Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adanti

Jezus dał mi nowe życie

Polecane posty

Gość ksiondz probożdż
(9) Unikaj natomiast głupich dociekań, rodowodów, sporów i kłótni o Prawo ! Są bowiem bezużyteczne i puste. (10) Sekciarza po jednym lub drugim upomnieniu wystrzegaj się, (List do Tytusa 3:8-10, Biblia Tysiąclecia) Pisał to bo rodził się gnostycyzm 🖐️

Napisał to ,żeby nie wdawać sie w rozmowy z ludźmi dla których od Boga ważniejsza jest religia i pusta tradycja .

Gość ksiondz probożdż
tak tak licencja, bo ludzie nie mają religii tylko "osobisty stosunek z Bogiem" nie macie argumentu to uciekacie, jak ŚJ. Porządni protestanc**przynajmniej nie uciekają tylko potrafią argumentować.

"osobisty stosunek z Bogiem"??? o relację ci chodziło pewnie :) i co mam ci argumentować jak mnie historia kościoła kat .obhchodzi średnio a z kolei ty o Bogu wiesz niewiele ?

Gość ksiondz probożdż
relacja a stosunek to to samo. tak, nie wiem nic, bo jeszcze nie doznałem oświecenia i nie mam emocjonalnego stosunku do Boga widzianego przez pryzmat "taty" albo inne antropomorfizacje 🖐️

nie , to nie jest to samo :) i tak, niewiele wiesz . Ni wiem czy z braku " oświecenia " czy po prostu z braku zwykłej wiedzy ale rzeczywiście - nie wiesz :)

Gość ksiondz probożdż
to się chętnie dowiem skoro tu tyle wiedzy na mnie czeka

Gość stara modelka bez związku
martyna 33 Troszkę inaczej rozumiem Twój wpis. "Pan Jezus juz raz wzial nasze grzech i przybil je do Krzyza. Umarl i Zmartwychwstal". xxx Chrystus swoją męczeńską ofiarą raz przetrł szlaki dla naszego zbawienia. Z tym, że jeśli źle czynimy to jest tak jakbyśmy nadal przykładali rękę do Jego Ukrzyżowania i Jego konania. Piszesz: "My mamy jesc chleb ( cialo Pana ) i pic wino ( krew ) na pamiatke.W Kosciele Katolickim je sie tylko oplatek,a to Swieta Krew Pana moze nas oczyszczac z grzechow jesli je wyznamy Bogu" xxx W KK dla nie wierzącego to jest tylko "fizyczny" opłatek i wino. W trakcie Eucharystii na Ołtarzu dokonuje się "przeistoczenie" Ciała Pana w opłatek i Krwi Sw. w wino, które spożywają wierni. To jest wiara w Jezusa Chrystusa. Owszem przelana Krew Sw. obmywa nas z grzechu dając niejako przepustkę do ich odpuszczenia. Odpuszczenie grzechów następuje w...sakramencie...spowiedzi, gdzie je wypowiadamy spowiadając się Chrystusowi. Ksiądz ma "moc" odpuszczania nam grzechów za sprawą święceń kapłańskich. Za sprawą święceń kapłańskich ma moc wyrzucania złych duchów z ludzi tzw. egzorcyści. Święcą wodę, której wiadomo od wieków, że diablo się boi. Itd To dla mnie są wiarygodne rzeczy, które mają moc nad złym.

Gość ksiondz probożdż
W pierwszych wiekach zanoszono samą Hostię chorym i ludziom w więzieniach, więc już dajcie spokój z Komunią pod dwiema postaciami. To jest kwestia obrządku.

Gość gość
Słuchacze byli zszokowani, kiedy Jezus mówił im, że tylko ci otrzymają życie wieczne, którzy będą spożywali Jego Ciało i pili Jego Krew (por. J 6, 54). Zgorszeni mówili między sobą: „Jak On może nam dać ciało do spożycia?” (J 6, 52). Dla wielu słuchających nauka Jezusa o Eucharystii była niemożliwa do przyjęcia: „Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?” (J 6, 60). Dlatego niektórzy uczniowie, zawiedzeni i zgorszeni, przestali wierzyć Jezusowi i odeszli od Niego (por. J 6, 66). Zdrada apostoła Judasza zrodziła się właśnie wtedy, kiedy usłyszał to, co Jezus mówił na temat Eucharystii. Podkreślił to sam Chrystus: „Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą. Jezus bowiem na początku wiedział, którzy to są, co nie wierzą, i kto miał Go wydać” (J 6, 64). Po wygłoszeniu mowy o Eucharystii Pan Jezus miał świadomość, że uczniowie szemrali przeciwko Niemu, dlatego retorycznie zapytał: „To was gorszy?” (J 6, 61), i wyjaśnił im, jak należy rozumieć istotę Eucharystii (por. J 6, 62-63), wskazując na tajemnicę uwielbienia Jego człowieczeństwa w Jego Męce, Śmierci i Zmartwychwstaniu. Co się stało z ciałem Jezusa po Śmierci i Zmartwychwstaniu?

Gość gość
dla czego jezus nie zawołał za nimi stujcie to taka przenosnia nie mógł zawołac bo by skłamał

Gość ksiondz probożdż
nie dawaj tu linków do jakichś kato-stron, tu same protestanty siedzom :D

Gość martyna 33
Skoro tak sie upieracie przy tych sakramentach to podajcie mi w ktorej Ewangelii jest napisane o Eucharystii,bo ja jakos tego nie moge znalesc

Gość ksiondz probożdż
w linku powyzej sa wszytkie dane o Eucharystii w NT

Gość martyna 33
"Albowiem jeden jest Bog,jeden tez posrednik miedzy Bogiem a ludzmi,czlowiek Chrystus Jezus.Ktory siebie samego zlozyl jako okup za wszystkich,aby o tym swiadczono we wlasciwym czasie"(I tym.2.5-6).Ofiara juz zostala zlozona i Pan Jezus nie musi jej skladac po raz kolejny podczas kazdego nabozenstwa.

Gość ksiondz probożdż
tylko że sam powiedział, że Eucharystia to też Jego ofiara więc uszanujmy Jego wolę, ok? :)

Gość martyna 33
Kiedy Pan Jezus nazwał to eucharystią i powiedział,że opłatek będzie przemienany w Jego ciało?

Gość ksiondz probożdż
Eucharist the Greek noun εὐχαριστία (eucharistia), meaning "thanksgiving," is not used in the New Testament as a name for the rite, however, the related verb is found in New Testament accounts of the Last Supper, including the earliest such account: For I received from the Lord what I also delivered to you, that the Lord Jesus on the night when he was betrayed took bread, and when he had given thanks, he broke it, and said, "This is my body which is for you. Do this in remembrance of me". (1 Corinthians 11:23-24) (Anigelska Wiki) Nazwy są różne i to bardzo. Większość jest "niebiblijna" biblijny jest sakrament. Opłatek czyli chleb, może być i kwaszony, zależnie od obrządku, jakiego chleba użył Jezus? O ile wiem to jest to nie do stwierdzenia, bardzo dawna przecież liturgia ormianska też ma przaśny jak łacinska. Opłatek, hostia staje się Ciałem przez wypowiedzenie tego co Jezus: to jest Ciało moje, przecież to jest jasno napisane w Ewangeliach. Proszę przeczytać z linku wroclaw.biblista itd. powyżej, tam jest bardzo kompetentnie nie ma potrzeby tego tu przepisywać.

martyna 33 "(...) Ofiara juz zostala zlozona i Pan Jezus nie musi jej skladac po raz kolejny podczas kazdego nabozenstwa". xxx Podczas Mszy Sw. Pan Jezus ofiaruje się nam poprzez Eucharystię byśmy spożywając Jego Ciało i Krem "nie umarli" (duchowo) i mogli żyć wiecznie. Komunia Sw. nas wzmacnia. Dodaje sił duchowych do pracy nad swoim życiem by zbawić swoją duszę. I autentycznie tak jest. Kiedyś "za młodu" po mszy niedzielnej prawie wyfruwałam z kościoła. Czułam ogromną wew. radość i spokój. I utrzymywał się taki stan ducha do momentu pierwszego grzechu i kolejny i następny jak na równi pochyłej i nie miał człowiek sił na dobre uczynki. Potem żal za grzechy stres spowiedzi i ogromna ulga i wew. lekkość. Potem Komunia Sw. i znów człowiek miał siłę, radość, spokój i power do "trzymania sie" dobra. Po latach "bezbożnego" życia autentycznie za tym ZATĘSKNIŁAM. Trwała wówczas we mnie walka bo nie było mi łatwo wziąć się w sobie sama z siebie i iść do spowiedzi. Ale wew. przemęczyłam się i zaczęłam. Po latach "innego" spojrzenia na grzechy nie łatwo mi do końca się wyspowiadać. Ale o tym już chyba tu pisałam. W temacie Komunii Sw. chciałam dodać, że mimo wew. radości i pokoju serca (bszcenne!!!) daje autentyczną ochronę przed złym. Dla mnie to jest bardzo ważne.

Gość martyna 33
Pan Jezus mówiąc: To jest Ciało moje miał na myśli,że musi Swoje ciało przybić do krzyża Golgoty,aby wykupić nas ludzi od grzechu.Dlatego po tym co juz sie wydarzyło Swieta Krew Jezusa oczyszcza nas z grzechów jeśli je z pokorą wyznajemy Bogu.Ale ja dłużej przekonywać ciebie już nie będę.

Gość ksiondz probożdż
że przybije chleb do krzyża a wino wyleje na krzyżu? Skąd to wzięłaś?

Stan "czystego serca" oraz trwanie w Łasce Uświęcającej naprawdę człowiek odczuwa. Mam porównanie-niestety. Kiedy się człowiek "nie trzyma pionu" wówczas naprawdę musi toczyć wew. walkę z "nie chce mi się", "a po co" itd. W Łasce Uświęcającej samo przychodzi co kiedyś było trudem, łatwo i lekko. Dopiero nie dawno to odkryłam. A mam 36 lat :P Chociaż lepiej późno niż wcale ;)

Gość martyna 33
Chleb i wino to jest symbol.Ale ja już nikogo przekonywać nie będę.Bo tu jest potrzebna Moc Boża w postaci Ducha Swietego.Tylko On moze pomóc tobie to wszystko zrozumiec.Czytaj Biblię i się módl,a wtedy Duch Świety się tobie objawi

Gość ksiondz probożdż
Oczywiscie, braki w wiedzy najlepiej pokryć wzywaniem "czynnika wyższego" 🖐️ Apostołowie też tak robili, to taka tradycja przecież jest - nie wiem to odsyłam do Boga. Szkoda że tak szczujecie katolicyzm a nie umiecie uzasadnić swojego stanowiska choć każdemu je chętnie i bardzo autorytatywnie prezentujecie.

martyna 33 "Pan Jezus mówiąc: To jest Ciało moje miał na myśli,że musi Swoje ciało przybić do krzyża Golgoty,aby wykupić nas ludzi od grzechu.Dlatego po tym co juz sie wydarzyło Swieta Krew Jezusa oczyszcza nas z grzechów jeśli je z pokorą wyznajemy Bogu.Ale ja dłużej przekonywać ciebie już nie będę." xxx Ostatnia Wieczerza. Pan Jezus wziął CHLEB w swoje ręce mówiąc "Bierzcie i jedzcie oto Ciało Moje, które za Was będzie wydane... wziął WINO mówiąc "Oto Moja Krew, która za was i za wielu będzie wylana. Czyńcie to na moją pamiątkę" To jest istota wiary w Jezusa Chrystusa. I dlatego uważam, że KK jest kościołem założonym przez Zbawiciela. Bez tego...sakramentu...sw...KK nie istnieje.

Gość kamiel
cudownie, że ktoś jest taki jak ja, i wierzy i chętnie się tym dzieli. Jezus jest kimś, czego brakuje w internecie. bo tu jest mało popularny, bo tu się nim nie chwali. autorze tematu, napisz do mnie jeśli chcesz kamilczurek@wp.pl, myslę że znajdziemy wspólny temat

Gość gość
Jezus dał mi nowe życie.

Gość martyna 33
Witam.Na temat Eucharysti nie doszliśmy do porozumienia.Chociaż Pan Jezus tuż przed śmiercią na krzyżu powiedział słowa "Wykonało się".Więc jak to można wytłumaczyć i chciałabym zrozumieć dlaczego w waszym kościele jest mowa o czyścu.Pozdrawiam.