Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zostalo mi 600 zlotych na jedzenie do konca miesiaca dla mnie i meza

Polecane posty

Gość gość
dla Ciebie sie nie da a dla nas i owszem

Gość gość
pasożyty zawsze dadzą radę :O poza tym co ty możesz wiedzieć skoro to matka zarządzała garami i budżetem ? wiesz tyle co nic dziecino

Gość gość
Spokojnie można dostać tańsze mięso niż za 20 zł i to wcale nie odpady - szynka, karczek, schab, pierś z kurczaka i indyka nie kosztują tyle. Kg mięsa na 5 osób to bardzo dużo, dla mnie górną granicą jest 150 g na osobę, jak są małe dzieci to starczy połowa tego. No i nie powinno się jeść mięsa codziennie, jest dużo innych posiłków i wcale nie muszą to być mączne zapychacze. Często są tu wypowiedzi na temat kosztów wyżywienia i rozwala mnie, ile ludzie żrą, bo inaczej się tego nie da nazwać. A szczytem głupoty było w tym temacie stwierdzenie, ze autorka będzie miała wypłatę 26, bo ona tez tak ma.:o A ja mam pierwszego, a jak pierwszego jest wolne, to w kolejne dni, w marcu będzie to 3. Fizyczni w większości mają 10. I co?

Gość gość
pasozytem to moze sama jestes. Nigdy niczego nie dostawalismy od rodziny. A dzieciną juz dawno nie jestem. Mam 23 lata

Gość gość
może Ty żresz, ale są ludzie, którzy jedzą i wcale właśnie nie zapychają się mąką tylko wolą zjeść większy kawałek mięsa lub więcej warzyw, a nie kluchy :O Mnie też rozwala jak ktoś pisze, że za 700 zł jest w stanie wyżywić 5 osobową rodzinę, obiady z 2 dań i do tego desery i wszystko zdrowe :O taaa, a świstak siedzi i zawija w te sreberka. 700 zł na 5 osób to 140 zł na osobę, na 30 dni to daje 4, 66 zł na dzień. To sorry o czy my tu piszemy? W przedszkolu mojego dziecka stawka dzienna to 8 zł, a wiadomo, że żywienie zbiorowe wychodzi taniej jak na osobę! Dobry ciemny chleb o wadze 250g kosztuje 3-4 zł, a w 5 osobowej rodzinie nie jeden taki chlebek pewnie idzie bo to raptem 10-11 kromek. Do tego masło, coś na kanapki, pomidor, sałata, jakaś herbata czy kawa i okazuje się, że po zrobieniu śniadania i drugiego śniadania nie zostaje nic na obiad :O Warzywa są cholernie drogie, włoszczyzna, papryka, jakiś kabaczek, to wszystko kosztuje i nie da się za niespełna 5 zł na osobę wyżywić. Przynajmniej nie tak jak ta laska pisała- zdrowo i pod dostatkiem, bo obiad z 2 dań to dla mnie aż nawet przesyt. Normalni ludzie jedzą 1 danie i są syci, a skoro oni potrzebują 2 dań, to znaczy, że mało nie jedzą, a więc i mało to nie kosztuje.

Gość gość
Ja mam tyle na cały miesiąc, w dodatku kiedy jest trochę bogatszy... I jakoś starcza...

Gość gość
ojej 23 lata, to fakt dorosła strasznie jesteś, i co pewnie już ze 2 własnych dziec*****ożytku?

Gość gość
widac Twoj poziom.. podstawowkę to Ty skonczylas? bo czytac chyba nie potrafisz

Gość gość
Moja mama wydaje max 150zl 3os na miesiac. Nie jest to najlepsze jedzenie ale smaczne. Brak pracy Nie zyjemy po to zeby jesc :O 600zl to ja bym czula sie jak ksiezniczka ;)

Gość gość
tak zaraz tu napiszą, że za 50 zł na miesiąc na 10 osób je się po królewsku:O gimgowno widać się nudzi

Gość gość
siedmioosobowa rodzina za 700? To gruba przesada. Ale czteroosobowa to nawet, nawet. Są mięsa w promocjach np. w Luksie we czwartki i wtedy schab po 14 zł, filety drobiowe po13 zł Warto kupić i zamrażać , wszak nie żyje się tylko dziś.

Gość gość
jaka 7 osobowa? jedynie 5

Gość gość
a co są warte te kuraki i tani schab? wiecie że dób i wieprzowina to najgorszy syf? i jeszcze w jakiś marketach na promocji, co to 10 razy było odświeżane i myte ludwikiem :O my mięsa nie jemy prawie wcale, takie minimum. ale jak już kupuję, to jadę do ubojni i tam świeże mięso kupuję. wiem, że nie mam wpływu na to czym tą krowę karmili, ale przynajmniej mięso jest świeże. podobnie jak kupuję króliki czy kaczki. ryby kupuję prosto z kutra - akurat nie każdy ma taką możliwość. ryb jemy duzo. duża warzyw - głownie sezonowych żeby było taniej, a i tak lekką ręką 1000 zł na 2 dorosłych i 3 latka nam idzie.

Gość gość
mam 600 zł na miesiąć co kupuję?4 os np w sobote 1 kg łopatki place 12 zł jemy w niedz,pon, we wtorek gotuje zupę jarzynowa jade na targ kupuje za ) zł warzywa (kg marchwi,pietruszki,seler burakitp gotuje zupę na 2 dni ,(dodam ze dzieci jedza obiady równiez w przedszkolu) czwartek -robie np pulpety, w piatek ryba 10 zł paczka pusznej rybki w kostce w biedronce +buraczki,w sobote placki ziemniaczane koszt obiadow w 1 tyg to ok -30 zł Na kanapki : zakupy w sobotę : 30 dag krakowskiej parzonej - w promocji12 zł za kg wychodzi ok 3.60 ,ser żółty królewski promocja 18 zł za kg kupuje 30 dag,pomidory w lidlu 2,80,oliwki czrne w biedronce za 3,10 itd itp Dodam ze w okolicy mam wiele sklepów lidl,biedronka,netto,kaufland,tesco zawsze są promocje które śledzę

Gość gość
rybka z biedronki w kostkach? mrożona, ile tam jest ryby a ile glazury? i to pewnie jeszcze panga?

Gość gość
Trudno uwierzyc? Jak ma sie 1300na zycie to jest to mozliwe :) Obiad z opieki dostajemy, oczywiscie kupujemy duzego kurczaka i jest na pare dni. Cos na kanapki, makaron zadnych slodyczy, napoji, jogurcikow itp. Oplaty zabieraja 3/4 budzetu,. Swoje obiady mama gotuje tylko w weekendy. Dzien u mnie wyglada tak: rano kawa pozniej 2kanapki. Obiad z opieki i herbata. Kolacja jajko z cebulka i tak to wyglada :)

Gość gość
wędlina za 12 zł za kg? a to chyba jak zmielili nogi świni razem z butami producenta:O czy wy czytacie składy tych produktów czy tylko bierzecie bo tanie? to już lepiej by było płatki owsiane ugotować na mleku, a na obiad ziemniaki z jajkiem sadzonym. cenowo wyjdzie pewnie to samo, witamin równie mało, ale przynajmniej zdrowsze!

Gość gość
Ja też nie wierze, że ktoś wydaje 700 zl na 5 osób, chyba że ma swoje owoce, warzywa pomrozone, do tego swoje ziemniaki, mięso, jajka. Ale kupić wszystko i wydać 700 zł to nie da rady.

Gość gość
no tak mopsiary dostają obiady z opieki a może by tak iść do pracy? ale zaraz napiszą że u nich pracy nie ma. ojej, a popatrz u mnie w mieście non stop szukają takich niewykształconych jak ty do sklepów czy do sprzątania. tylko że zamiast pracować to lepiej z mopsu ciągnąć :O

Gość gość
akurat płatki owsiane są bardzo zdrowe i tanie

Gość gość
ale co znaczy ma swoje warzywa i owoce? przecież swoje to też nie za darmo. zawsze mnie to rozwala jak ktos mi mówi, że mam owoce i warzywa za darmo, bo mam swoją działkę. ale najpierw trzeba nawieźć ziemię, potem kupić nasiona, potem je pielęgnować, podlewać, również zrobić oprysk bo niestety inaczej nic nie będzie! drzewka owocowe się opryskuje a także szczepi przeciw chorobom, to wszystko sporo kosztuje, więc nawet mając swoje nie ma się tego za darmo!

Gość gość
no tak, ale nie jako śniadanie codziennie i bez dodawania do nich owoców czy warzyw. same płatki ok, ale nie non stop.

Gość gość
Nawozić ziemie można niekoniecznie nawozami, można nawozić kompostem, wiele osób tak robi. Podlewać też nie trzeba wszystkiego. Nasiona sa tanie, niektórzy np z pomidorów biorą nasionka i tak sadzą na kolejny rok. A nawet jak kupie oprysk, to nie pryskam ciągle. I tak naprawde to kosztuje grosze w porównaniu do tego ile musze zaplacić za kg pomidorów zimą.

Gość gość
płatki owsiane z warzywami, ciekawe połączenie nigdy takich nie jadłam. Lubie płatki owsiane, codziennie ich nie jadam, bo po miesiącu już nie moglabym patrzeć na nie. dodaje suszone owoce, jablka, banany, ale często robie miks płatków.

Gość gość
Jesli mialam sie poczuc gorsza to fakt poczulam sie ale takie juz zycie :) Nie ciagniemy z mopsu wypraszam sobie :O mieszkam w mialym miasteczku wiec praca tylko po znajomosci wyjechalismy do wiekszego ale wrocilismy bo brak pracy i pieniedzy ale nie zalamujemy sie. Przynajmniej nie wyjewa nam sie tlluszcz :)

Gość gość
Brzuszki łakomczuszki ;p

Gość gość
no od zajadania smażonej cebulki to na pewno nie wylewa się tłuszcz :O Można jeść tanio, ale zdrowo. Kilka rad śniadania - płatki owsiane, zarówno z owocami - gotowane z mlekiem, jak i z warzywami - duszone na patelni, z odrobiną oleju, z ulubionymi przyprawami i warzywami pokrojonymi w kostkę. Obiad - zupy warzywne - kupuje się mieszanki warzyw i z jednej takiej spokojnie jest jeden obiad plus jeszcze ok. 1/3 paczki zostaje. A koszt niewielki. Zamiast dodatku mięsa daje się odrobinę oleju rzepakowego oraz dla "koloru" kurkumę. Kolacja - budyń. Taka dieta nikogo nie utuczy, a przyniesie wiele zdrowia. My jemy mięso od święta, nie dlatego, że jest drogie, bo można kupić tanio, ale dlatego że nie jest zbyt zdrowe. Pieczywa prawie wcale nie jemy. Podobnie makaronów. Jemy dużo kasz - jaglaną, gryczaną białą, jęczmienną, płatki owsiane, otręby. Ryby co najmniej 2 razy w tygodniu. Taka dieta jest bardzo ekonomiczna i zdrowa. Na jedzenie wydaję jakieś 700-800zł na 3 osoby.

Gość gość
Z paczki warzyw mrożonych robisz zupe dla 3 osób, plus zostaje Ci 1/3 paczki, to co sama wode zjadacie??? Ja bym się tym nie najdała, a jestem chudą kobietą, a co ma powiedzieć facet pracujący fizycznie, przecież tyle to on zje na jednen raz co Ty przez cały dzień.

Gość gość
Ja co miesiąc mam 600 na jedzenie i to dla mnie ,męża i 2 dzieci gospodaruje pieniędzmi bardzo rozsądnie nie uwazam że mam złą sytuacje finansową inni mają gorzej x gorzej... raczej nieliczni.... kobieto idź do pracy, jak można tak żyć???

Gość gość
Młode jestescie i mało wiecie. Pomidor teraz taki pozywny??? Sałata?? papryka? Przeczytajcie laleczki co siedzi w tych wg was zdrowych warzywach. Dieta nasza powinna opierac sie przede wszystkim na produktach sezonowych, rosnących w promieniu 500 km! A więc nie pomidor, nie papryka czy rzodkiewka teraz, a kapusty, buraki, inne warzywa ale nasze!!! Polecam poczytac blog: godneżycie. Autorka za ok. 700 zł karmi 5-osobowa rodzinę, w tym troje dzieci, uczulone każde na co innego! Myslicie, ze jedzenie łososia za 40 zł to takie zdrowe? Nie paniusie, łosoś hodowlany to sama chemia. Z całym przekonaniem twierdzę, że 700 zł na 5 osób - da się! Tylko trzeba chcieć. Polecam bloga: godnezycie.blogspot.com