Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alfa romeo 146 za 6000

Polecane posty

Gość gość

od mechanika, ktory o nia dbal, chuchal i dmuchal - oplaca sie?

Gość gość
NIE KUPIĘ. mam modziaka 1995 r. za 1500 PLN.

Gość M51D25
Jeżeli 1.9 JTD to zbij cene do 5k i można brać.

Gość gość
I szykuj kolejne 5 na turbine i dwumase :D

Gość gość
no, na woz z tytanu mnie nie stac :P taka jest kolej rzeczy, ze sie rozlatuja. ja jak na razie jezdze fiatem siena, ktory ma z 200 000 km przejechanych i niemal zgnita podloge, a jakos jezdzi :P oczywiscie kase w niego wsadzam bo jezdzic musze, ale teraz mam okazje, a 100 000 na nowy samochod tez nie mam, wiec sie pytam czy w tej kwocie taki samochod oplaca sie kupic, czy lepiej szukac jakiegos punciaka czy starszego VW?

Gość M51D25
VW jest dla buractwa, obejrzyj tą alfę, sprawdź podłogę , a ktoś tu o turbinie pisał - w Jtd 105 , jest na stałej geometrii , bardzo wytrzymała

Gość gość
jestem kobieta :P co to jest ta turbina i dwumasa? :P

Gość gość
albo inaczej: dlaczego mam to szykowac kase?

Gość M51D25
Zacznijmy od tego jaki tam silnik jest , bo nie wiemy

Gość M51D25
Turbosprężarka - urządzenie mechaniczne wykorzystujące energię kinetyczną spalin do sprężania powietrza w układzi dolotowym , tak w skrócie (regeneracja od 1000zł , nowa 2-3 tysiące. Dwumasa - dwumasowe koło zamachowe , mające na celu zmniejszenie drgań skrętnych , oraz amortyzację przenoszenia momentu obrotowego na linii wał korbowy skrzynia biegów. Cena od 1200 do 3000zł

Gość gość
1.4 t

Gość M51D25
Właśnie dla takich jak Ty Staszku jest vw

Gość M51D25
1.4 16V T. spark , trzymaj się od tego z daleka , naprawdę , w alfie to JTD, albo 3.0V i TS 8V

Gość gość
Dobrą wiadomością jest to, że utrzymuje ocynkowane nadwozia rdzę do minimum, ale uważaj na samochody, które mają historię sporadycznych błędów . Elektronika może być podejrzana, więc unikać samochodów z "rodziny Gremlin" elektrycznych, pomimo że sprzedawca powie Ci, że po prostu musisz się nauczyć je znosić"znosić". Wnętrze: jakość wykonania jest słaba, więc spodziewaj się irytujących dźwięków (jak np grzechotka dziecięca) itp. Sprawdź historię usług, i upewnij się, że jesteś świadomy częstotliwości wymiany Cambelt. Uważaj na zadymione silniki i uważnie słuchaj zawieszenia. Jeśli usłyszysz dziwny jęk lub skrzypienie podczas jazdy, możesz być prawie pewien, że czeka Cię naprawa zawieszenia - a wysoki rachunek - jest tuż za rogiem. Ja bym była zainteresowana tylko i wyłącznie wtedy, kiedy osoba sprzedająca może podać dokładną historią usług. To, że auto należało do mechanika, niewiele znaczy. Ten model albo się kocha, albo nienawidzi. Powodzenia :-)

Gość gość
dlaczego? to jest alfa, ktora ma praktycznie podwozie fiata, nie ma czesci, ktore kosztowalyby 1000 zl min. i raczej mechanik nie kupowalby dla siebie auta, ktore byloby takie drogie?

Gość gość
Mylą się głąbom modele, nie sugeruj się opiniami rowerzystów z kafeterii tylko wejdź pod link podany wyżej. :D

Gość gość
mechanik jest wspolpracownikiem mojego meza (moj maz nie jest mechanikiem, tylko pracuje u tego samego pracodawcy jednak w innej firmie), serwis fiata (naprawia moj rzęch ;) ) nawet by nie sprzedawal tej alfy ale napalil sie na alfe 159 i namawia zone by te sprzedac, dolozyc i kupic tamta ;)

Gość M51D25
Zawieszenie jest bardzo tanie w naprawach to fakt , ale tu najwiekszą wadą jest ten silnik , rozrządy potrafią pójść przed czasem , trzeba być przygotowanym na zakup nowego wariatora, itp. Sam w sobie samochód jest dobry, tylko trzeba z głową go eksploatować i nie oszczędzać przesadnie na serwisie

Gość gość
dzieki za opinie i za link :) czyli wychodzi na to, ze dobrze serwisowana wczesniej (przez wlasciciela i pozniej, i tak ten sam gosciu bedzie ja dalej 'konserwowal' ;) ) nie jest zla; ostatni samochod - siene, kupowalismy za 3200 a juz w ciagu miesiaca czy 2 wsadzilismy jakies 2k, potem na przestrzeni 2 lat, pochlonela kolejne 3 czy 4 k :O wiec teoretycznie wychodzi na to samo. wiem, ze nie bedzie tak, iz kupie je za 6k i bede bez niczego jezdzic 10 lat ;) ale nie chce by bylo jak z tym wczesniejszym ;)

Gość M51D25
W każdy samochód trzeba wkładać by utrzymać w perfekcyjnym stanie , zawsze a to opony, olej , rozrząd , klocki , a są też ludzie którzy naprawiają wtedy jak stanie na drodze albo odpadnie koło.

Gość gość
no,to chyba nie mam co sie tak schizowac? nawet mimo milosci do wloskich samochodow, nie bralabym jej gdyby byla od przypadkowego goscia, ale w takim przypadku mozna ja stawiac na rowni z przypadkowym sprzedawca 15letniego bmw czy toyoty? ;)

Gość M51D25
Do bmw to nie masz co porównywać nie ta klasa , ale też i nie te koszty utrzymania..... Jak ta alfa jest pewna , to ją weź tylko odrazu po zakupie rozrząd zmieńcie

Gość M51D25
Zresztą kiedyś pare lat temu , jak miałem gorszą sytuacje finansową prawie rok 146 Jtd jeździłem i naprawde bardzo zadowolony byłem , po zakupie zrobiłem zawias i hamulce na perfect i naprawde nie było się do czego przyczepić

Gość gość
ślicznie dziękuje 🌻

Gość gość
I co, kupiłaś? :classic_cool:

Gość gość
w poniedzialek :) teraz nie mam gotowki, bo moj bank w weekend nie wyplaca :O