Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ola2

Niedomykalność aortalna u nastolatka

Polecane posty

Dzisiaj się dowiedziałam, że mój prawie 16 letni syn ma wadę serca - niedomykalnośc aortalną. Czy może ktoś z cztajacych był w podobnej sytuacji, napiesze coś z własnego doświadczenia. Podzielcie się proszę ze mną własnymi doświadczeniami.

Gość gość
Ja mam to samo w wieku 7 lat miałem operację, jednak niedomykalność zostaje. Powiem tyle zabroniono mi wyczynowego sportu, a ja robiłem swoje biegałem 20 km na zawodach, grałem na WF w piłkę, kosza i pozostałe gry. Ba, nigdy nawet nie zemdlałem, tylko raz w życiu podczas biegania poszła mi krew z nosa, przez pierwsze 5 lat po operacji chodziłem na kontrolne badania, a potem były one raz na 7 lat przeprowadzone, jednak sam fakt posiadania wady przekreślił mi możliwość zostania piłkarzem z powodu rygorystycznych przepisów

dzięki że się do mnie odezwałeś i podzieliłeś swoim doświadczeniem. Lekarka nie zabraniała ćwiczyć na wf, na początku kwietnia syn ma mieć jeszcze jedno echo serca robione na dokładniejszym sprzęcie i jak na razie nic nie wspomniała o żadnej operacji.

Gość gość
witam! ja mam 29 lat i również nie domyka mi się zastawka... w moim przypadku nie jest to zbyt duża wada, mimo to 2 razy do roku chodzę na kontrolę do kardiologa i biorę leki ( w momencie gdy czuję że serce bije zbyt szybko, w momentach stresu czy zdenerwowania ). Jeśli wada będzie się pogłębiać, wówczas będę skierowana na zabieg... Jak na razie jest ok, sport mogę uprawiać...

to się jeszcze może pogłębiać i tak się już nie domyka, to co jeszcze może się stać?

Gość gość
najważniejsze to regularna kontrola - jeśli się nie pogłębia to jest ok. Jeśli wada będzie coraz większa konieczny będzie zabieg... Niedomykalność zastawki aortalnej polega na tym że krew z tętnicy głównej cofa się do lewej komory - co powoduje przerost mięśnia sercowego a tym samym w przyszłości do niewydolności.... Jeśli wada nie jest duża, nie ma co panikować - regularna kontrola to podstawa... Mi kardiolog powiedziała, że wada może być wynikiem niedoleczonej choroby np. grypy

Gość gość
operacja to nie wyrok śmierci ,da się przezyc

Gość gość
Witam - u mnie niedomykalność zastawki aortalnej wykryto w wieku 30 lat podczas rutynowego badania u internisty. Nie wiadomo skąd się wzięła i kiedy. Dziś mam 42 lata i żyję normalnie, nie mam absolutnie żadnych objawów jedynie widać jak mi tętnica na szyi pulsuje :) Wada na dzień dzisiejszy jest zdiagnozowana jako istotna ale bezobjawowa. Dwa razy do roku kontrola u kardiologa, echo serca ect. Żadnych leków nie przyjmuję. Ilu lekarzy tyle opinii - najlepiej kierować się nie tylko zaleceniami lekarzy ale również własnymi odczuciami. W między czasie (szczególnie na początku jak się dowiedziałem co mi dolega) byłem u kilkunastu lekarzy gdzie jeden kazał bezwzględnie brać leki, drugi kazał iść jak najszybciej na operację, a na przykład trzeci mówił, że praktycznie nic mi nie jest bo taką wadę to ma prawie każdy uprawiający sport :) Każdy z tych lekarzy był z teoretycznie "górnej półki" czyli z renomowanej kliniki często z tytułem profesora. Zasada która się sprawdza u mnie jest taka - słuchać własnego organizmu i być pod kontrolą kardiologa (szczególnie echo raz do roku) - jeżeli coś się zaczyna dziać wtedy nie zwlekać tylko do lekarza. Sport jak najbardziej ale NIE SIŁOWNIA ! Ja pływam średnio 100 dni w roku jednorazowo przez godzinę, w sezonie jeżdżę na rowerze czasami po 100-130 km dziennie ale bez wywieszonego języka... tak około 18 do 25 km/h :)

może jeszcze ktoś się ze mną podzieli swoimi doświadczeniami w tej kwestii:)

właśnie jesteśmy po drugim echu serca i niestety niedomykalność potwierdziła się i jeszcze ma te zastawki niestymetryczne. Teraz ma unikać dźwigania, ćwiczeń wysiłkowych i biegu. Za 2 mies do kontroli i kolejne echo. Mam nadzieję że mu się ta wada nie będzie pogłębiać.

Gość gość
mój syn zmarł z powodu krytycznej AS ale to był noworodek, nic się nie dało zrobić, całkowita niewydolność. wada nieoperacyjna

cześć ja mam na imie bartek mam 28 lat urodziłem się w dzieciństwie z wadą serca tetralogia fallota mam wszczepione dwie zastawki biologicznąi mechaniczną oraz przeszczep prawej komory serca i korekte pierwszej operacji w sumie przeszedłem cztery operacje mam zwinchrowane ciało i całkowity zakaz siłki ale czy oprócz siłki basen pozwloi mi na wyrzeźbienie upragnionej sylwetki ora brzuszki bardzo bym chciał sobie polepszyć sylwetke gdyż nie jestem akceptowany przez kobiety