Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spytałam koleżankę o jej konkubenta reakcja zaskakująca

Polecane posty

Gość gość

Spotkałam niedawno koleżankę z licencjatu. Z racji tego, że nie widziałyśmy się pół roku, trochę się rozgadałyśmy. Właściwie to ona bardziej, ja więcej słuchałam, ona zawsze lubiła o sobie opowiadać. W pewnym momencie spytałam ją, czy ciągle mieszkają ze swoim konkubentem w tym samym mieszkaniu (gdyż wiem, że przez cały licencjat wynajmowali we dwoje kawalerkę), na co ona zrobiła wielkie oczy, wkurzoną minę i pyta mnie zdziwionym głosem: - Z jakim konkubentem?! - No z X, a co, nie jest jedyny? - Co Ty pier****sz, nie mieszkam z żadnym konkubentem, tylko z moim chłopakiem, chyba masz złe informacje. - Aha, czyli z konkubentem, niepotrzebnie się spinasz. - Słuchaj, on nie jest moim konkubentem, nie jesteśmy żadną patologią, nie używaj pojęć, których nie rozumiesz! Strasznie się wkurzyła, powiedziała "idę" i tyle ją widziałam. Nie wiem, co ją tak zdenerwowało ;p

Gość szaman wielki
co jeszcze dla ciebie!spślaku>zablokuj>

Gość gość
bo slowo konkubent zle sie kojarzy.mloglas zypytac o partnera/faceta/chlopaka...to tak jak bys zapytala o´´przyrodnia corke´´zamiast o corke...

Chciałaś koleżance dopiec,i udajesz teraz głupią zadając tutaj pytanie?

Gość gość
to tylko semantyka... dla niej to zycie z chlopakiem, i dla kazdego normalnego tez...dla patologii to zycie z konkubentem i tyle.

Gość gość
Same dzieciaki albo idioci się wypowiadaja... Autorko - nie czytaj tych głupot! Widocznie Twoja koleżanka taka sama inteligentna jak ci co sie tu wypowiadali (no, ewentualnie zacofanie jak w średniowieczu). Wiadomo, że słowo konkubent nie oznacza niczego złego, żadnej patologii ani nic z tych rzeczy. To tylko inne określenie partnera, ale wcale nie gorsze. Jak ktoś tego nie rozumie to niech dorośnie... :-D

Gość gość
właśnie trzeba dorosnąć by nie używać wszystkiego ściśle ze słownikiem, to słowo ma nacechowanie pejoratywne i tutaj Wasza wielka dojrzałość tego nie zmieni, że jest powszechnie źle odbierane i dobry przykłąd był z przybraną córką. tak samo jak przedstawiasz rodzinę nie mówisz "to mój przyrodni brat, to moja żona, w myśl prawa świeckiego, a cudzołożnica w świetle prawa kanonicznego" a przecież to wszystko tak samo poprawnie użyte.

Gość gość
gość Same dzieciaki albo idioci się wypowiadaja... Autorko - nie czytaj tych głupot! Widocznie Twoja koleżanka taka sama inteligentna jak ci co sie tu wypowiadali (no, ewentualnie zacofanie jak w średniowieczu). Wiadomo, że słowo konkubent nie oznacza niczego złego, żadnej patologii ani nic z tych rzeczy. To tylko inne określenie partnera, ale wcale nie gorsze. Jak ktoś tego nie rozumie to niech dorośnie... smiech.gif x Konkubent czy konkubina to"średniowieczne"określenie,którego najczęściej używają zacofani i zawistni ludzie.Z dojrzałością emocjonalną,czy jakąkolwiek ma to niewiele wspólnego.

Gość gość
"- No z X, a co, nie jest jedyny?" zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Straszna chamówa z ciebie i tyle.

Gość gość
" To tylko inne określenie partnera, ale wcale nie gorsze" x dla autorki chyba jednak nie jest to inne okreslenie partnera, skoro tak dopytywala czy z konkubentem, mogla uzyc innego okreslenia, a nie podkreslac "konkubent"

Gość gość
konkubinat to normalne slowo,jednak z czasem nabralo negatywnego wydzwieku,podobnie jak p***a,kirdys bylo to normalne slowo a slowo to nie oznacza to nic innego jak dziurka w igle:P

Gość gość
tylko ciekawe czemu autorka tak sie upierala by nazywac partnera kolezanki akurat konkubentem :D

Gość gość
kobiety lubią się puszczać ale nie być nazywanymi puszczalskimi tak to już jest powiesz im prawdę na temat tego co robią to i tak będą kłamały byle by ładnie brzmiało.

Gość gość
jak się żyje bez ślubu to jest konkubent i tyle po co ta afera. To nie żyjcie razem przed ślubem i tyle.

gość kobiety lubią się puszczać ale nie być nazywanymi puszczalskimi tak to już jest powiesz im prawdę na temat tego co robią to i tak będą kłamały byle by ładnie brzmiało. X Konkubent,konkubina określenie zarówno dotyczy mężczyzn jak i kobiety.Za przeproszeniem o czym ty piertolisz?

Gość gość
autorko, niezla suka z ciebie

Gość gość
A dlaczego nie, to konkubent i tyle durne zakłamane hipokrytki. Ona jest zacofana a wy puszczalskie nowoczesne nie? :D

Gość gość
Zabolało jedną z drugą bo pewnie też rypią się na kartę rowerową pół życia :P

Widzę,że rynsztok dołączył do g******ego tematu.

Gość gość
Konkubinat – nieformalny związek dwóch osób, pozostających w pożyciu, bez usankcjonowania w świetle prawa jako małżeństwa.

Gość gość
każdy ma prawo , wolność ,wolny kraj

Gość osz kurfffa
Nieważne jakie znaczenie ma słowo konkubent, u nas przyjęło się że to ten drugi, trzeci itd, który nie pracuje, chleje i bije dziecko swojej doopy. Sama piszesz że lubi gadaç o sobie więc jej pojechałaś po rajtach. Zastanów się następnym razem zanim chlapniesz coś głupiego

Gość gość
przeciez to provo 😢

Gość gość
wredna jesteś chciałabyś wpaść przed ślubem i żeby wszystkie kobiety wołały za tobą, że idziesz z bękartem ?

Gość gość
Rynsztok to k****enie się na kartę rowerową a nie ludzie mający zasady cymbale :P

Rynsztok,to pisanie o tym.Qfwno komu do domu,jak dom nie jego.

Gość kjhgtyu
a skad pewneośc żeto dziecko tego z którym bierze ślub :D

Gość gość
Tobie też qfno do tego że ktoś potępia puszczalstwo ;-)

Gość taka miłosć sdfg
trudno takie życie ,jak zwał tak zwał

Nie powiedziałabym, żeby określanie kogoś konkubentem było takie zwyczajne i powszechne. Wiadomo, że to samo w sobie nic złego nie znaczy, ale nacechowane jest pejoratywnie z tego względu, że kiedyś bycie w takim związku to była po prostu hańba i dlatego dziś to słowo mimo wszystko niezbyt przyjemnie się kojarzy. Mimo, że koleżanka autorki zareagowała przesadnie, to też odnoszę wrażenie, ze pytanie o konkubenta jest niedzisiejsze i niespotykane, a dodatkowe niepochlebne z tym słowem powiązania sprawiają, że można to odebrać jako pewnego rodzaju atak. Chyba że to było powiedziane typowo w żartach, ale nie sądzę, skoro ta koleżanka tak się zdenerwowała. Jakby mnie ktoś tak zapytał, na pewno przemknęłoby mi przez myśl, że to jakaś zawoalowana sugestia, że powinnam się z tym kimś pobrać.. Albo, że osoba, która to mówi ma upodobanie do archaizmów, bo naprawdę nie spotkałam się, żeby w poważnym tonie używali tych określeń ludzie młodsi od mojej babci.