Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adanti

Jezus dał mi nowe życie

Polecane posty

Gość ksiondz probożdż
Przecież jako świadomi protestanc***owinniście znać herezje katolickie i umieć argumentować biegle przeciwko nim, prawda? Choćby żeby mieć tą świadomość że wierzycie w to samo co pierwsi uczniowie Apostołów czy gminy do których pisał św. Pawłe, prawda?

Gość Adanti
Alez my caly czas mowimy o katolickich herezjach :) CHocby Czysciec albo modlitwy marykne

Czy wiedza w jaki sposób wierzyli inni chrześcijanie lub w ogóle w co wierzą inni ludzie będzie pomocna tobie w twoim życiu ? Czy nie szkoda ci czasu ? Mając tak Niesamowitego Boga , Stworzyciela Świata i ciebie wolisz zajmować sie zagadnieniami ilu było patriarchów a ilu papieży ? Do czego to jest przydatne ? wiesz co pisał Paweł o takich zagadnieniach ? Że to " babskie baśnie " :) I zgadzam sie z nim . Znamienne ,ze ani słowa nie napisałeś /aś o Piśmie , o żadnej nauce z Niej płynącej .

Gość ksiondz probożdż
prymat papieski płynie z Pisma i rola uczynków w zbawieniu, transsubstancjacja, hierarchiczny ustrój kościoła itp. id. wynikają z Pisma. Przecież ja wam tu nie bedę referatów pisał bo to nie miejsce na to i mądrzejsi już napisali. Nie będę też przytaczał wersetów bo NT to nie zbiór urywków tylko teksty ciągłe. Chrześcijanstwo to nie religia ortopraksyjna tylko religia ortodoksji, stąd trzeba wiedzieć w co się wierzy, dlaczego mam postępować tak a nie inaczej, po co mi Kościoł itp. Adanti: a co to ten czyściec jest? tak Twoim zdaniem?

Gość Adanti
Licencja - Swoja droga to dawno Cie nie widzialem, chyba nie udzielasz sie juz na Pieknie Slowa Bozego?

Gość ksiondz probożdż
licencja: św. Paweł był tak wybitnym telologiem że się nam to w głowie nie mieści. Św. Jan też rozumiem zajmował się jakimiś dziwnymi symbolami i znakami, pieczęciami itp. zamiast głosić proste Słowo?

Gość Adanti
Coz. Kafeteria uznaje wypowiedz o czyscu za spam :O

Gość ksiondz probożdż
to forum nadaje się do zabawy, podszywów i krótki jednozdaniowych wypowiedzi niestety. A z tym SPAMEM to nie wiem co trzeba napisać żeby było to uznane za spam? Nie wiem od czego to zależy. PRzypadek?

Gość Adanti
Nie mam pojecia, a rozpisalem sie na cale okno wiadomosci :O Nie wiem juz jakie slowa sa blokowane :O

Gość ksiondz probożdż
na you tube były (jest jeszcze mam nadzieję) odcinki takiego programu "John Ackerman Show". Tam były debaty między różnymi religiami, w tym między reprezentantem protestantyzmu a katolickim księdzem, ojcem Pacwa. Polecam. Było i o Maryi i o czyśccu. Jak na telewizję to dość do rzeczy. Ja się z Wami oczywiście zgadzam że w Biblii nie ma explicite nic o czyśccu :)

Gość martyna  33
" Albowiem nie wstydze sie ewanglii Chrystusowej,jest ona bowiem moca Boza,ku zbawieniu kazdego kto wierzy.....A sprawiedliwy z wiary zyc bedzie "( rzym.1.16-17 ).Proponuje caly List Pawla do Rzymian przeczytac,a pozniej na temat kosciolow sie wypowiadac.M.Luter byl w seminarium katolickim i dlaczego z tego zrezygnowal? Bo zonaczyl jaka to herezja

Gość ksiondz probożdż
martyna: a kiedy powstały ewangelie i o jakiej mówi tu Apostoł?

Gość Adanti
Luter nie chcial zakladac nowego kosciola. Chcial byc katolikiem ale Papiez nie podzielal jego opinii o potrzebie reform

Gość Adanti
Ale tezy miał dobre :) Zeby skonczyc ze sprzedaza odpustow itp.

Gość ksiondz probożdż
może i miał dobre chęci i dobre zamiary np. co do spowiadania się czy czytania Pisma. Nie wiem, nie znam sie na tym. Tyle tylko że "herezja to wybranie jakiegoś prawdziwego twierdzenia i potem doprowadzenie go do absurdu". Pamiętam taką jego wypowiedź, że nawet jakby papież przystał na mszę po niemiecku to on i tak nie chce jedności z Rzymem.

Gość martyna  33
Ewangelie napisali apostolowie po Wniebowstapieniu Jezusa.A Pawel mial tu na mysli TYLKO Zbawienie z Laski przez wiare w Jezusa. I o tym mowil Luter

Gość ksiondz probożdż
Maryna: ok, Apostołowie i po wniebowstąpieniu :) Tak od ręki? Czemu są cztery a nie jedna? Przecież są o tym samym. Ok. zbawienie przez wiarę, tylko czemu tyle w NT o uczynkach?

Gość martyna  33
A co powiesz na temat przelozonych kosciola,ze powinni miec zony? "Biskup zas ma byc nienaganny,maz jednej zony....... .."( I tym 3.2 ).A co sie dzieje w Kosciele Katolickim?

Gość martyna  33
Sa 4 ewangelie,bo napisaly je 4 osoby i kazdy apostol inacze j odbieral to wszystko.A jezelu chodzi o Zbawienie to mamy go z Laski.A uczynki robimy,bo jestemy zbawieni.Dlatego jestesmy w centrum Woli Bozej :)

Gość stara modelka bez związku
Allium Moim zdaniem KK jest Kościołem Chrystusa. W trakcie mszy sw. dokonuje się przeistoczenie "chleba" w Ciało Chrystusa i "wino" w Krew Pana Jezusa. To jest istota wiary Kościoła Chrystusa. "To czyńcie na Moją Pamiątkę" te słowa Wypowiedział Pan Jezus na Ostatniej Wieczerzy przed bestialskim ukrzyzowaniem Go. Wówczas Apostołowie nie rozumieli do końca Jego Słów. Dopiero gdy Zmartwychwstał i zobaczyli, że pokonał śmierć wówczas zrozumieli Jego Słowa. Bez Eucharystii nie ma kościoła Jezusa. I tak też jest napisane w objawieniach na ostrzezenie.net o tym, że nadejdzie czas kiedy wewnątrz Kościoła rozpocznie się pozbywanie...sakramentów...by ludzi zwieść na inne praktyki. I wówczas Pan Jezus już nie będzie obecny w kościele. Ma to się wydarzyć za czasu obecnego papieża Franka.

Gość ksiondz probożdż
MARTYNA: co napiszę o tym celibacie to mi za SPAM uznaje.

Gość ksiondz probożdż
MARTYNA CELIBAT: Tak, oczywiście mąż jednej żony. To jest minimum. Zadajmy sobie takie pytania: 1) czy Jezus miał żonę 2) czy celibat duchownych to kwestia dogmatyczna czy dyscyplinarna 3) skąd się wział celibat i jak rzecz sie ma w Cerkwi i w grekokatolicyzmie 4) kim jest biskup w swym Kościele partykularnym

Gość ksiondz probożdż
Żeby uniknąć tego nieszczęsnego "SPAM: to trzeba IP zmieniać. Ha!

Gość gość
Biskup zas ma byc nienaganny,maz jednej zony. to jest tylko jeden wers by ksieza mieli zone ale za to jest 20 wersów za celibatem i nawet sam jezus o celibacie nauczał luter byl maryjny i odrzucił ksiegi i Sola fide" była podstawową zasadą Reformacji, a tymczasem ja dochodziłem do wniosku, że święty Paweł nigdy jej nie wyznawał. Biblia naucza w Liście św. Jakuba 2,24, że "człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary". "Także św. Paweł w Pierwszym Liście do Koryntian 13,2, powiedział: "Gdybym posiadał wszelką wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym". Uznanie, że Luter popełnił tytej kwestii zasadniczy błąd, bardzo wiele mnie kosztowało. Od siedmiu lat Luter był moim głównym źródłem inspiracji do pełnego głoszenia mocy Słowa. Poza tym, doktryna ta była podstawą intelektualną całej Reformacji.

Gość gość
Święty Paweł - który dla mnie był prototypem Lutra - w Liście do Rzymian, do Galatów i w całym swoim nauczaniu głosił, że usprawiedliwienie było czymś więcej niż tylko dekretem prawnym. Czyniło nas ono dziećmi Bożymi w Chrystusie, mocą jedynie Jego łaski. Odkryłem również, że święty Paweł nie twierdził nigdzie, że jesteśmy usprawiedliwieni jedynie przez wiarę. Protestancka zasada "sola fide" jest niebiblijna!

Gość martyna  33
Stara modelko Pan Jezus juz raz wzial nasze grzech i przybil je do Krzyza.Umarl i Zmartwychwstal.My mamy jesc chleb ( cialo Pana ) i pic wino ( krew ) na pamiatke.W Kosciele Katolickim je sie tylko oplatek,a to Swieta Krew Pana moze nas oczyszczac z grzechow jesli je wyznamy Bogu

Gość ksiondz probożdż
gość powyżej: czytałeś Margaret Barker dwie książki o roli Świątyni we wczesnym chrześcijanstwie?

napisałam 2 zdania i .....spam :) a nawet sienie rozkęciłam :) co sie dzieje ?

Gość ksiondz probożdż
Martyna: 1 Kor 11,23-26: Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem , że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was . Czyńcie to na moją pamiątkę». Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 1). czy tu Paweł powołuje się na jakąkolwiek Ewangelię? 2). Co mają czynić "na pamiątkę"? 3). co to znaczy że Kielich jest Nowym Przymierzem w Krwi? To ile jest przymierzy? jedno? dwa? jedno rodzielone między "kielich" a Krzyż?

(9) Unikaj natomiast głupich dociekań, rodowodów, sporów i kłótni o Prawo ! Są bowiem bezużyteczne i puste. (10) Sekciarza po jednym lub drugim upomnieniu wystrzegaj się, (List do Tytusa 3:8-10, Biblia Tysiąclecia)