Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Karolcia2088--> naszą malutką nazwiemy chyba Aleksandra, chociaż do końca nie wiem, bo nasz synek uparł się na Izabelę Ma w klasie Olę, której nie lubi i stwierdził, że jego siostrzyczka nie może tak mieć na imię :(. Kataryna999--> mam termin porodu w tym czasie co Ty, a przytyłam już 15 kg :( (z 49 kg zrobiło się 64 kg), ciekawa jestem ile mi jeszcze przybędzie przez te 3 miesiące. Ale w sumie i tak jest lepiej niż w pierwszej ciąży, bo wtedy przytyłam 27 kg.

Co do imienia to jeszcze nie wiemy. Starsza corka ma na imie Aleksandra a mlodsza wciaz imienia nie ma. Podoba mi sie Dagmara ale mezowi nie bardzo moze poddacie jakies propozycje bo juz sama zglupialam od czytania tych wszystkich imion. Co do mojej wagi to musze pilnowac bo mam wysokie cisnienie, ale moj lekarz na razie nie dal mi lekow tylko zalecil 40 minutowe kapiele w chlodnej wodzie i poki co to pomaga nawet na obrzeki tez.

Gość jajeczko78
co do skurczy - ja biore 1 tabletke magnezu doppelherz magnez + b6 - tam jest dawka 400mg, do tego ten magnez jest troche gorzej przyswajalny (tlenek zdaje sie) specjalnie na zaparcia - ale dziala, bo jak mi sie zapomni przez 1-2 dni a wypije za duzo kawy to zaczynam czuc w lydkach ;) moje drogi moczowe cale w bakteriach a lekarz tylko stwierdzil, ze gdybym nie brala tego zuravitu to pewnie byloby gorzej :/ jestem w 28tyg, wizyty mam co miesiac, a badan krwi i moczu mialam dopiero 3 i znowu skierowania nie dostalam na nastepne, pewnie dostane w 31, do zrobienia przed nastepna wizyta w 34tyg - tez tak rzadko sie badacie czy to moj lekarz taki oszczedny? ja juz przytylam o zgrozo 9kg i wlasnie osiagnelam wage z pierwszej ciazy ( startowalam z pulapu 10kg wiekszego) i jestem zalamana :( spuchnieta juz teraz, nie wiem co bedzie potem... boli mnie ta pachwina gdy sobie chodze, kregoslup tez zaczyna, wiec od lezenia podejrzewam ze bedzie ze mnie "swinka na 102" przed porodem :( ale poza tym w sumie malutka dokazuje, wiec jestem spokojna, za 3 tyg ide na usg doplerowskie i przy okazji 4d, w koncu moze sie uda jakos ladnie uchwycic twarzyczke mojego malenstwa :)

My z mezem ustalilismy juz dawno ze jak dziewczynka to on wybiera imie a jak chłopak to ja ale teraz gdy ma byc druga dziewczyna juz tak niechcem hehe ;-)Ja chcem swojej córci dać Julia ale reszta mojej familii maja jakies inne pomysły ale widze ze juz powoli przestawiaja sie na moja propozycje :-) Ja w pierwszej ciązy przytyłam 30 kg :-0 teraz tez sie bałam tym bardziej ze tez wazyłam troche wiecej niz powinnam ale na szczescie przytyłam tylko 5 kg i praktycznie wszystko poszło w brzuch i troche uda a moja ginekolog na ostatniej wizycie mi powiedziała ze moj brzuch jest o miesiąc wiekszy niż ciąza

Gość jajeczko78
mi poszlo w boczki, uda i ramiona - bardziej wyglada jak podlane woda i spuchniete, ale jednak jak galareta jestem i to mnie dobija... zmusze sie do tych spacerow, to moze sie tak nie roztyje, za to najwyzej bede kulec ;)

Gość gość
WITAM, DROGIE PRZYSZŁE MAMY PROSZĘ O POMOC PRZY ZBIERANIU ANKIET, ZALEŻY MIA NA KOBIETACH W III TRYMESTRZE, dlatego zamęczam Was moją ankietką, z góry dziękuję ANKIETA SKIEROWANA DO KOBIET CIĘŻARNYCH Szanowne Panie, jestem studentką II roku studiów magisterskich na kierunku Położnictwo na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Zwracam się do Pań z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety badawczej, która posłuży mi przy napisaniu pracy magisterskiej. Ankieta jest w pełni anonimowa, a zebrane dane posłużą mi wyłącznie jako materiał dydaktyczny w pracy magisterskiej. Dziękuję za rzetelne wypełnienie ankiety. http://www.ankietka.pl/ankieta/145347/zespol- fas-wiedza-kobiet-ciezarnych-na-tematskutkow-spozywania-alko holu-w-ciazy.html

Hej taka ładna pogoda że grzech przed komputerem siedzieć ;-) Jak tam samopoczucia?Mi narazie skurcze łydek odpusciły oby już do końca trzeba odpukać zeby nie powróciły

Hej. Ja na razie na skurcze nie moge nazekac. Po bardzo trudnych pierwszych miesiacach teraz czuje sie super, oby tak dalej. 21 maja jade na trzecie prenatalne, niby wszystko ok, ale moj ginekolog radzi zrobic dla lepszego komfortu psychicznego mojego - tak to ladnie ujal. Fakt pogoda swietna wiec tez ide na spacer. Jak tam wyprawka skompletowana ? Wogole to ile tego przygotowac ? Bo ja po 15 latach przerwy czuje sie jak pierworodka hehe

Mi jak jedna dolegliwosc mija to zaraz cos sie innego przyplącze w nocy oubdził mnie ból krocza jak sie przewracam z boku na bok ale nie tak jakos mocno i dzis tez w dzien to czuje troche jak siadam ale poprawiam sie na krześle nie jest to jakis dokuczliwy bol mogę go porównac do tego jak sie długo jezdzi na rowerze i potem krocze boli od siodełka może wie ktoś o co mi chodzi?

dziewczyny, ja mam to samo, niby jestem matką od 10 lat, ale czuję się jakbym rodziła po raz pierwszy, nic nie pamiętam odnośnie wyprawki, nawet nie wiem czy będę umiała to maleństwo wziąć na ręce. :O karolcia2088 wiem o jaki ból Ci chodzi, mam to samo, lekarz mi powiedział, że wszystko jest OK i ciąża przebiega prawidłowo i żebym nie nastawiała się na poprawę samopoczucia do czasu porodu. :)

Gość jajeczko78
ja dopiero wczoraj od qmpeli przynioslam jakies pierwsze ciuszki - na razie kompletowanie wyprawki - poziom ZERO. tyle, ze ja z ojcem dziecka od 3 miesiecy nie rozmawiam i czekam az sie ogarnie.. jak sie nie ogarnie, jego strata... ;) skompletuje sama a o dizecku bedzie mogl pomarzyc - taka wredna sie w ciazy zrobilam, ze chlopa przegonilam... ale moze jeszcze cos z tego bedzie... ;)

Karolcia 2088 ja tez tak uwazam ze wszystko sie zniesie byle tylko do terminu donosic. Co do wyprawki to przywiozla mi siostra troche ciuszkow po swojej malej ale nie wiem sama ile tego przygotowac. Na szczescie jest jeszcze troszke czasu wiec moze sie jakos temat ogarnie. Pozdrawiam was wszystkie. Pa

Gość gość
No wlasnie karolcia ja tez tak mam, moze cos sie tam juz powoli przygotowujeJa mam termin na 15 lipca,ale mysle ze bedzie szybciej,od 5 tygodni mam szyjke na pessarze.

Hej dziewczyny, Wyprawka prawie skompletowania! Wlasnie wróciliśmy z wielkich zakupów. Mamy juz meble, ubranka na pierwsze 3 miesiące wiszą na wieszakach, butelki, pościele, kocyki..... Zostało jeszcze kilka drobiazgów i zostanie mi spokojne oczekiwanie na pojawienie sie mojego maleństwa. Przed kilkomam dniami moj mały strasznie nas przestraszył. Zwykle jest bardzo *****iwy, ślicznie kopie i sie rozpycha. Niestety ostatnia niedziele przespal co dla mnie było naprawde straszne. Zero reakcji na lody, colę, duży obiad i słodycze. Pojechaliśmy do szpitala, tam od razu zbadali ktg płodu. Widocznie wlasnie to mu sie nie spodobało. Na oczach rozbawionej pielęgniarki pasy zaczęły "skakać". Mały skopał czujniki, potem skaner i skakał do północy. Ale co sie strachu najadlam to moje..... Dziewczyny, czy bierzecie wapno? A co z witaminami? Jakie przyjmujcie?

Zuzia 1117 wcale sie nie dziwie ze sie strasznie przestraszylas. Ale fajnie ze wszystko jest w porzadku. Co do witamin to biore vita-miner i nic innego . Moj ginekolog twierdzi ze nic innego nie potrzebuje. Na ostatnich badaniach wyszlo mi bardzo niskie bialko. Doradzcie co robic zeby sie podwyzszylo, bo wizyte mam dopiero 8 maja.

Gość Beatga
Drogie przyszłe mamy! Studiuje fizjoterapię i jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej. W związku z tym potrzebuje waszej pomocy- proszę Was tylko o poświęcenie kilku minut na wypełnienie mojej ankiety-będę Wam bardzo, bardzo wdzięczna! Życzę szczęśliwego rozwiązania! :)))) https://docs.google.com/forms/d/1SaLOjhF0OSRI78mLtNuRk6i9W3w4JjxjMEoZfTIl0hc/viewform?usp=send_form

Zuzia1117 ja tez 3 dni temu miałam mega stresa młoda od rana wcale sie nie ruszała nic na nią nie działało już byłam przygotowana na pogotowie i wtedy zaczeła sobie fikać :-) wogóle to od kilku dni jakas spokojniejsza sie zrobiła może ma już coraz mniej miejsca i to tez może byc tego przyczyna

Gość gość
Też tak Was swędzi ciało? No wytrzymać nie można :(

Może nie całe ciało ale ręce tak do łokci masakrycznie mogłabym sie drapać cały dzień a czytałam ze jak całe ciało swędzi to może być cholestaza szczególnie jak stopy swędzą. Mi znowu zgaga wróciła pali mnie niemiłosiernie :-(

Nic na to swedzenie nie pomaga.... Ponoc to normalne. Nie move spac! Kazdy dźwięk mnie wybudza, nie moge znalezc odpowiedniej pozycji, miewam koszmary, mały wariuje i mnie budzi.... Padam na twarz za zmęczenia.... Do tego ta koszmarna zgaga. Wcześniej pomagały mi migdaly i mleko. Teraz już reni. Cóż, piszą ze to niby normalne w trzecim trymestrze.... Nie wiem czy już pisałam ale nasz synek będzie się nazywał Alessandro. Sądząc po rozmiarach brzucha i tego, jak zmienia się jego *****iwosc rośnie prawidłowo.

Gość gość
Cholestaza to jak dłonie i stopy. Z córka tez mnie swedzialo cale cialo, a teraz to juz masakra, mam pelno zadrapan :( az wsyd ubrac krotki rękaw czy spodnie :) No ale to przez stęzęnie hormonow - z dniem porodu minie - ale to jeszze prawie 3miesiace .... zadrapie sie. Spac moge tylko na lewym boku, bo na prawym to mnie bola żebra i łopatka :(

Ja tez mam koszmarna zgage. Tylko mleko mi pomaga. Co do spania to tez spie tylko na lewym albo na prawym boku, ale boli mnie biodro prawe i czasami sie budze w nocy a jak sie juz obudze to juz koniec ze spaniem tylko ksiazka mi pozostaje. Dziewczyny juz pytalam o niski poziom bialka ktoras tak ma ?

Witam wszystkich jak tam samopoczucia? U ,mnie raz lepiej raz gorzej coraz wiecej musze odpoczywac co bardzo mnie meczy bo mocno mnie ogranicza we wtorek idę do lekarza mam nadzieje że wszystko ok

a nie wspomne o spaniu to dopiero porazka zanim usne to najpierw z godzine sie krece zanim sie ułoze w nocy wstaje po kilka razy do toalety i nieraz mam takie koszmary ze strach potem usnąc :-)

Z radosnych objawów trzeciego trymestru doszedł mi ból bioder. Jeśli zbyt długo śpię na jednej stronie budzi mnie tępy ból biodra.... Nie wiem jak sie zabrać za załatwianie cc. Wiem, ze w Pl zawsze mozna rodzic prywatnie ale tutaj to trochę inna historia. Mały ma pępowinę zawinięta wokół szyi wiec wolałabym nie ryzykować. Pozdrawiam