Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zdesperowana wyszłaś już za mąż? jak tam wesele?

Polecane posty

Gość gość

w Polsce czy w UK?

Gość gość
tu autorka o to gratulacje. Napis coś więcej, jak udało ci się to załatwic tak na odległość? ja planuje co prawda dopiero za rok czy dwa lata ale już mnie przerażają te formalności

dziekuje :) niestety latwo nie jest, musisz sie przygotowywac na rok przed. troche jest tych formalnosci, najgorzej z urzedem, tlumaczeniami itd, dlatego, ze moj maz nie mowi po polsku. slub mielismy koscielny i tutaj tez moj maz nie jest katolikiem, wiec musielsmy miec specjalne pozwolenie. slub w kosciele prowadzony byl w dwoch jezykach jednoczesnie. przed slubem bylam w polsce na rok wczesniej i pozniej na 3 miesiace wczesniej i tyle starczylo. reszta zalatwiona wszystko przez internet i telefonicznie, torche pomogla rodzina (chociaz niewiele). ale jest do ogarniecia :) jakbys miala jakies pytania to ja sluze pomoca, bo troche tego jest.

Gość gość
dzięki za odpowiedź :) no to u mnie będzie prościej bo mój narzeczony jest Polakiem. My zastanawiamy się czy nie wziąć na razie tylko cywilnego, a kościelny za jakis czas. Czy termin w USC musze sama załatwić czy może np. moja mama, czy ona może złożyć w urzędzie nasze dokumenty wszystkie? A gości angielskich tez miałaś czy sami z Polski? mój narzeczony ma dalszą rodzine mieszkającą w UK (reszta w Polsce) i chciałby ich zaprosic. To my wtedy powinniśmy im opłacic bilety czy jak? A jak się udało wesele? mieliście typowo polskie cy z brytyjskim akcentem? napis cos więcej :)

Gość gość
Ja biore slub cywilny 1 marca, mieszkam z granica i zeby ustalic date niestety musicie byc oboje na miejscu z dowodami osobistymi i musicie wypelnic dokumenty i je osobiscie podpisac na miejscu po czym dokonac zaplaty ( okolo 80 zl) na miejscu w urzedzie. u mnie tak bylo. Ja musialam dolaczyc takze skrócony odpis aktu urodzenia, poniewaz urodzilam sie w Lublinie a slub biore w USC w Swidniku. Pani w urzedzie daje date po miesiacu i 1 dniu od zlozenia tego wniosku o slub. Czyli gdybys zlozyla go dzis dostalabys date na 22 marca na przyklad, pani podaje wam kilka dat ktore sa wolne i wybieracie sobie ktory dzien najbardziej wam odpowiada :)

Gość gość
o fajnie, że ktos jeszcze odpisał :) tego się obawiałam, że będziemy musieli osobiście się tam wybrać :( a czy mozna w USC wybrać datę bardzo odległą? np. jak byśmy dzis tam byli to czy moglibysmy wybrać termin np. sierpień 2015? czy tylko jakies bliższe daty? a wesele będziecie mieć? jesli tak to jak to zorganizowaliście?

Gość gość
Nie jestem pewna czy mozna wybrac sobie tak odlegla date, ale chyba zawsze mozesz napisac emaila do USC w miescie gdzie chcesz brac slub, napewno znajdziesz adres email na necie :) My mamy przyjecie na 23 osoby w restauracji gdzie odbywaja sie takie imprezy, osobiscie nie moglam zalatwic praktycznie nic oprocz kupna sukienki, butow itd i wybrania menu na to przyjecie. Reszte zalatwia moja siostra, babcia i przyjaciolka poniewaz rodzice mieszkaja w Anglii a ja z narzeczonym w Norwegii.

ja nie wiem jak z usc bo mialam konkordatowy slub to inaczej wtedy wyglada bo termin to wybiera sie u ksiedza. ale widze ze juz kolezanka odpowiedziala. moja rodzina jest bardzo mala, za to rodzina meza jest dosc spora i wiekszosc gosci mielismy z uk. kazdy sam kupil sobie bilety, ja zarezerwowalam pokoje w hotelu (dostalismy rabat) ale goscie juz sobie sami poplacili. w innym wypadku wyszla by nam fortuna! kolezanka ktora wyszla za szkota oplacila wszystko gosciom, ale oni tez z***biscie stoja z kasa. ale brytyjczycy tego nie oczekuja bo u nich na weselach trzeba samemu sobie kupic alkohol a co dopiero nocleg. mielismy dj-a i wodzireja ktory poprowadzil wesele w dwoch jezykach. tradycje i obyczaje byly polskie, jedzenie polskie, muzyka mieszana, wszystkim sie bardzo podobalo i kazdy mowil, ze chcialby wrocic do polski :)

ja do urzedu w polsce po prostu telefonowalam. wykupilam sobie minuty na skype i telefonowalam ze skype zainstalowanego na komorce. teraz sa takie czasy ze ludzie duzo musza zalatwiac na odleglosc i wszyscy przewaznie maja z tym juz doswiadczenie, takze da sie zalatwic wszystko inne oprocz formalnosci nie widzac tej osoby wczesniej, wierz mi :) kontrakty dostawalismy mailowo i pozniej meilowo je odsylalismy, niektorzy po prostu wierzyli nam na slowo ;) ja jeszcze zamowilam busy ktore odebraly mi gosci z lotniska do hotelu, spowrotem na lotnisko, oraz z kosciola do hotelu w ktorym bylo wesele. za to juz sami zaplacilismy.

Gość gość
ILE POSZLO??? KASY? SAMI SPONSORWALISCIE??

no troszke wyszlo, nie wiem dokladnie moze 6 tysiecy funtow? moja rodzina i meza lekko nam sie dolozyli (jakies 2 tys funtow lacznie). prezentow nie dostalismy pienieznych zadnych (zreszta mowilismy ze nie chcemy ze wgledow na koszta podrozy) - ale dostalismy kilka voucherow do sklepow i drobnostki. wesele robilismy na 40 osob.

Gość gość
Ryba co sciemniasz? Wesele mialas i w PL i w GB. Przeciez wiem bo przyjechalam na to drugie. ;) xx

Gość gość
o, Mayor, czemu sie nie zalogujesz szmato? Boisz sie? Hahaha przeciez kazdy wie, ze caly czas tu siedzisz i walisz spod goscia :D Zaraz pewnie zaprzeczysz, ze to nie ty, ale widzisz twoj, durny na marginesie przydupas, ZDZ napisala na innym topiku, ze z kafe zna tylko jedna osobe. A na jeszcze innym napisala, ze zna mayorowa osobiscie od jakichs 2 lat. Wiec nie ukrywaj sie, bo za tepa jestes na to :D zawsze sie sypniesz

Gość gość
uwazaj zeby ci zylka nie pekla ;)

Gość gość
mayorku zaloguj sie tchorzu :D

Gość gość
Mayor jak tam twój nowy buchaj Albaniec? A może juz komuś innemu obciagasz druta? :D :D

Gość gość
gość gdzie jest temat jak afgan zabil polke ?

Gość gość
jakie wyrafinowane slownictwo :)

Gość gość
mayor jak dla ciebie to i tak za lagodne okreslenia