Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odebrałam dziecko z przedszkola z wysoka goraczka

Polecane posty

Gość gość

Około 10 dostałam telefon z przedszkola,że córka ma wysoką gorączkę,pojechałam po nią i nie wiem co dalej. Poza prawie 40 stopniową gorączką nic jej nie dolega.Jechać do lekarza,czy jeszcze poczekać? Chciałam podać czopek,ale mała nie chciała więc podałam milifen w syropie.

Gość gość
Na pewno najlepszym pomysłem jest szukanie porady medycznej na kafeterii!!! Matko Boska idź z dzieckiem do lekarza!!

matko boska, podziwiam odwagę mamusiek z tego forum z dziedziny samodzielnego leczenia dziecka ;/

Gość gość
Ale ja tylko zapytałam! Czy to coś złego? Małej nic poza gorączką nie dolega,nic ją nie boli,nie wymiotuje.

Gość gość
Nie musi. Sama 40 stopniowa gorączka to już bardzo niepokojący objaw. Może świadczyć o SEPSIE!!

Gość gość
Ja bym poszła. 40 stopni to bardzo dużo!!

Gość gość
JA bym poczekała, bo skoro nie ma innych objawów, to lekarz też nic innego nie da, tylko przeciwgorączkowe leki i tyle. Obniżaj syropem i zimnymi okładami (najlepiej lód owinięty w pieluszkę) na brzuch i uda. I nie ubieraj dziecka zbyt ciepło. To sa rady od pielęgniarek ze szpitala. Jak za dzień, dwa nie przejdzie lub dojdą inne objawy, to wtedy do lekarza. Lub jeśli gorączka nie będzie spadać po lekach, lub zbyt szybko wracać (np. po 2 godzinach od podania leku) Można podawać co 4 godziny na zmianę Paracetamol i ibuprofen.

Gość gość
No masakra. A później pretensje do lekarzy...

po pierwsze od kiedy to pielęgniarki decydują o leczeniu dziecka? Zgodnie z nową ustawą nie mogą doradzać nawet w doborze leków OTC (bez recepty). Po drugie nie wierzę że dziecko ma tylko 40 stopni gorączki i bawi się, je, śpi jak zwykle. To niewykonalne, chyba że termometr masz zepsuty. Po trzecie 40 stopni gorączki sam w sobie to już wystarczający powód aby KONIECZNIE iść do lekarza

Gość gość
No tak 40 stopni to duzo,ale nic jej innego nie dolega. Tak wiem,że mozna naprzemiennie podwac ibuprofen i paracetamol co 4h. Przed 11 podałam jej milifen to niedługo podam nurofen.

Gość gość
14:22 - proszę, jakie super medyczne porady kafeteryjnej lekareczki. Jak gorączka 40*C nie mija po DWÓCH tygodniach należy iść do lekarza. Biedne to twoje dziecię...Autorko, idź, bo ostatnio się panoszą różne wirusy i warto zasięgnąć pomocy :)

Gość gość
Ale co?????? A myślisz, że lekarz jej zrobi od ręki badania na SEPSĘ?? To już lepiej poczekaj do 18:00 i idź na izbę przyjęć w szpitalu. Tam przynajmniej od razu zrobią morflogię i CRP, to będzie wiadomo, czy stan zapalny, czy nie. Bo byś może to zwykły wirus. Moje dziecko kiedyś miało 39,5-40 stopni bez innych objawów. Pojechaliśmy do szpitala, morfologia i crp w miarę ok, ale że miał nadal gorączkę, to zostaliśmy na obserwację. Dwa dni mieliśmy gorączkę i nic innego. Dopiero po dwóch dniach wyszły czopy w gardle, więc angina. Antybiotyk i po sprawie. Równie dobrze mogli nas leczyć w domu.

Gość gość
Ja nie napisałam,że sie bawi normalnie.Obecnie śpi. Zrobiłam jej okłady,wiec moze pomogą.

po jaką cholerę na izbę przyjęć? Tam powinny trafiać dzieci w stanie NAGŁYM. Nagłe wypadki, zatrucia, choroby. A autorka może po prostu zapakować dziecko do samochodu i zawieść do lekarza rodzinnego. Jeśli uzna za stosowne, da skierowanie do szpitala. Proste!

Gość gość
Mój syn tyle miał i też mu nic nie dolegało.Co się okazało?Angina.Gardło zawalone,migdały wielkie.Nie czekaj.Z taką gorączką od razu do lekarza bo nie wiadomo co się dzieje.Jak coś się wydarzy do kogo będziesz miała pretensje?Do lekarzy bo nic nie zrobili?

Gość gość
U syna w przedszkolu panuje wirus, który objawia się wysoką gorączką do 40 stopni i żadnych innych objawów. Połowy dzieci nie ma. U mojego syna rozwinęło się zapalenie płuc. Zbij jej temperaturę i jedź do lekarza, niech zobaczy gardło i osłucha na wszelki wypadek.

Gość gość
Widzę, że ktoś tu nie umie czytać!! Gdzie ja napisałam, żeby czekać z gorączką 2 tygodnie?????????

Gość gość
Ok,to ja obudzę małą i pojadę do przychodni.

Gość gość
Daj znac, co powiedzieli lekarze

Gość gość
u nas zawsze wysoka gorączka = angina, tak 38,5 to może być jakaś infekcja wirusowa ale prawie 40 stopni i bez objawów to zawalone gardło

Gość gość
absolutnie nie podawaj milifenu i nurofenu na przemian!! oba leki to to samo - zawierają ibuprofen - różnią się tylko producentem - naprzemian możesz tylko ibuprofen i paracetamol może być w postac***anadolu

Gość gość
Gość z 14:26 a ty w ogóle wiesz co to jest SEPSA?? I nie jeździ się na izbę przyjęć bo Cię odeślą. A będziesz miała później pretensje do całego świata jak się z izby odeśla a dziecku się coś stanie. Od tego są lekarze rodzinni i całodobowa opieka w dyżurującej PRZYCHODNI a nie w szpitalu.

Gość gość
TO moze byc zapalnie układu moczowego lub angina.

to może być wszystko albo nic :)

Gość gość
4 razy byłam z dzieckiem na Izbie przyjęć i ani razu mnie nie odesłali!!!

Gość gość
zbijaj goraczke i obserwuj. jesli nie spadnie po srodkach obnizajacych, to idz do lekarza. jesli spadnie, to czekaj. lekarz to nie wrozka, z samej goraczki nic nie wywnioskuje.

wróżką to może jest kafeterianka która coś takiego doradza ;/ obserwacja dziecka z 40stopniową gorączką niewiadomego pochodzenia? lekarz przeprowadzi badanie fizykalne, gardło obejrzy, brzuch pomaca, osłucha płuca, wykryje zaburzenia rytmu.

Gość gość
Wy naprawdę myślicie, że gorączka to tylko gorączka? A nie bierzecie pod uwagę, że ona się z czegoś wzięła? Zapalenie? Wiremia? Coś złego? Każda z was trzyma dzieckow chałupie z 40*C gorączką i podaje mu leki zbijające temperaturę?! Czy tylko tak 'życzliwie' obsypujecie radami dziewczyny w sieci?

Gość gość
Ile razy słyszałam, ze baby panikowały i dzwoniły po pogotowie, bo dziecko ma "tylko gorączkę". I co?? Dyspozytorki kazały zbijać i rano iść do lekarza!! Jakby chciały do każdego gorączkującego dziecka wysyłać lekarza, to by im karetek zabrakło.

bo gorączka nie musi być powodem wysłania karetki, natomiast jest powodem żeby od razu samemu iść do lekarza rodzinnego albo nocnej pomocy lekarskiej jeśli jest po 18