Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy wasze dziecko świadomie zaczęło mówić mama ???

Polecane posty

Gość gość

Synek miał 9 miesięcy jak wydawało mi się świadomie mnie wzywał, bo był marudny i chciał żeby go zabrać z kojca. Ucieszyłam się ale na krótko bo potem przez cały tydzień mówił: tata tata tata tata.... aczkolwiek zdarzało się bardzo rzadko że w zmęczeniu wymksnęło się mama Teraz ma już prawie rok i dalej mówi tylko: tata tata tata tata.... Mama już prawie nie mówi. Nie pamiętam kiedy ostatnio powiedział.

Gość gość
Moja córka miała gdzies około 8 miesiąca. Wiem, że na pewno świadomie. Leżała wtedy na brzuszku a ja wychodziłam z pokoju. Zaczęła się wiercić marudzić i podniosła wyżej główkę i wołałą mama, mama! patrząc na mnie.

Gość gość
jak skończył 8 miesięcy a później lawinowo baba, tata,dziadzia i do roku jeszcze wiele innych.

Gość gość
mój synek ma pól roku, jak jest zmeczony albo zdenerowowany mowi ciagle mama mama ale wydaje mi sie, ze nieswiadomowie.Po prostu wie, ze to działa

Gość gość
Jak mial pol roku to nieswiadomie wszystkie gloski,mama,tata,baba,dada. Pozniej mial troche przerwyi jakos w 10 mieziacu zauwazylam,ze znow korzysta z tych wyrazow ale juz swiadomie. Tzn.do mnie mowil mama,do meza tata,jak przyjezdzal do babci lub babcia do nas to nawijaj baba,jak zobaczyl dziadka do dziadzia. Dosc dligo weryfikowalismy,czy to nie przypadek,ale podczas karmienia mowil am am. Zaczal tez mowic swoje imie,chociaz bardzo niewyraznie : siś (krzys). Wszystko zauwazylismu wlasnie w 10 miesiacu,a czy wczesniej to nie wiem:P bo nie myslalam,ze w ogole.tak wczesnie cokolwiek powie swiadomie.

Moje dziecko świadomie zaczęło mówić mama w wieku 10 miesięcy. A pierwsze sylaby "ma-ma" powiedziało około 8 miesiąca, ale wtedy nie było to świadome słowo.;-)