Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adanti

Jezus dał mi nowe życie

Polecane posty

Gość Adanti
A co wedlug ciebie mam przeczytac? Encyklike Papieska? :) No tak bo Papiez Nieomylny to napewno ma racje :D Wiara nie potrzebuje wyjasnien i ksiag opaslych. jedyna ksiega do Biblia :) A kosciol katolicki wydaje wiele publiakcji aby bronic swe nauki - gdyby byly prawdziwe, nie musialby tego robic :)

Gość martyna  33
Adanti Nie gniewam sie.I masz racje.Kosciol Katolicki pomija wiele prawd i wprowadzil herezje np.z czyscem i modlitwami za zmarlych,aby zarabiac pieniadze za msze.I dlatego nie mozna samemu czytac Biblii.A ten kult maryjny? A co sama Maria o sobie mowila " Wielbi dusza moja Pana.I rozradowal sie duch moj w Bogu Zbawicielu moim.Bo wejrzal na unizonosc sluzebnicy swojej"( luk.1.46-48 ) Wiec jak mozna sie do czlowieka modli

Gość gość
No proszę, widzę, że niektórych prokatolickich postów Kafeteria nie puszcza, ale drugi raz już nie napiszę.

Gość Adanti
Martyna, masz absolutna racje. Nawet w 1057 roku gdy doszło do rozłamu i powstal kosciol katolicki oraz prawoslawny poszlo o pieniadze i chec dominacji Papieza nad chrzescijanami :)

Gość ksiondz probożdż
Jezus też się uczył, Kolego. Nie chodziło o encykliki. To czego szukasz w protestantyzmie znajduje się w Kościele tylko nie poświęciłeś trochę czasu i wysiłku żeby to znależć 🖐️

Gość ksiondz probożdż
i nie opowiadaj tu takich kretyństw o schizmie wschodniej, bo nie masz o niej pojęcia 🖐️ co na ten temat przeczytałeś? jakąś broszurkę?

Gość Adanti
Niestety musze cie rozczarowac - W Kosciele Katolickim tego nie ma :) Jest za to Czyściec, rozaniec i zbawienie z uczynkow - ktore przekreslaja dla mnie kosciol katolicki.

A czegóż to uczył się Jezus ?:) I jako to jest korelacja pomiędzy tym co napiszsz a nauką kościoła kat ?

Gość Adanti
Akurat o Schizmie przeczytalem bardzo wiele :) Ale kosciol katolicko oczywiscie uwaza ze to Cerkiew sie odlaczyla :) a prawda jest taka ze byl to rozlam a nie wystapienie cekrwi.

Gość ksiondz probożdż
jako człowiek normalnie odebrał wykształcenie dostępne ubogim, pobożnym Żydom. Wyznajecie monofizytyzm?

Gość ksiondz probożdż
Adanti: napisz co to ja też przeczytam bo chyba mam braki jakieś a piszę o tym akurat artykuł to mi się przyda (poważnie) 🖐️

Gość Adanti
No ale to chyba kazdy wie ze Jezus tez byl uczniem? :) Nie wiem co to dziwnego, w koncu tez byl dzieckiem :)

Skoro to "coś " jest w kościele katolickim tak ukryte ,ze aż trzeba tego poszukiwać czy nie jest to sprzeczne z tym o czym uczył Jezus ?

Gość ksiondz probożdż
uczył się i potem objaśniał pisma, on żył w kulturze swego czasu, weźcie to sitz im leben po uwagę na litość boską.

Gość Adanti
ksiondz - Ale o czym ty teraz mowisz? Jaki to ma zwiazek z falszywymi naukami KK ?

Gość ksiondz probożdż
Do licencja: Jezus też ustanawiał sakramenty w miejscach "ukrytych" i w wąskim gronie, wyrażał się też "mało jasno" dla niektórych wspólczesnych 🖐️ A po co Didache? Pisma byli pozbawieni że tak wcześnie to powstało? A zwracanie się Kośćiołów lokalnych do papieża?

Jezus objaśniał pisma . Nie uczył się ich , nie zapamiętywał . Bo On jest Słowem Bożym. (15) Żydzi zdumiewali się mówiąc: W jaki sposób zna On Pisma, skoro się nie uczył? (16) Odpowiedział im Jezus mówiąc: Moja nauka nie jest moją, lecz Tego, który Mnie posłał. (17) Jeśli kto chce pełnić Jego wolę, pozna, czy nauka ta jest od Boga, czy też Ja mówię od siebie samego. (Ew. Jana 7:13-17, Biblia Tysiąclecia)

Gość ksiondz probożdż
Adanti: taki ma związek że wychodzą wam "fałszywe nauki" bo wyrywacie księgi bilijne i to co powiadał Jezus z kontekstu wypaczając sens poszczególnych ustępów. Nie bierzecie też pod uwagę sensus fidelium i lex orandi lex credendi i pism najwcześniejszych Ojców.

Gość gość
A kosciol katolicki przypomne powstal dopiero w roku 1057 nie dawno czytałam ze w roku 350 powstał kosciuł według wikipedi 2 papierzem był linus po św. Piotra http://pl.wikipedia.org/wiki/Linus_%28papie%C5%BC%29

Gość Adanti
Przed Schizma nie bylo Papieza. Było 4 Patriarchów - Jerozolimy, Aleksandrii, Konstantynopola oraz Rzymu zwany papiezem, ale bylo sobie rowni, dopiero bo Schizmie Papiez uznal sie za glowe kosciola.

Gość ksiondz probożdż
co do Ew. Św. Jana 7.15: 15 ἐθαύμαζον οὗν οἱ ἰουδαῖοι λέγοντες, πῶς οὖτος γράμματα οἶδεν μὴ μεμαθηκώς; μεμαθηκώς to jest w sensie że był "bez szkół" czy też że był "nieuczony" w sensie bez wykształcenia takiego jakie odbierali uczeni w prawie? To jeszcze można przeczytać: http://www.kkbids.episkopat.pl/uploaded/a61/Anamnesis61-4astr.46-50.pdf

Gość ksiondz probożdż
Adanti: już wzruć na luz i nie rób z siebie wariata :) Była pentarchia i był papież, prawosłąwie nie neguje istnienia papieża tylko zakres jego władzy. daje mu miejsce na soborze jako primus inter pares conajmniej.

Gość Adanti
Był Papiez i Było 3 patriarchów, ale papiez nie mial wladyz naczelnej :) Byl rowny patriarchom. Historia chrzescijanstwa sie klania.

Gość martyna  33
A ja tak napisze: Kogo Duch Swiety nie przekona,to my mozemy cala Biblie wyrecytowac a czlowiek przyjmie to literalnie.Bo ja juz tyle razy rozmawialam z katolikami,ze zbawienie jest z Laski.Ze Maria byla czlowiekim i nie wolno sie do niej modlic.A oni,ze Jan Pawel II inaczej glosil.A w Biblii jest napisane: " A,ja jan,slyszalem i widzialem to.A gdy to uslyszalem i ujrzalem upadlem do nog aniola,ktory mi to pokazal,aby mu oddac poklon.I rzecze do mnie: Nie czyn tego! Jestem wspolsluga twoim i braci twoich ,prorokow i tych,ktorzy strzega slow ksiegi tej.Tylko Bogu oddaj poklon "( obj.23.8-9 )

Gość ksiondz probożdż
Adanti, miesza ci się pierwsze trzy trony: Rzym, Aleksandria i Antiochia, później doszły dwa: Jerozolima i Konstantynopol. Poczytaj coś o tym jak to było z tym prymatem, np. o tzw. kręgach władzy papieskiej, o legatach papieskich na soborach powszechnych, o zatwierdzaniu uchwał soborowych, o Tomosie Leona, Henotikonie, schizmie akacjanskiej, dekretałach, synodzie w Sardyce itp. itd.

Gość ksiondz probożdż
Martyna: zobacz co to jest doulia i co to jest latreia 🖐️

Gość Adanti
Martyna - Niestety, wielu z nich tego nie rozumie :( Ale jednak wielu otwiera oczy i porzuca falszywe nauki.

Historia nauk kościoła katolickiego to nie jest historia i i znajomość Boga .

Gość ksiondz probożdż
historia swojej wiary i jej rozwoju dużo daje do myślenia i pomaga zrozumieć np. skąd się wzięły schizmy i w co wierzyli poszczególni chrześcijanie 🖐️