Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

komu skabówka zabrała ze zwrotu za abonament RTV

Polecane posty

Gość gość
Jak można być aż tak głupim żeby w to uwierzyć :)

Gość gość
Faktycznie istnieją juz przepisy umożliwiające ściąganie nam kasy z kont, jeśli wisimy kase z abonament rtv. Jakieś dwa lata temu Trybunal Konstystucyjny to umożliwil :-o

Gość gość
Przejrzyjcie pisma z upomnieniami - kiedyś nie bylo tam paragrafów z groźbą co nam państwo zrobi jeśli dobrowolnie nie zapłacimy zaleglych skladek, a teraz juz są...

Gość gość
Ale tu nie chcodzi o osoby które dostawały upomnienia tylko o te co nie zgłosiły odbiornika !

Gość gość
Nie musialy zglaszac...wystarczy, ze nie wykreslily starych książeczek po dziadkach :P albo zwyczajnie zapomnieli, ze 10 lat temu przepisali je na siebie...

Gość gość
Obie sytuacje - zgloszony odbiornik, ale bez oplat, czy tez nie zgloszony - roznia sie tylko wysokością kary. pierwsi oplata za 5 lat plus odsetki, cos kolo 1500 zl, drudzy jakieś chyba 500 zl...

Gość gość
Nie musialy zglaszac...wystarczy, ze nie wykreslily starych książeczek po dziadkach albo zwyczajnie zapomnieli, ze 10 lat temu przepisali je na siebie... xxxx A co ma stara książeczka dziadków wspólnego z np. moim abonamentem bo nie rozumiem? :D to teraz twoim zdaniem ścigają wszystkich wnuków albo dzieci jeśli ktoś kiedyś zgłosił telewizor? Dedukcja niektórych mnie powala...

Gość gość
mojemu tacie z renty zabierali! 30% renty. Dla mnie to chamstwo

Gość gość
Jaka kara grozi za niepłacenie abonamentu RTV? Po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego, który stwierdził, że egzekwowanie zadłużeń z tytułu abonamentu RTV jest zgodne z prawem, coraz więcej Polaków otrzymuje nakazy zapłacenia zaległego abonamentu radiowo-telewizyjnego do pięciu lat wstecz. Kara dla osób prywatnych wynosi 1585 zł 25 gr. Można też otrzymać karę za używanie niezarejestrowanego odbiornika - wynosi ona trzydziestokrotność miesięcznej opłaty (18,50 zł za telewizor lub telewizor i radioodbiornik; 5,5 zł za sam radioodbiornik), czyli 555 zł za używanie niezarejestrowanego telewizora i 165 zł za używanie radia (od 2013 r. kary te wzrosną odpowiednio do 559,50 zł oraz 169,50 zł). W jaki sposób egzekwuje się płatności za abonament? Ministerstwo Finansów, powołując się na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, scedowało konieczność ściągania zadłużeń na urzędy skarbowe za pośrednictwem Poczty Polskiej, która wysyła upomnienie do dłużnika (przedstawiciel poczty może też nas odwiedzić i sprawdzić, czy mamy zarejestrowany odbiornik). Jeżeli zadłużenie nie zostanie uregulowane w ciągu 7 dni od czasu doręczenia upomnienia, wtedy sprawę przejmuje urząd skarbowy. Należności mają być egzekwowane przez komorników - ściągane z nadpłat podatku dochodowego, z rachunku bankowego, emerytury, a także z naszej pensji.

Gość gość
Obie sytuacje - zgloszony odbiornik, ale bez oplat, czy tez nie zgloszony - roznia sie tylko wysokością kary. pierwsi oplata za 5 lat plus odsetki, cos kolo 1500 zl, drudzy jakieś chyba 500 zl... xxxx A jakim cudem niby ktoś stwierdzi,że mam w domu telewizor?? :D

Gość gość
Już widzę jak ktoś wpuszcza tego urzędnika pocztowego do mieszkania żeby sprawdzał czy ma telewizor :D

Gość gość
Nie mamy obowiązku go wpuścić, ale...zobaczymy co jeszcze wymyśla... z zwiazku z problemami finansowymi publicznej tv mocno cisna na ściągnięcie zaleglych oplat, bo wiekszosc Polaków nie placi abonamentu. Są juz projekty ustaw, wg których abonament rtv bylby częścią oplat za prąd, jak podatek na utrzymanie drog jest w paliwie...

Gość gość
ja nie kumam obowiązku płącenia abonamentu z którego zupełnie nie korzystam, nie oglądam od kilku lat tvp ani nie słucham radia, mam internet i korzystam z mediów internetowych, dlaczego miałabym płacić abonament? nawet jeśli słucham radia prywtanego to nie poczuwam się do abonamentu który jest na publiczne media

Gość gość
Malo kto kuma...ale takie jest prawo ... ka przestalam placic, gdy Tusk w przed wyborami nazwal oplate abonamentową haraczem i nawolywal do obywatelskiego nieposluszenstwa (jednym slowem - olania tych płatności). i co? i d.u.p.a! Tusk sie wycofal, a mnie poczta polska przysyla ponaglenia :-o

Gość gość
nie wierzę, że nie zgłoszony odbiornik i płacą, owszem kolega zapłacił, bo miał zgłoszony i nie płacił i teraz mu weszli nawet na pobory.

Gość gość
ja mam zarejestrowany odbiornik i do mnie przyszło WEZWANIE DO ZAPŁATY za 5 lat wraz z naliczonymi odsetkami, wczesniej przysyłali tylko upomnienia. zapłaciłam bo inaczej sami by sobie wzieli.

Gość gość
Naprawde myslicie, ze ktos uwierzy, ze telewizora w domu nie macie, bo nie jest zarejestrowany? Przeciez to nie sa idioci i doskonale wiedza, ze taki odbiornik jest w zasadzie w kazdym domu. W innych krajach to jest rozwiazane na zasadzie, ze kazdy dom i kazde mieszkanie dostaje wezwanie do zaplaty i placic musisz, chyba ze to ty udowodnisz, ze telewizora ani radia w domu nie masz. Znajoma z UK wlasnie nie placi, bo zadzwonila i zglosila, ze telewizora nie posiada. przyjechal mily pan, sprawdzil, ze tv faktycznie nie ma, a kabel do odbioru jest odciety i rachunki przestaly przychodzic.

Gość gość
jestes glupi z urodzenia czy miales wypadek w dziecinstwie? tak oczywiscie, wystarczy MYSLENIE urzednika, ze kazdy ma tv wiec od razu walimy nakaz zaplaty i sciagamy wymyslone przez siebie kwoty z konta :O

Gość gość
Ale jakie wymyslone? Przeciez ktos wyzej dokladnie podal podstawe wyliczen. To nie jest widzimisie urzednika.

Gość gość
Ani ja ani moi rodzice nie rejestrowaliśmy tv. Ktoś tu wyżej naprawde myśli że każdy ma tv? To luksus na którego nei każdego stać. Ja nawet bez lodówki żyłam 2 lata bo mnie nie było stać a wy mi tu o jakimś TV. Używam internetu głównie do szukania pracy,fb i kafe. Radia nie słucham,nawet nie mam. Dla mnie bezsensem jest że ludzie płacą za 2x za możliwość oglądania TV,chodzi mi o tych co mają kablówke itp. Po co sa te cyfrowe polsaty itp skoro i tak jeszcze dodatkową kase chcą od człowieka wyszarpać?