Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Natka moja w szpitalu co 3 godziny w stawała na jedzenie w nocy tez a przyszlam do domu to wszystko się zmieniło i co godzine nieraz je a nieraz nie spi nawet 4 godziny tylko marudzi i płacze. Ale znalazłam na nią sposób ukladam ja na brzuszku na moich piersiach i usypia czasami gorzej bo jak odkladam to znów się budzi. Jeszcze inaczej usypiam ja w wózku jezdze po pokoju i czasami działa.

Gość natka2233
Właśnie mój uwielbia spać na brzuszku ale w tamtym tyg zruszyl kikuta na brzuszku i mega krwawil i mamy zakaz na brzuszku póki nie odpadnie i meczy sie dziecko. A ten z****** kikut mega trzyma jeszcze a maly ma juz 3tyg. Wkurza mnie to. A jak dokarmiacie to jakim mlekiem i ile ml? I dajecie Wit k i d jak raz dokarmiacie? Ty

Natka moja nie ma juz kikuta ja to pielegnowalam go przy kazdej zmianie pieluszki oktaniseptem psikalam i tam w głąb patyczkiem do uszu tak mi położna pokazała bo tez mocno się trzymał i mówi ze to strach na takie upały żeby nie gnil. I w ciągu dwóch dni odpadł. A co do mleka to ja dokarmiam nan pro 1 i moja mała go toleruje a co do ilości to przeważnie na wieczór to 60 ml wypija moja mała. Chyba ze istnieje taka potrzeba ze trzeba w dzień dokarmic bo nieraz malo w cyckach jest to jeśli tylko jedna piers oprozni to tez 60 zje a jak dwie to brakuje jej nieraz i zje 30 albo 15 ml. To zależy od dziecka tak naprawdę maks na 3 godziny można dokarmic do 90 ml.

A co do witaminy to ja podaje codziennie bez wzgledu czy dokarmiam czy nie. Trzeba podawać codziennie.

A ja juz przeszlam kryzys 2 tygodnia co do laktacji dzisiaj normalnie mam tyle mleka ze cycki bola i się ze mnie leje. To do butelki odciagam bo szkoda będzie miała mała na wieczór. Boże daj żeby jeszcze sutki przestały bolec.

Gość natka2233
ewelina my to jakas telepatia chyba:) Ja tez daje nan pro 1:) hehe i tez na wieczor 60 ml i jak czasem mam malo pokarmu a on sie domaga to i w dzien albo 30 albo 60:) witaminki takze podaje codziennie:) ja tez patyczkiem czyscilam tym okteniseptem a teraz kazali mi fioletem i kurcze nie wiem ale trzyma ten kikut ciagle. W szpitau kazali fioletem 2 razy dziennie. Moze niedlugo odpadnie. Na to licze.

Gość gość koniec lipca
a jak wasze starsze pociechy? Macie dla nich czas? U nas to roznie, ale czasem padam na twarz i nie mam juz sil. Mam wyrzuty sumienia i często przez to placze.... biedne te dzieci....

Natka i Ewelina ja tez daje nan pro :-) takie nam dawali w szpitalu i takie tez kupiłam ja zazwyczaj tez daje na noc tak z 50-70 ml chociaz jak wczoraj usneła o 21 tak obudziła sie dopiero o 2:30 dostała cyca i poszła dalej spać do 5:30 znowu troche pocycała i obudziła sie po 8 a co do pępka to polozna kazała mi przemywac gazikiem ze spirytusem i na noc tam do środka wkropić wode utlenioną ja to az sie boje ruszac ten kikut bo on już sie tak jej cały obkreca ale gdzies tam od środka jeszcze trzyma. Ja tez podaje witaminy bo praktycznie jest na cycku Gosc koniec lipca u mnie jest problem jak chce iść na dwór a młoda wisi na cycku tak jak wczoraj biedna siedziala w domu az tata wrócił z pracy o 18 czasem tez cos pod nosem marudzi jak nie moge do niej podejsc ale narazie jest bez płaczu

No moja cora to różnie usypia czasami brak mi sil ale nie poddaje się a mój synek no różnie znosi to ze czasu brakuje ale staram się mu poświęcać każda wolna chwile moja mała właśnie SPI to polozylam się obok synka w łóżku żeby wynagrodzić mu chociaż na chwile ze mam czas. Teraz ja juz tez IDE się położyć bo juz padam z nóg. Moja anemia mnie zrzera od środka czuje się tragicznie od pewnego czasu.

w dzien to u nas tez jest róznie ze spaniem ale za to wieczorami bynajmniej narazie to o 20 jest kąpiel potem reszta pielegnacji no i karmienie to mała tak 21 już śpi i to różnie nieraz 3 godziny nieraz 4 a wczoraj przeszła sama siebie spala 5,5 godz. wasze maluchy tez nie lubią sie kapać? ewelina śliczna masz córcie :-)

Dziękuje karolcia. Moja mała nawet grzeczna podczas kapieli . u mnie na odwrót mała w dzień SPI super po 3 godziny czasami 2 a w nocy budzi się często. Wczoraj tez poszła spać o 21.30 a wstała o 23.30 i meczyla się oczywiście do 1 w nocy. Muszę chyba kupić jej cos na brzuszek dzisiaj. Pozdrawiam:-)

Gość gość
Witam, też jestem mamą lipcową i mam pytanko do Eweliny. Jak radzisz sobie z pleśniawkami? Nam też się pojawiły i strasznie bolą mnie sutki, na szczęście jeszcze nie krwawią. Czym je smarujesz?

Gość natka2233
Dziewczyny pytanie praktyczne jak myjecie butelki dla maluszkow?Uzywacie plynu do naczyn? Wygotowujecie? Bo ja zawsze mylam na biezaco w goracej wodzie szczoteczka dokladnie a potem plucze i wygotowuje 5 min ale dzisiaj zasnelam i mleko stalo w butelce przez noc wiec dodalam krople fairy i nie wiem czy mozna, teraz sie zastanawiam czy mam zmieniac butelke czy nie zaszkodzi.

Gość gość koniec lipca
U nas sa 2 drzemki krotkie lub jedna i w polowie dnia dluga 3-4h :) dzis w nocy tez Maly mial pierwszy raz dluzsze spanie ok. 6h - moze juz wpadnie w ten rytm 6 +3 :) Natka - wygotuj raz jeszcze butelke i bedzie ok. Ja nie podaje teraz jeszcze butli ale z corka to mylam w goracej wodzie i wyparzalam i tak starczy - ale plynu chyba nie dawalam. ps. spacery juz sa ok.

Gość ja na plesniawki mam preparat aftin się nazywa chyba a dodatkowo po każdym karmieniu przemywam buzie gazikiem z rumiankiem a na sutki stosuje maltan i pomoga łagodzi trochę ten bol. Natka wyparz jeszcze raz i będzie dobrze.

Gosv koniec lipca gratuluje ze mały tak SPI ci ładnie moja niestety jeszcze nie ma regularnych godzin spania bo u niej to różnie bo jak potrafi marudzic nieraz dwie godziny to się jej wszystko przestawia. My dzisiaj wizytę lekarza mamy ciekawe co powie. A mam pytanie do was dziewczyny czy jak bylyscie ściągnąć szwy to położna ściągnęła wam wszystkie te ze środka z pochwy tez? Bo ja byłam dzisiaj i mowie ze cos mnie tam boli i ciągnie ona ze to normalne i ze nie może ściągnąć mi tych szwów ze środka bo one same do 6 tygodni zejda.

My już jesteśmy po wizycie patronażowej pani doktor stwierdziła ze pepek juz ledwo co wisi i nie długo odpadnie :-) mi nie zakładały szwów w środku bo niby duzo mi nie pękło a pozatym juz niektóre szwy sie rozpusciły i widziałam jak wypadły

Gość natka2233
ewelina mi tez polozna przy sciaganiu mowila ze zostawia te szwy na szyjce i ja je widze w lusterku a 1 wypadl mi w tym tyg

Natka no to ja tez widze je w lusterku. My po wizycie juz mała wszystko ok. Tylko problemy z brzuszkiem.

Gość natka2233
Czyli ewelina tez masz tak nisko szyjke? Masakra, jak to zobaczylam na poczatku to sie przestraszylam az. Mam nadzieje ze to sie z czasem ladnie podniesie

Gość gość
hmmm my po dodatkowej wizycie u lekarza, bo lek na kolkę (ibuvit) zadziałał na odwrót. Dziecię jeszcze bardziej niespokojne, płaczące, szkoda gadać... Pojechaliśmy do szpitala, a tam zalecenia ścisłej diety bez nabiału, świeżych warzyw i owoców, przypraw itp. A jak się nie poprawi to za tydzień do szpitala na obserwację :( jestem wypluta jak nigdy :( dzikidzik

dzikidzik współczuje i oby obyło sie bez szpitala u nas tez dzis wieczór "wesoły" mała chyba brzuszek bolał bo płakała dośc dlugi okres i nawet cycek jej nie uspokoil dopiero jak narobiła w pampersa to jej przeszło tylko ze sie troche martwie bo dosyc rzadko się załatwiła oby zadna biegunka sie nie przypałetała zobaczymy jak długo pośpi A mam takie pytanie jak waszym maluszkom odpadł pepek to wystawał taki kikut?bo mojej dzis odpadł ale takie cos jej zostało

Natka tak mam nisko ale ona się podniesie położna mi mówiła na to ma 6 tygodni. A ja podaje na brzuszek delikol + espumisan. Tak lekarz po wczorajszej kontroli zalecił. Zobaczymy mała nawet spokojnie spala w nocy za to nad ranem marudzila. Teraz znowu spi. Ale często się wierci. Pozdrawiam mamy. A karolcia tak po kirkucie zostaje takie w środku białe jakby kulka. To normalne trzeba przemywac tylko.

Gość natka2233
No u mnie minelo ponad 3 tyg i caly czas jest nisko wiec niech sie to rusza szybciej:) hehe Dziewczyny myslicie ze to cos niepokojacego jak moj maluszek lapie sie za jedno uszko? Pytam bo babcia mi wmawia ze tzn ze go boli, ma zapalenie ale on je lapie sporadycznie jak chce mu sie spac albo w trakcie snu. Dotykalam mu to uszko i nie reaguje placzem wiec mysle ze nie boli. Zapomnialam wczoraj zapytac pediatry.

natka jakby go bolało to by cały czas płakał a moja to taki nerwus tylko sie obudzi to nie polezy sobie chwili tylko odrazu krzyk:-)

Gość natka2233
nie placze:) jedynie przy zmianie pieluszki i dopoki nie dostanie cyca hehe. Przespal teraz 3 godzinki- jak cudownie:)

Gość gość koniec lipca
Dziewczyny, jak u was odbijaniem maluchow? Zwlaszcza w nocy? Bo w dzien wiadomo po karmieniu odbijam, przewijam i ma aktywnosc i spanie, ale w nocy wybudza mi sie po odbijaniu ( czasem nie odbije ) i wtedy 2h np. leze z nim i smoczkiem, ktory ciagle wypada :) az zasnie....

A nam dokuczaja kolki mała od 9 do teraz wcale nie spala tylko krzyk płacz i ciągle noszenie na rekach. Usnela 10 minutntemu mam nadzieje ze pospi sobie bo sprzatac trzeba ugotować obiad i synek tez potrzebuje uwagi.

Gość koniec lipca ja w nocy tak samo podnosze do odbijania chociaż mojej to ciężko idzie w nocy. Nieraz 5 minut trzeba czekać nieraz więcej. Po dzisiejszej koszmarnej nocy oczy same mi się zamykają na siedzaco , pozdrawiam mamy :-)

Moja to tylko odbija po mleku modyfikowanym po moim nic jej sie niechce odbic u nas tez dzis od 9 mała nie spała i na spacerze bylismy i nawet dostała mleko z butli i nic dopiero po 13 usneła przy cycu chociaz widze ze juz sie kreci pewnie juz sie wyspała ale zdazyłam ogarnac i nastawic obiad :-)