Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZdesperowanyTata

Przyznanie opieki nad dzieckiem

Polecane posty

Gość ZdesperowanyTata

Witam. Czy jest tu jakiś ojciec, który wygrał sprawę przyznania opieki nad dzieckiem?

Gość gość
Mój mąż wygrał. Z tego co mu opowiadał to po rozwodzie syn został z była żoną, ale i tak on się małym opiekował. Gdy zamieszkaliśmy razem mały był z nami a po naszym ślubie mąż wystąpił o opiekę i ją dostał.

Gość gość
To są bardzo delikatne sprawy. Pamiętaj żeby nie iść z matką dziecka na noże. Często jest tak, że jeżeli oboje rodzice mają predyspozycje do zajmowania się dzieckiem, to sad przyzna je temu, które potrafi współpracować.

U mnie jest trochę inaczej. Po rozwodzie córka została z mamą. Dziś córka zadzwoniła z płaczem, źle się podziało. Kazałem byłej żonie spakować dziecko, a ja po nią przyjadę (150km) to mi odpowiedziała, że mam iść do sądu. Napisałem już na forum prawniczym i czekam na odpowiedź. Na razie cisza więc szukam dalej.

Gość gość
Zwykle nie polecam brania adwokatów ale ta sprawa jest bardzo delikatna. Skąd jesteś, jeżeli z okolic Warszawy to mogę Ci podać namiary na świetną panią mecenas, specjalizująca się w takich sprawach.

Niestety Kraków. Myślę, że bez adwokata dam radę, bo matka nie będzie robiła oporów, no chyba, że ziści swoją wolę (wolę oddać dziecko do poprawczaka niż Tobie na wychowanie). Była żona urodziła dziecko teraz i ma się kim zająć. Już wcześniej ok 2 tygodnie zapytała się naszej córki gdzie ona chce w końcu mieszkać. Czy są panowie w podobnej sytuacji, lub mają już to za sobą?

Gość gość
Wystąp z wnioskiem o zmianę wyroku rozwodowego, w zakresie miejsca zamieszkania dziecka. Koszt 40 złotych, wzór znajdziesz w Internecie. Mozesz też w nim zawrzeć wniosek o zabezpieczenie poprzez ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy Tobie.

I jeszcze jedno pytanie. Rozwód był w Krakowie, a była żona wraz z córką mieszkają teraz pod Częstochową. to gdzie mam taki wniosek składać? W Krakowie czy w sądzie przynależnym do miejsca zameldowania córki? (jest zameldowana w Kłobucku)

Gość gość
To trochę zbyt skomplikowane żeby Ci wszystko napisać.Jak nie będzie się sprzeciwiać to wydrukuj ten wniosek i zloz, tylko ustalcie z córką co ze szkołą, żeby była nie miała się do czego przyczepić. Powodzenia.

Tak, tak wiem o szkole. Obawiam się, że będzie musiała ją skończyć tam, bo nie ma sensu i opcji by przenosić ją teraz. Proszę jeszcze o odpowiedź gdzie mam złożyć taki wniosek?

Gość gość
Sąd rejonowy miejsca zamieszkania, a nie zameldowania dziecka. Jak zabierzesz córę do siebie to Kraków, jak nie to Częstochowa.

Gość gość
To zloz tam gdzie córa mieszka i na razie nie musisz składać wniosku o zabezpieczenie.

Gość gość
Na pewno.Życzę Tobie i córze powodzenia.

Gość gość
ile dziecko ma lat?