Twoje stanowisko :) Z jednej strony to jest wielkie nieszczescie ze Chrzescijanstwo jest tak podzielone, ale z drugiej strony to dobrze, bo kazdy moze znalezc wspolnote w ktorej ebdzie czul sie dobrze i blisko Boga :) Pozdrawiam i rowneiz zycze milej nocy.

Gość gość
ach ten ekumeniczny smrodek ... skoro nie ważne jest kto jest w jakim kościele , skoro nie ważne jak kto wierzy to i pewnie nieważne w kogo się wierzy ? Nie ma różnicy pomiędzy Kościołem katolickim a np.protestanckim ? Czynie nie ważne czy modlisz się do Boga czy do Mari ?

Gość Adanti
Zle odebralas moje slowa :) Oczywiscie ze do Marii modlic sie nei nalezy, ale to nei ma nic wspolnego z przynaleznoscia do kosicola. Bo rownie dobrze mozna byc w Kosciele Katolickim i sie modlic tylko do Trojcy :)

Gość gość
taką pełnię ,ze aż popada w przesadę . Bo przecież kościół kat, głosi ,ze matka Jezusa nie umarła ale została żywcem wzięta do nieba ?

Gość Adanti
Ahh! I Już się pojawił wpis o Neiomylności Kaotlicyzmu :) Oczywiscie bez tego obesjc sie nie moglo. Szkoda tylko ze inne koscioly chrzescijanskie nie przypisuja sobie wylacznosci na zbawienie i prawdziwosc gloszonych nauk, a katolicy wciaz uparcie twierdza za sa jedynym slusznym wyznaniem chrzescijanskim. Szkoda tylko ze uznali Nieomylnosc Papieza ktora niewiele ma z naukami Jezusa i Biblii wspolnego :) podobnie jak modlitwy maryjne

Gość gość
a ty autor jesteś pipa bez swojego zdania ,raz gadasz tak raz inaczej

Gość Adanti
Ale ze niby kiedy gadam tak a pozniej inaczej?

Gość gość
protestanci i katolicy zgadzają się co do tego, że Bóg ewidentnie zapewnił Piotrowi nieomylność co najmniej w kilku wypadkach, na przykład, gdy pisał Pierwszy i Drugi List świętego Piotra. Skoro więc Bóg zapewnił mu nieomylność w jego nauczaniu na piśmie, dlaczego nie miałby zachować go od błędów, gdy osobiście występował jako autorytet? Pójdźmy dalej – jeśli Bóg uczynił to dla Piotra (i pozostałych autorów Pisma Świętego), dlaczego nie mógłby zrobić tego samego dla jego następców? Zwłaszcza że mógł przewidzieć anarchię i rozłam i dla tego jest dogmat o nieomylnośc***apieża co do wiary a nie zycia codziennego bo to i tak jest już ustalona

Gość gość
jak możemy być pewni, że dwadzieścia siedem ksiąg tworzących Nowy Testament rzeczywiście stanowi nieomylne Słowo Boże? Ich lista została przecież sporządzona przez omylne sobory kościelne i papieży. Nigdy nie zapomnę jego odpowiedzi. – Scott, znaczy to po prostu tyle, że dysponujemy jedynie omylną kolekcją nieomylnych dokumentów!

Gość gościówka 26
Adanti, byłeś świadkiem kiedy ktoś zaczął mówić językami których nie umiał, o to w tym chodzi, o dar języków, których człowiek się wcześniej nie uczył? Czy kiedy osoba mówi w jakimś języku, to rozumie, co mówi?

Gość gość
gdyby Jezus chciał żeby nieomylność Piotra w sprawach duchowych i tylko w nich ,bo przecież Piotr w życiu okazał sie słaby przechodziła na jego " następców " choć też ciekwaym jest dlaczego to niby papież jest następcą Piotra to przecież powiedziałby o tym prawda ?

Gość Adanti
Dogmat o Nieomylnosc***apieza pwostal dopiero w 1870 roku :) wiec nie wiem co to ma wspolnego z Piotrem :) Tymbardziej ze Piotr nie byl Papiezem. Papiestwo powstalo dopiero wraz z wpostaniem kosciola katolickiego w roku 1057

Gość Adanti
gosciowka - Tak. To sa nieznane jezyki, nie jest to ani angielski ani niemiecki itp. :D A jesli chodzi o rozumienie to raczje nie rozumieja.

Gość Adanti
To sa jezyki od Ducha. Tak jak apostołowie zaczeli mowic neiznanmi jezykami pod wpływem Ducha świetego :)

Gość gość
to ze coś powstało nie oznacza ze nie było przedtem tak samo jak z innymi dogmatami maryjnymi ludzie wierzyli o d początku Przekonanie o tym, że Matka Jezusa była wyjęta spod powszechnego panowania grzechu pierworodnego – ze względu na świętość jej Syna Chrystusa – istniało od pierwszych wieków Kościoła. Augustyn z Hippony (354-430), na przykład, w kontekście sporu z pelagianami, którzy sprzeciwiali się prawdzie wiary o grzechu pierworodnym, uznawał, że Matka Chrystusa była wyłączona spod wpływu jakiegokolwiek grzechu. Gdy Biskup Hippony dowodził faktu powszechnego poddania ludzkości grzechowi – Maryja była dla niego oczywistym wyjątkiem. W "O naturze i łasce" pisał on:

Gość gość
Kościół katolicki poprzez ogłoszenie dogmatu stwierdził, że zachowanie Maryi od grzec****est logiczną konsekwencją biblijnego Objawienia. Za uzasadnienie biblijne tego dogmatu służą m.in. słowa archanioła Gabriela, które w tłumaczeniu Wulgaty (uznawanej w chwili ogłoszenia dogmatu za bezbłędną i jedyną wersję Biblii dozwoloną w nauczaniu i dogmatyce katolickiej) oraz w przekładach katolickich brzmią następująco: "Bądź pozdrowiona, łaski pełna, Pan z Tobą!" (Łk 1,28), skierowane do Maryi podczas zwiastowania. Według teologów katolickich pokazują one, że w duszy Dziewicy z Nazaretu nie było miejsca na grzech, skoro była wypełniona łaską Boga,

Gość gościówka 26
Dziękuję za odp.Na you tube są filmiki ze spotkań zboru i też ostrzeżenia, nie wiem czy to prawda.

Gość gość
czyli ludzie wierzyli już za czasów apostolski w niepokalane poczęcie ale dopiero w 1854 roku przez bł. Piusa IX jako dogmat wiary.

Gość gość
a czy zbór ma Namaszczenie chorych: “Choruje kto wśród was? Niech sprowadzi prezbiterów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana” (Jk 5, 14).

Gość Adanti
Filmy z ostrzezeniami? :D :D Na internecie trafillem jzu na rozmaite strony - na niektorych protestantow nazywano sekta, na innych katolikow tak nazywano i ostrzehano przed nimi... :) wiec nie ma sie czym przejmowac. Na nabozenstwach drzwi sa otwarte wiec w kazdej chwili mozna wyjsc nikt nikogo sila nie trzyma.

Gość Adanti
Sa modlitwy o uzdrowienie, nakladanie rak itp. Ale nie ma namaszczenia w znaczeniu katolickim.

Gość Adanti
niektorzy myla protestantow ze swiadkami jehowy nie wiem dlaczego :D