Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powikłania cukrzycy

Polecane posty

Gość gość

Witam, od dobrych kilku lat choruję na cukrzycę. Kilka dni temu lekarz stwierdził powikłania, mianowicie neuropatię cukrzycową. Jest ktoś tutaj, kto spotkał się z tego typu powikłaniami? Możecie napisać coś, na temat postępu choroby ?

Gość gość
moja babcia choruje na cukrzycę, również dotknęła ją neuropatia cukrzycowa. Z tego co wiem, jest to częste powikłanie, ale odpowiednia dieta i leki, pozwalają na normalne funkcjonowanie :)

Gość gość
Moj tato to ma..Ale czy to az tak postepuje,bo ja wiem..Czesto w nocy nie spi,bo ma potworne klucia w stopach,mrowienie,ale sdten stan utrzymuje sie raczej bez zmian.Tato ma tez pozarastane tetnice w nogach,krazenie slabe,2razy otworzyla sie rana na kostce.Zapisano na ta neuropatie leki,ale z gory uslyszelismy,ze poprawy i tak raczej nie ma co wypatrywac.A leki nie sa refundowane,cena ponad 230z,wiec nawet nie wykupilam.

Gość gość
to można wyleczyć dieta warzywna

Gość gość
Ja dostałam leki, ale cena jest dużo niższa, niż to co pisałaś. Łykam dwa razy dziennie "alaprolipon", opakowanie kosztuje ok. 28 zł. Wybierz dla tata jakieś leki, przecież on się męczy niepotrzebnie!

Gość gość
Zapisalam nazwe,potem poszukam w necie.Tato chodzil do diabetologa,to tylko pomiary cukru przegladal i tyle.Nídy o nic nie pytal,nawet palcem taty nie dotknal.Poszlismy prywatnie,to calego przebadal,ale leki takie drogie kazal brac.Klopoty z pamiecia tez sa.Zapisal Biotropil,nie pomaga.Tez uslyszelismy,ze w takim razie nie ma na to juz rady.Tata ma 900zl emerytury,nie mozemy leczyc go ciagle prywatnie.Trzymajcie sie choruszki.Pamietajcie-duzo ruchu!

Gość gość
Na to należy przyjmować leki, nie jest prawdą, że one nic nie pomagają, nie wiem kto Ci tak w ogóle powiedział. Zdecydowanie Twój tato powinien coś łykać, jeżeli nie te drogie leki, o których pisałaś to coś w niższej cenie. Zdrowie jest ważniejsze od pieniędzy!

Gość gość
Poszukaj, tak jak ktoś napisał przede mną, zdrowie jest ważniejsze od pieniędzy. Ten "alaprolipon", o którym pisałam, zresztą nie jest drogi, więc naprawdę nie pozwól tacie się męczyć.

Gość gość
kurcze,to autorka prosila o rade,a to ja ja otrzymalam mimochodem.Sorry autorko.A Wam kobitki dziex.Cos mi sie wydaje,ze w moim grajdolku grasuje jakas mafia.Np.insulina..tato bral Actrapid i Insulatard.A nagle lekarz,ze trzeba zmienic na Levemir lub Lantus-najdrozsze.Pojechalismy prywatnie do Poznania,lekarz uznal,ze nie ma takiej potrzeby i nadal zalecil Actrapid i to drugie.Granda

Gość gość
Dziewczyny mają rację, koniecznie wybierz tacie jakieś leki. Przecież on się męczy niepotrzebnie, te kwoty co pisałaś faktycznie są kolosalne, ale leki na nauropatię są dostępne w dużo, dużo niższych cenach, tak jak pisały dziewczyny pode mną :)

Gość gość
do autorki tematu: Jak pewnie wiesz, nauropatia jest najczęstszym powikłaniem cukrzycy. Na pewno nie jest to nic przyjemnego, ale jeżeli będziesz zażywać leki, wszystko będzie w porządku. Choroba nie będzie kolidować Ci w normalnym życiu.

Gość gość
Kogoś z Was spotkało to powikłanie? Możecie coś napisać, o własnych doświadczeniach związanych z neuropatią ? Jak podchodzić do tej choroby?

Gość gość
Spokojnie, moja ciocia od kilku lat ma neuropatię przy cukrzycy. To tylko brzmi groźnie, ważne jest przyjmowanie leków i zdrowa dieta. Wiem, że ona przywiązuje dużą wagę do tego co je i się mocno pilnuję. Jest energiczną, pełną życia kobietą. Nikt nie podejrzewałby ją o chorowanie :) Życzę dużo zdrowia, i przede wszystkim pozytywnego myślenia :)

Gość gość
dziękuję za informację, troszkę podniosłaś mnie na duchu :) A nie wiesz jaką dietę stosuję ciocia? Jakie leki zażywa ?

Gość gość
Powiklania cukrzycy sa straszne.Po pierwsze RETINOPATIA CUKRZYCOWA POWODUJE POGORSZENIE WZROKU,JASKRE UTRATE WIDZENIA. U wielu osob na skutek niedokrwienia konczyn postaje zespol tzw stopy cukrzycowej ,owrzodzenia,a do amputacjii, Leki nalezy brac,ewenualnie w aptece poprosic o tanszy zamniennik. Dieta potrawy gotowane,ciemny chleb ,nie wolno uzywac soli,ani cukru jesc duzo warzyw.Wpisz google odzywianie w cukrzycy

Gość gość
czemu nie bierzesz leków? ja choruję na cukrzycę od 20 lat, na razie jest w porządku i mam nadzieję, ze tak zostanie. Badam się codziennie (6x), cukier jest na dobrym poziomie, rzadko przekracza normę. Biorę insulinę

Gość gość
aha, jeśli nie zaczniesz prowadzić cukrzycy prawidłowo leki nic nie pomogą... Ja przy wysokim cukrze bardzo źle się czuję więc pilnuję się :)

Przy neuropatii cukrzycowej większość osób przyjmuje, wspomniany już w tym temacie alaprolipon. Jest przede wszystkim skuteczny,a przy tym tani. Dieta musi być lekkostrawna. Najlepiej gotować na parze lub w wodzie. Unikać posiłków pieczonych. Wyeliminować sól, poza tą, którą w sobie posiadają już gotowe pokarmy. Dużo chudego nabiału i warzyw (surówki są wskazane, warto zwiększyć ich ilość!) Pieczywo razowe i ryby, również można śmiało spożywać.

Gość gość
Ryby powinno się jeść, tylko niektóre. Dorsz, pstrąg, tuńczyk, śledź, te nie szkodzą. Z innymi lepiej proponuje ostrożnie.

Gość gość
Przy neuropatii, koniecznie powinno się przyjmować leki. Ludzie, nie patrzcie się na cenę, zdrowie jest najważniejsze - pieniądze, rzecz nabyta....

Gość gość
Przy neuropatii najgorsze bywają bóle, np. nóg. To żaden wyrok, przy dobrze dobranych lekach, neuropatia cukrzycowa nie jest odczuwalna.

Gość, zgadzam się. Ogólnie ryby nie zaszkodzą, niemniej jednak, te które wymieniłeś: Dorsz, pstrąg, tuńczyk, śledź, są szczególnie wskazane :)

Gość mamapawelka1985
moja mama, też przyjmuje alaprolipon. Leki przyniosły jej ulgę, Gość, nie możesz zostawić tata bez lekarstw, musisz coś wykupić, mało tego przypilnuj żeby zażywał je regularnie.

Gość facetwroc
jak radzicie sobie z bólem, np. nóg przy neuropatii? Są jakieś sprawdzone sposoby?

Z tego co wiem, tylko leki, nie ma żadnego innego sposobu na ból. Słyszałam, że ewentualnie masaże, czy moczenie w ciepłej wodzie, mogą jakoś ból uśmierzyć.

Gość facetwroc
Ja łykam leki, ale przy następnej wizycie u lekarza będę rozmawiać z nim, na temat tego aleproliponu, o którym pisaliście poniżej, bo moje są dużo droższe, niż tamte.

Gość izka200
Na ból działają tyko leki, nie ma co wierzyć w jakieś "moczenie nóg w wodzie" czy inne głupoty.

Gość m ądralIa
jest takie forum mojacukrzyca i tam zawsze ci ktoś szybko doradzi.