Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Sellana

Koszt ogrzewania centralnego

Polecane posty

Go艣膰 Sellana

Witam, chcia艂am zapyta膰 czy kto艣 si臋 zna ile mo偶e kosztowa膰 instalacja centralnego ogrzewania dla domu o powierzchni ok. 80 m 3 pokoje kuchnia, ma艂y korytarz, male艅ka 艂azienka. Kot艂ownia by艂aby na tym samym poziomie co kaloryfery. Chodzi mi o cen臋 plus-minus samych materia艂贸w. Kocio艂 mo偶e by膰 do 20 kW, zwyk艂y bez podajnika. Teraz ogrzewamy dom zwyk艂ymi piecami jeden z nich w艂a艣nie si臋 zepsu艂 i my艣limy o co. Kto艣 mi pomo偶e w okre艣leniu koszt贸w samego materia艂u bez robocizny ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
12 -13 tys z艂otych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sellana
Bez robocizny same materia艂y tyle pieni臋dzy ? Dla domu z 5 pomieszczeniami ? Niemo偶liwe...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sellana
Up up up

Udost臋pnij ten post

zale偶y jakie materia艂y wybierzesz przede wszystkim wylicz sobie moc grzejnik贸w jaka powinna by膰 w ka偶dym pomieszczeniu, potem poszukaj grzejnik贸w o takich parametrach polecam te偶 wyda膰 wi臋cej pieni臋dzy na grzejnik porz膮dnej firmy ni偶 jak膮艣 chi艅szczyzn臋 z marketu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie no ze wszystkim. Oj mo偶e Ci troch臋 mniej wyjdzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sellana
Materia艂y chcia艂abym mo偶liwie jak najta艅sze ale i nie tandetne... Grzejniki oczywi艣cie nowe i tak du偶e aby by艂o ciep艂o. Jeden pok贸j na 20m drugi 16m, kuchnia i najmniejszy pok贸j ok 15m 艂azienka i korytarz 10m. Piec 20 kW zupe艂nie zwyk艂y kosztuje ok. 3000 z艂. Najgorsze s膮 ma艂e elementy rurki z艂膮czki... My艣licie 偶e ok 6000 tys. By wystarczy艂o ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na co Ci 20kw? Saun臋 chcesz robi膰? 20kw to si臋 stosuje na 150m2. Tobie 12-14 wystarczy. Wszystko zale偶y do materia艂贸w. Jakie grzejniki, rurki Cu czy pex. 12-13 za same materia艂y to przesada, spokojnie poni偶ej 10 si臋 wyrobisz,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Szczerze to nie znam si臋 na tym zbyt dobrze. Wiem 偶e miedziane rurki by艂yby lepsze ni偶 pex cho膰 te ostatnie ludzie te偶 montuj膮 z powodzeniem s艂u偶膮 i wychodz膮 o wiele taniej. Kaloryfery chcia艂am tak偶e dobrej jako艣ci 偶eby s艂u偶y艂y przez lata s膮 jakie艣 rodzaje kaloryfer贸w ? Piec 14 kW by艂by ta艅szy ni偶 3000 tys wi臋c my艣l臋 偶e koszt samych materia艂贸w ok. 6000 tys. z艂. Robota to prawie darmowa bo brat zak艂ada instalacj臋 co.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Koszt instalacji co jest uzale偶niony od wielu czynnik贸w. Mo偶na sobie zrobi膰 tanimi materia艂ami, ale od razu zaczn膮 si臋 problemy z u偶ytkowaniem. Mo偶na nie kupowa膰 nie wiadomo jak drogich rzeczy, ale musz膮 by膰 one po prostu porz膮dne. U mnie robi艂 instalacj臋 znajomy pan Zbyszek z http://instalacjeceramika.mazowsze.pl/ - za robocizn臋 du偶o nie wzi膮艂, ale drogie by艂y materia艂y, ponad 10 tysi臋cy (piece, sterowniki, rury, grzejniki). Kasa dobrze wydana, robota dobrze zrobiona, tyle w temacie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mary Anna
Samo ogrzewanie to jedno. Tylk oco z dorbego pieca jak dom nieocieplony albo mamy s艂abe okna? Ja tak naprawde u siebie w domu zobaczy艂am r贸znice po wymiane starych okien na drutexy. Grza膰 to jedno, ale nie traci膰 tego ciep艂膮 to drugie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U nas te偶 si臋 kocio艂 non stop psu艂. P贸ki by艂 jeszcze na gwarancji to luz, ale potem zacz臋艂y si臋 koszta. Mi si臋 wydaje, 偶e te艣膰 po prostu nie umia艂 go obs艂ugiwa膰 dobrze, poza tym pali艂 czym popadnie, wi臋c nie mia艂o prawa dzia艂a膰. Ale g艂o艣no o tym nie m贸wi臋, bo po co mi awantura. Zreszt膮 nie mog臋 narzeka膰, przyznaj臋, bo te艣ciowie w ko艅cu zlikwidowali kot艂owni臋 i za艂o偶yli grzejniki kamienne w ca艂ym domu (tego typu www.termar.pl ). Teraz przynajmniej nie trzeba non stop lata膰 i dorzuca膰, a finansowo wychodzi podobnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mam teraz ogrzewanie tego typu to jest totalna porazka trzeba latac palic dokladac sie pieprzy膰 w niepotrzebne koszty w nowym domu b臋de mia艂a w ka偶dym pokoju kionwektorowy grzejnik elektryczny na scianie i kiedy b臋dzie mi sie podoba艂o b臋de w艂ancza艂a 5 minut i cieplutko koszty nie s膮 du偶e bo taki 1 grzejnik kosztuje ok. 80 z艂 ja b臋de potrzebowa艂a ok 10 sztuk czyli koszt 800z艂 a sam peic do centralnego ze 2 ty艣 taki zwyk艂y i jeszcze rurki robota grzejniki to s膮 nieptorzebne koszta ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A policzy艂a艣 ile zap艂acisz za pr膮d ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Koszt zalezny jest od samego pieca i opalu jaki stosujemy, to dwa glowne czynniki. Ja np. odkad wywali艂em stary pieca wstawi艂em nowy Viessmann z 3e heating to zdecydowanie spad艂y mi koszty. Wiec warto raz zainwestowac i potem to si臋 zwraca.

Udost臋pnij ten post

Ja polecam firm臋 Labret z Inowroc艂awia. Profesjonalnie wykonana praca, dobra cena.聽

Udost臋pnij ten post

Te偶 s艂ysza艂em dobre opinie o firmie Labret. Podobno maj膮 dobre ceny, a praca jest wykonana porz膮dnie.

Udost臋pnij ten post

Ja instalacj臋 ogrzewania zleci艂em firmie Labret. Bardzo rzetelnie podeszli do zadania i szybko wykonali swoje zadanie. Jestem bardzo zadowolony.聽

Udost臋pnij ten post