Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ampmart

Jak ludzie postrzegają kobiety po amputacji

Polecane posty

są może tutaj na forum osoby o podobnych doświadczeniach, z którymi można nawiązać kontakt. Mam tak wiele pytań, a odpowiedzi brakuje na te nurtujące.

Gość gość z wcześniej
Odpisałam, ale uznano to za błąd.

czy jest ktoś tutaj z podobnymi doświadczeniami i przejściami, bo odpowiedzi na nurtujące pytania wciąż mi brakuje ?

Gość gość z wcześniej
Przeszłam bardzo ciężki wypadek kilka lat temu, groziła mi amputacja, ale do niej nie doszło. Nie da się tego zapomnieć i wszystkiego pozbierać. To zrujnowało mi plany i życie, wpłynęło na rodzinę. Psychologowie to się nadają, jedna wielka żenada. Wiem, że moje cierpienia i ból nie umywają się do Twoich, ale jakby co to możemy porozmawiać. W moim przypadku lepiej już nie będzie, nigdy, za żadne pieniądze.

Gość Ampdriver
Miałem w życiu dużą styczność z kobietami po amputacjach i uwierz mi że dalsze twoje życie zależy tylko od ciebie!!! Jażeli będziesz siebie widzieć jako "inwalidę" - nie będzie łatwo, ale kiedy zaczniesz widzieć soebie jako kobietę bez nogi, będzie dobrze! ;) Wielu na tym świecie jest "zdrowych inwalidów" - dla których całe życie jest problemem, ale poznałem też wiele ludzi nie w pełni sprawnych - dla których nie ma barier. Wracając do tematu ludzie Cię widzą taką jak jesteś i wielu nie zauważy twojej niesprawności, ale nie kryj się przesadnie bo tylko będziesz się zamęczać i w niczym to nie pomoże, a często wręcz przeciwnie. Uwierz mi, że są tacy którym się spodobasz taka jaka jesteś i nie bądą zwracać uwagi na takie "szczegóły" Jak chcesz więcej porozmawiać szukaj mnie na iponie. Pozdrawiam

Gość gość z wcześniej
-> Ampdriver - Brednie jakiegoś nie dorobionego ''psychologa''. Mnóstwo tego typu bzdur wysłuchałam.

Gość ampdriver
Nie mów, że nie da się bo mógł bym przedstawić Ci wiele osób o podobnych przeżyciach jak twoje i dali radę! Pozbierali się. Dziś mają często szczęśliwe rodziny, albo realizują się zawodowo. To jest tylko kwestia naszej wyobraźni, odwagi i siły. Wiem że takie przeżycia pozostają w nas do końca życia, ale nie muszą nas odrazu niszczyć. A tak na marginesie to nie mam nic wspólnego z psychologami!!! Pozdrawiam

Gość gość42
Napisz w jakim mieszkasz mieście, im większe tym ludzie bardziej tolerancyjni, wczoraj widziałem w Wawie w centrum handlowym dwie Panie, chyba matkę i córkę, starsza miała protezę nogi. Obydwie roześmiane. Zwróciłem uwagę tylko dla tego, że jedna z nich stała przede mną po kawę. Są takie siłownie, w których ćwiczą osoby niepełnosprawne. Znajdź taką. Pozdrawiam.

Gość gość
Moze głupio zabrzmi, ale podsłuchałam taką historię. facet po 50-ce, menel poznał kobiete, której tramwaj obciał obie nogi. I tak zachwalał kumplom "Nóg nie ma, ale c****o ma takie że hej, sami byscie p*******i". I mieszkał z nia :P

Gość Miełłe
Nie martw się, wiele osób ma jakieś tam defekty. Zawalcz o protezę, ćwicz, nie odpuzczaj z rehabilitacją. Będzie dobrze! Brak nogi to nie koniec świata, chociaż na pewno bardzo Ci ciężko. Ale widać, że jesteś dzielną, silną osobą - taka pozostań, nie poddawaj się. Jeśli chodzi o facetów, to zależy od poziomu. Inteligentny facet nie zrobi w tył zwrotu :) Nie bój się. Możesz mieć inne atuty - ładną sylwetkę, brzuch, pośladki, piersi, twarz, włosy... :) Zatem nie jest tak źle, nie jesteś zdeformowaną pokraką, tylko pech chciał, że straciłaś nogę. Tylko i aż tyle. A kochającego faceta na pewno znajdziesz. Powodzenia!

Gość joseph7979
witam ...ja zyje juz 11 lat chodzac o jednej nodze i wiem ze ludzie w polsce sa okropni w stosunku do niepelnosprawnych ,dlatego wiecej czasu rocznego mieszkam w angli . tam czuje sie normalnym facetem nie kims lub czyms innym....mam duzo wiecej pomocy ze strony instytucji angielskich czy szpitalnych.... ciezko jest na poczatku z psychika po wypadku i z akceptowaniem siebie co do wygladu .... ale jedno wiem jak sie zaprzec to mozna wiele i osiaglem duzo majac wlasna firme i budujac wlasny kat... tylko brakuje mi drugiej osoby co wieczor bo samotnosc to jest cos bardziej gorszego ,.... jak chcesz poklikac to pisz::: joseph-79@wp.pl

Gość gość
jedna moja kolezanka nie ma reki a duzo pije czasem ja gdzies gubi tzn proteze :D potem wszyscy szukaja .ogolnie mowi o tym duzo w zartach kupa smiechu nie ma reki od kilku lat tez wypadek.cly czas paczka znajomych ta sama itd.ma faceta a my czasem zartujemy jak Ci sie reka zmeczy na nim to co wtedy proteza a ona wtedy do buzi :D:D:D druga laska nie ma nogi od urodzenia i taka juz jest nawet nie wyobrazamy jej sobie z noga miala protezy od dziecka ,ale zawsze zostawiala w domu nawet w pilke grala bez jednej nogi tylko o kulach.ma 2 dzieci i meza super pozytywna

@ampmart Nie wiem co napisać, żeby nie brzmiało banalnie. Na prawdę nie masz się czym przejmować. Jako facet z krwi i kosci uważam, że właściwie niczego Ci nie brakuje. Ja patrze na kobiety jak na kobiety. Czy mają obie nogi, czy nie. Kobietę z amputowaną noga uważam za równie atrakcyjną. A nawet uważam, że jest wyjątkowa. Chetnie pogadam jak masz ochotę. Odpisz w tym wątku to podam Ci maila.

Gość Mir
cześć Amp bo nie wiem jak masz na imie - Jastem Mirek zawsze możemy porozmawiać a nawet spotkac sie - temat jest dla mnie bardzo znany- amputacja kochanie to nie koniec świata- najwyżej będziesz miała śliczna dorabianą noge . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Gość Mir
cześć Amp bo nie wiem jak masz na imie - Jastem Mirek zawsze możemy porozmawiać a nawet spotkac sie - temat jest dla mnie bardzo znany- amputacja kochanie to nie koniec świata- najwyżej będziesz miała śliczna dorabianą noge . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Gość Mir
cześć Amp bo nie wiem jak masz na imie - Jastem Mirek zawsze możemy porozmawiać a nawet spotkac sie - temat jest dla mnie bardzo znany- amputacja kochanie to nie koniec świata- najwyżej będziesz miała śliczna dorabianą noge . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Niie wiem jak inni , ale kobieta ze sztuczna nogą jest seksona poprostu ......

Gość Medyk31
Dzień dobry. Jestem 31-letnim mężczyzną po amputacji udowej tuż nad kolanem w wyniku wypadku motocyklowego. Chętnie nawiąże kontakt celem podniesienia na Duchu i wymiany doświadczeń. Serce się liczy i to co w głowie a nie czy ma się nogę czy nie. Pozdrawiam Cię ciepło i zapraszam do kontaktu☺

Gość gość
Za laski je raczej nie uwazaja

Gość Monnak
Proponuje zalogować się na portal internetowy dla niepełnosprawnych, sama jestem po amputacji i bardzo mi ten portal pomógł, brak nogi to nie tragedia jeśli sami siebie zaakceptujemy inni tez to zrobią . Na tym portalu można porozmawiać z ludźmi są zloty , spotkania imprezy i przede wszystkim porady. IPON wpisać w wyszukiwarkę i wyskoczy . ja mam tam nick Ona1 proszę do mnie napisać a na pewno odpiszę i w miarę możliwości doradzę .Pozdrawiam głowa do góry :)

Gość Aaaccc
Pare dni temu poszedlem pobiegac na terenie warszawsiej awf. Przystanalem na chwile i doznalem fascynacji osobami, ktore cwicza szermierke na wozkach. Sa to osoby o roznym stopniu niepelnosprawnosci. Mam wrazenie ze nie wszystkie uzywaja wozka an codzien. Widzialem tez piekna dziewczyne (zdjela maske) od ktorej wrecz bila radosc. Ona nie byla niepelnosprawna (chociaz jest), byla zwyciezca. Chcesz wiecej info, odpowiedz na post, albo napisz do mnie na priv.

Gość gość
Wiem, że łatwo się mówi ale powtórzę słowa innych-to jak będzie wyglądało twoje życie zależy od twojego nastawienia. Musisz starać się żyć na tyle normalnie na ile to możliwe. Dla mnie osoby po amputacji nie są w żaden sposób odpychające. Mam w pracy kontakt z takimi ludźmi i w wielu przypadkach nawet nie widać, że Ci ludzie przeszli amputację. Są pozytywnie nastawieni do życia i nie uważają się za gorszych bo nie są. Z pewnością trafisz na kogoś wartościowego komu nie będzie przeszkadzała twoja niepełnosprawność. A jeśli komuś będzie-to lepiej trzymać się od takiej osoby z daleka, nie jest Ci do niczego potrzebna ;) www.protezykonczynrzeszow.wordpress.com

Gość gość
Szanowni Państwo, Amp Futbol Polska wspólnie z Varsovią Warszawa rozpoczyna szkolenie najmłodszych piłkarzy z wadami kończyn. Nowo powstała akademia zaprasza wszystkich chętnych w wieku od 5 do 16 lat na ampfutbolowe treningi. To doskonała szansa dla tych, którzy marzą o grze w reprezentacji Polski mimo swojej niepełnosprawności. Pierwsze zajęcia odbędą się już w kwietniu! Amp Futbol to piłka nożna dla osób po amputacjach i osób z wadami kończyn. Ta odmiana futbolu od czterech lat bardzo dynamicznie rozwija się w Polsce. Ampfutbolowa reprezentacja Polski rozegrała już 46 oficjalnych spotkań, a w ostatnich mistrzostwach świata dotarła aż do półfinału! W ubiegłym roku odbyły się również pierwsze, historyczne rozgrywki ligowe z udziałem klubów z całej Polski. Teraz Amp Futbol Polska wspólnie z Varsovią, w której karierę rozpoczynał Robert Lewandowski, stawiają na dzieci i młodzież! – Mamy nadzieję, że młodzi zawodnicy, którzy rozpoczną treningi w Akademii Amp Futbol Varsovia będą mogli, podobnie jak my, cieszyć się wspólną grą w piłkę nożną, a w przyszłości dołączyć do naszej kadry – mówi kapitan reprezentacji Polski Przemysław Świercz. Akademia Amp Futbol Varsovia, której głównym celem jest piłkarskie szkolenie dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami, jest pierwszą tego typu inicjatywą w Polsce i jedną z pierwszych w Europie. Podobne treningi prowadzą również federacje z Anglii oraz Irlandii, z którymi Polacy ściśle współpracują. W planach Akademii są również międzynarodowe mecze juniorów, rywalizacja z pełnosprawnymi rówieśnikami, wspólne treningi z gwiazdami piłki nożnej oraz reprezentantami Polski Amp Futbol. Warto również dodać, że akcja cieszy się zainteresowaniem ze strony wielu znanych piłkarzy oraz PZPN i UEFA. To właśnie dzięki wsparciu UEFA już na początku marca czterech polskich juniorów weźmie udział w międzynarodowym obozie piłkarskim dla najmłodszych ampfutbolistów z Europy. 40 chłopców z sześciu państw spotka się w Dublinie, żeby wspólnie zagrać w ampfutbol. – Mimo niepełnosprawności od dawna gram w piłkę nożną i bardzo się cieszę, że teraz będę mógł spotkać się z zawodnikami z innych krajów w Irlandii – mówi 15-letni Jakub Kożuch z Warszawy – zapraszam wszystkich do rozpoczęcia swojej przygody z ampfutbolem! Twórcy Akademii mają nadzieję, że kolejna edycja międzynarodowego obozu zorganizowana zostanie w Polsce z udziałem już nie czterech, a znacznie większej ilości juniorów z naszego kraju. Wszystkich zainteresowanych w wieku 5-16 lat prosimy o kontakt z trenerem Wojtkiem Makowskim (email: akademia@ampfutbol.pl tel.: 511 210 469, www.ampfutbol.pl/akademia). Zapraszamy!

Hej! Też jestem po amputacji nogi. Miałam ją rok po Tobie. Jeśli miałabyś ochotę pogadać czy wymienić doświadczenia to zapraszam. GG: 58161221.

Gość małagosia_
To chyba wszystko kwestia akceptacji nowej sytuacji. Niektóre osoby potrafią nawet uczynić z tego swój atut. Ostatnio dość głośno było o modelce (albo piosenkarce?), która ma właśnie amputowaną nogę i nie wstydzi się jej pokazywać, a wręcz uczyniła z tego swój znak rozpoznawczy. Grunt to chyba znaleźć dobrą protezę, która zapewni odpowiedni komfort życia (wiem, że tu mają różne http://www.ortopedyka.pl/oferta/), a reszta to już "tylko" (lub aż) kwestia nastawienia.

Gość gość
Nie jestem zadnym lobuzem baranie skonczony ! Chcialem uzyska tylko kontakt baranie !

Gość żonkoś
A ja mam żonę po amputacji nogi. Taką już poznałem. Jesteśmy 7 lat po ślubie, a żona coraz bardziej mi się podoba. Chodzi o kulach, bo ma bardzo krótki kikut i z protezami jej nie wychodzi.

Gość gość
" o patrz jaka ładna dziewczyna, wyrwałbym ją podoba mi się " Wiele kobiet nigdy takich słów nie usłyszy, więc jesteś szczęściarą. Nie załamuj się i nie daj ułomności zawładnąć sobą a będzie dobrze.

Jestem studentką Elbląskiej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu na kierunku pielęgniarstwo II stopnia. Piszę pracę magisterską pt: "Ocena jakości życia pacjenta przed i po amputacji kończyny dolnej z powodu stopu cukrzycowej." W związku z tym zwracam się do Państwa z prośbą o wypełnienie niniejszej ankiety celem uzyskania opinii na w/w temat. Badania są prowadzone anonimowo i będą wykorzystane wyłącznie dla potrzeb mojej pracy. Proszę o udzielenie szczerych odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu ankiety. Serdecznie dziękuję za pomoc oraz poświęcony czas https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZRVAjWCGa5x_vD70hoEPpgpcZ4ELuT7X3KQfzjEGjaLdM-A/viewform?c=0&w=1