Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jennyana

jak schudnac z niedoczynnoscia??pomocy

Polecane posty

Gość jennyana

Witam ... Choruje na niedoczynność tarczycy i od chwili gdy zdiagnozowano ja u mnie przytylam 6 kg pomimo starań :( ... Ale od teraz chcę zmienić coś by zgubić te 6 kg bo czuje się. Tym jak mamut ale dość życia i załamki ...i proszę was o rady co ppwinnam robić pomimo chorubska by chudnac ... Dodam że odrzywiam się zdrowo i cwicze 40min na rowerku stacjonarnym i 20min brzuszki a mimo to w efekcie nie ma poprawy

Gość gość
przy dobrze dorbranej suplementacji hormonalnej powinnas schudnac,ile czasu sie leczysz? jakie masz TSH? jaka dawke leku bierzesz? u mlodej kbiety tak do 40 TSH nie powinno przekroczyc 1 no gora 1.5 jak jest wyzsze waga bedzie stala lub bedziesz tyc dalej-napoczatek nalezy ustalic dawke leku i zbic TSH do tej wartosci

Gość gość
no i od niedoczynnosci to sie tyje z powietrza przy zle dobranych hormonach i nieprawidlowym TSH,bo tarczyca odpowiedzialna jest za metabolizm jak ten stoi to i przybierasz na wadze od samej szklanki wody przyslowiowej

Gość jennyana
Lecze się 7 miesiecy i tylam do 2 mies od w metu brania euthyroxu no i a rycie zaczęło sie hmmm we wrześniu do grudnia i wtedy zaczelam ćwiczyć i dzięki temu nie tyj***ardziej tak mi się wydje ... A moje TSH uuu wiesz miałam za wyspa dawkę leku bo do tej pory u endo nie byłam do powtórnie ciężko się gdzieś dostać ale juz za 2 tyg idę:) a w od leczenia toooo... Ogólny lekarz dal mi zbyt duża dawkę bo w grudniu TSH miałam 0.100 np to obnizylam dawkę troche bo na chłopski rozum jak za mocno spadło to trzeba było brać mniejsza trochę dawkę i w tedy będzie git ... A tu szok- TSH w marcu 0.030 !!! To jakaś paranoja ale zmniejszylam znowu dawkę na 25mg i czekm na wizytę aż wreszcie lekarz się mną zajmie... A mam 25 lat ... Hmmm myslicie ze jeżeli z jadłospisu wyklucze biły chleb i doloze trochę więcej ruchu to schudne??

Gość dobromirkaa
mam podobnie, mimo że jestem na diecie, mało chudnę. W pierwszym miesiącu intensywnego odchudzania schudłam 5 kg, z radością patrzyłam na wynik, mówiłam sobie jednak się da !!! Uwierzyłam że w kolejnym miesiącu schudnę kolejne 5 albo chociaż 4 a z ledwością udało mi się 3 . Następny miesiąc tylko kilogram i waga albo idzie w górę albo w dół ale nie chce przekroczyć tej -9 mimo że minął już 3 miesiąc. Myślę że Ty masz większą szansę, na schudnięcie bo ćwiczysz, ja nie, ale zamierzam. Przede wszystkim musisz zacząć pić więcej wody, paradoksalnie, bo przy niedoczynności puchnie się z powodu zatrzymania wody w organizmie. Jednak duże picie tz przynajmniej 2 litry dziennie, powoduje że organizm rusza do boju. Wyrzuciłam białe pieczywo i cukier , jem mało kalorycznie a najważniejsze, żeby posiłki były o stałych godzinach, co nie jest łatwe. Dobrze że ćwiczyć, bo w przypadku nadczynności dieta a w szczególności ruch jest bardzo ważny i tylko te dwie rzeczy na raz dadzą efekt.

Gość gość
to ty w tej chwili z niedoczynnosci,wpadlas autorka w nadczynnosc-rzeczywiscxue TSH jest zdecydowanie za niskie,czekaj na wizyte u endo no i w tym momencie dieta bez wegli ewentualnie z ograniczona do minimum iloscia i ******le tez uwazaj bo przy chorobach tarczycy mocno obciazone jest serce wiec raczej zalecalabym z godzine dwie marszu dziennie przy diecie niz intensywne cwiczenia fizyczne

Gość gość
chleb nalezy ograniczyc lub calkowicie odstawic to dobry pomysl

Gość gość
ale skoro masz takie wyniki czyli wyniki wskazują na nadczynność, to raczej nie powinnaś mieć problemów z zrzuceniem wagi. Przy nadczynności się chudnie samoczynnie.

Gość gość
jak miala na poczatku niedoczynnosc i lekami wprowadzila sie w nadczynnosc nie znaczy ze bedzie chudla,tzn inaczej zazwyczaj wlasnie waga sie waha raz sie chudnie raz sie tyje skoro pierwotna choroba byla NIEDOCZYNNOSC

Gość gość
no i pisze tez ze waga stoi,czyli dalej nie tyje,ale nie moze schudnac wlasnie przez niedoczynnosc,sztucznie lekami wywolania nadczynnosc jest zupelnie inna

Gość gość
pewnie że jest inna......momentami też wpadałam w nadczynność to chodziłam jak gejzer. Wszystko mnie wkurzało, chodziłam nabuzowana na cały świat, dopiero kiedy zmniejszyłam dawkę, odzyskałam równowagę.

Gość jennyana
No wlasie po znmniejseniu nierwowka ciągła przeszła :) ale co do nadczynności to tylko wynik który wysłany był za doza dawka bo z nad czynnością zbyt dużo nie mam wspólnego bo ciągle dokuczaja mi objawy niedoczynności... W moim przypadku właśnie największm problemem jest chleb ale dziś z nim zrywm i liczne na to ze będzie z nim tak JK z pizza ze zapomnę jak smakuje i nie będzie mnie ciągnąć... A co z ta wodą??? Musi być woda czy może być gorzka herbata???

Gość jennyana
No wlasie po znmniejseniu nierwowka ciągła przeszła :) ale co do nadczynności to tylko wynik który wysłany był za doza dawka bo z nad czynnością zbyt dużo nie mam wspólnego bo ciągle dokuczaja mi objawy niedoczynności... W moim przypadku właśnie największm problemem jest chleb ale dziś z nim zrywm i liczne na to ze będzie z nim tak JK z pizza ze zapomnę jak smakuje i nie będzie mnie ciągnąć... A co z ta wodą??? Musi być woda czy może być gorzka herbata???

Gość jennyana

Gość gość
To jak z ta woda???

Gość gość
moze byc gorzka herbata-nie tylko czarna zielona,czerwona,mieta,rumianek ale bez CUKRU

Gość gość
mi pomogla na poczatku zrzucic nadprogramowe kilosy DIETA DUKANA wbrew pozorom ta dieta wysokobialkowa jest dla tarczycowcow bardzo dobra

Gość gość
ale uszkadza wątrobe i nerki najzdowsza to dieta warzywna i owocowa niedoczynność tarczycy to tylko objaw choroby bo jezeli masz nieszczelne jelita to białko niestrawione przedostaje sie do jamy brzysznej i i jest atakowane przez antyciała i przy o kazji jest atakowana tarczyca to jedna z wielu chorób kture moga byc przyczyna chorej tarczycy i ta sórowa dieta leczy jelita

Gość jennyana
O matko!!!! Gość przedmowca poruszył ciekawy temat który naprawdę mnie zainteresował 'nie szczelne jelita' ja cierpie na zespól jelita wrażliwego i jogortami naturalnymi zawsze sir zapadłam ... Czyli jest możliwość ze to właśnie nadmiar białka miało wpływ na moja chorobę?? A jakieś obiawy dana nie szczelne jelit?? .. Ja w lipcu miałam TSH 4,3 a w październiku prawie 8 a duży jogurt nat jadlm prawie codziennie to mogło to mieć wpływ na moje wyniki? A co do wody... Super że herbata może być bo nie przepadm za wodą:)

Gość jennyana
Ale z drugiej strony jem też nieprecietnie dużo owoców i warzyw wiec powinno to się w jakiś sposób pokrywać... A owoce i warzywa maja dobry wpływ na układ pokarmowy?? I na tarczycę??

Gość gość
Ja też mam niedoczynność, Chleba, ziemniaków i takich tam nie jem prawie wcale. Słodyczy 0 nawet nie lubię. Biorę na stałe leki, chodzę do endo regularnie. I za h**a nie mogę schudnąć. Cieszyłam się że w ciąży przytyłam tylko 12 kilo. A prawie 10 mi na pamiątkę zostało.

Gość jennyana
Właśnie zaczynam czwarty dzień bez chleba ... Ciężko jest.... Ale piszcie czy wam udało się schudnac przy tym chorubsku

Gość gość
Choruje od bardzo dawna, leki biore od lat, utrzymuje wage ale cale zycie przykladam duza wage do tego co jem poza tym ruszam sie, nie stronie od sportu. Mam dorosle dzieci.

Gość gość
dasz rade zyc bez chleba :) ja nigdy chleba nie jadlam , nie lubie , od dziecka mama krzyczala na mnie ze jem wszystko bez chleba , nie chce ci glupio radzic tylko pocieszyc ze od chleba mozna sie odzwyczaic :) a sniadania ? ja dzisiaj jak zwykle zreszta ( nie wiem czy to zdrowo bo nie jestem za zadnej diecie) mialam pokrojone banay na to odrobinka miodu na to kwasne mleko a na to musli i najadlam sie :) zycze powodzenia .

Gość jennyana
Dziś 6 dzień bez chleba i na prawdę czuje ze najgorsze juz za mną ale nie DP końca bo teraz nie mogę zapalić... A jaki efekt... Trochę ubyło już tłuszczyku