Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lukresja65664

CHRZEST pytanie organizacyjne

Polecane posty

Gość lukresja65664

dziewczyny, w marcu planujemy chrzest oczywiście zapomniałam się spytać księdza o sprawy organizacyjne wiec spytam was :) - jak ubieramy dziecko -czy chrzestni teraz coś kupują ( kiedyś była tradycja, że ubranie do chrztu i świecę) - dziecko trzyma się na rękach czy normalnie wjeżdża się do kościoła wózkiem?

Gość gość
kochana teraz się za wszystko płaci i to słono w jakich czasach ty żyjesz, co do ubioru to można kupić ubranka do chrztu, raczej są białe, dziecko możesz trzymać w foteliku samochodowym lub na rękach wózek też może być najwyżej dziecko wyjmiesz jak go ksiądz będzie kropił wodą

U nas jest tak, że dziecko ubierasz na biało czy ogólnie na jasno, najważniejsza jest szatka którą kładziesz dziecku na polecenie księdza. Odnośnie chrzestnych, to jest to kwestia umowna, nasi nie kupowali nic, bo wcześniej powiedziałam, że sami wszystko kupimy :)

Gość gość
ja kupowałam sama świecę i ubranie. Nawet sobie nie wyobrażam jak miałabym to zalatwić... zadzwonić do chrzestnej i kazać kupić ubranie???

Gość gość
u nas jest taka tradycja ze chrzestny kupuje swiece a chrzestna szatke ale bylam ostatnio chrzestna u brata ciotecznego mojego meza i oni wszystko kupowali sami bo u nich nie ma takiej tradycji

Gość gość
u nas chrzestny kupil swiece a szatke ja bo siostra byla zagranica i przyjechala 3 godz przed chrztem nie zdazylaby kupic na szatce kazalam wychawtowac imiona dziecka i date chrztu fajna pamiatka