Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

metalówaa1994

Dlaczego mówi sie że katolicyzm jest Polską wiarą skoro został narzucony siłą

Polecane posty

Prawdziwą religią Polską są wierzenia słowiańskie, wiara w białych bogów - w Peruna, Welesa, Swaroga i innych. Mamy własne słowiańskie święto zakochanych - Noc Kupały, ale Polacy wolą obchodzić narzucone amerykańskie śmierdzące kupą święto - Walentynki. Smutne, ze polski naród zatracił swoją prawdziwą tożsamośc dla judeochrześcijańsko-amerykańskich wzroców kulturowych. No ale cóż sie dziwić, ostatni pastion słowiańskiej starej wiary, twierdza Arkona, został zdobyty i zniszczony przez króla Danii Waldemara I. Od tej pory nasza tożsamośc zaczeła odchodzić w zapomnienie. Smutne że dzisiejsi "polscy patrioci" myślą że prawdziwy polak jest katolikiem, skoro katolicyzm to zdrada słowiańskiej kultury.

no tak, jak sie zakłada łupie tematy to lawina odpowiedzi, ale napisac coś mądrego to kafeterianie nie mają nic do powiedzenia :)

Gość gość
widać ze autor tematu nie zna historii polski

Jedno sprostowanie. Walentynki wywodzą się z Francji. Poza tym nie mam ochoty na dyskusję.

"widać ze autor tematu nie zna historii polski" Uzasadnij. Wszystko co napisałam jest zgodne z faktami historycznymi. Swoją drogą podejrzewam że przeczytałam więcej ksiązek historycznych przez ostatni rok niż ty widziałeś w całym swoim życiu.

Gość gość
Mieszko chciał odgrywać większą rolę w Europie, która rozciągała się na zachód od jego państwa – to według prof. Barańskiego główna przyczyna przyjęcia chrztu. Sam fakt jest dobrze poświadczony w źródłach historycznych – w najstarszym roczniku polskim, kronice Thietmara, Galla. Historyk opowiadał jak doszło do chrztu Mieszka I, jego drużyny i poddanych. Jednak zaznaczył, że kraj stał się naprawdę chrześcijański dopiero w XIII wieku, kiedy rozbudowano organizacje parafialne. Tak było i w innych krajach, które przyjęły chrzest. Zlikwidowanie pogaństwa i wprowadzenie chrześcijaństwa powodowało, że silne ośrodki oporu przeciwko władzy centralnej przestawały istnieć. Bardzo często miejsca kultu chrześcijańskiego były wznoszone tam gdzie były wcześniej sanktuaria pogańskie. Następowało stopniowe zjednoczenie społeczeństwa. Mieszko I pod koniec swojego życia ofiarował swoje państwo świętemu Piotrowi czyli podporządkował je papieżowi. To wyrażało się m.in. przez płacenie trybutu – świętopietrza. Dzięki temu Polska miała prawie zawsze poparcie papieskie. To, że Polska od 966 roku formalnie stała się krajem chrześcijańskim miało wielkie znaczenie polityczne – Polanie przestali być uważani za barbarzyńców, a sam Mieszko stał się równy książętom niemieckim, ożenił się z córką jednego z najwybitniejszych margrabiów niemieckich

Gość gość
z słowianskich bogów i tak nie był pozytku bo byli wymyslone stwory jak allach

Gość gość
"z słowianskich bogów i tak nie był pozytku bo byli wymyslone stwory jak allach" - tak kretyńskie odpowiedzi to tylko na kafe można znaleźć... jak to napisał kiedyś Lem:"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu"