Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

oczytany facet to nieciekawy facet

Polecane posty

Gość gość
oczytany facet to skarb.. można z nim normalnie porozmawiać. Takie panny, które wysnuwają takie twierdzenia są zapewne głupie jak pustaczki na budowie. Dla mnie nieczytający są nudni.

Gość Kari Mata
A facet w kapeluszu, to zwykle łysy facet.

Gość gość
:D

Gość zbannowanna
A ja prosiłabym o doprecyzowanie pojęcia: "oczytany". Nie chciałabym, żeby mój facet był "oczytany" Hrabalem, Kunderą, Sapkowskim, Tolkienem albo Coelho'em lub zajmował się codziennym czytaniem porannej prasy (w dodatku Agory). Rozdzielmy przy okazji pojęcia "oczytany" i "kujon", bo chyba większość mylnie je identyfikuje. Mój TŻ jest oczytany w klasycznym rozumieniu tego słowa (w dodatku to mężczyzna obiektywnie bardzo przystojny). Na przestrzeni lat zbudował swoją bibliotekę (z której i tak nie jest dumny, bo wciąż jest mnóstwo pozycji do zdobycia) i przedkładał często lekturę nad życie towarzyskie, co uczyniło go zdolnym do rozumienia prawie każdej postawy (z wyjątkiem tej, którą kieruje głupota) i wyodrębnienia wąskiego grona odpowiadającego jego siatce poglądów. Pozostał przy tym tolerancyjny i "grzeczny" dla osób poruszających się w zupełnie innych kręgach. Ale to już zawdzięcza dziesiątkom tysięcy przeczytanych stronic. Poza tym wypracował w sobie dyscyplinę, która utrzymuje go w ryzach i nie pozwala poddać marazmowi (w każdym razie nie na dłużej niż wymaga tego czas poświęcony na refleksję). Wiele razy przekonałam się o tym, jak odpowiednio dobrana literatura po latach procentuje - mam na myśli nie tylko sprawne (samodzielne) myślenie, ale osoby trzecie (np. ja), które dzięki niej dostały jakąś szansę. Oczywiście życie rodzinne (zwłaszcza kobieta) i praca uniemożliwiają poświęcenie się książce, ale to już jest osobna sprawa.

Gość Le Sage
,,bo taki szczawik nie wie nic o życiu. Okulary, zapadnięta klata i nieustanne wymądrzanie się. To nic, że niczego w życiu nie widział, nie przeżył, ale o tym czytał i wie najlepiej.'' Rzeczywiście, doskonała charakterystyka Gajusza Juliusza Cezara i Napoleona Bonaparte - dwóch wielkich miłośników książek. ;) Ten pierwszy pozostawił zresztą po sobie, niejako przy okazji, jedne z najdoskonalszych dzieł spośród pisanych klasyczną łaciną. Co do Napoleona to gdyby nie rewolucyjny zamęt być może dzisiaj podziwialibyśmy go bardziej za jego talent pisarski niż wojskowy i polityczny (szkic powieści ,,Clisson i Eugenia'' jego autorstwa, niezbyt udany, ale to była tylko wprawka).

Gość gość
A co ty masz do Hrabala i Kundery? Zestawianie ich z Coelho to jakiś bełkot. A Sapkowski i Tolkien są świetni, ważne tylko, czy czyta się też coś poza nimi.

Gość Le Sage
Nb. Cezar i Bonaparte kochali i szanowali przede wszystkim filozofię i literaturę, kobiecy z natury Hitler przedkładał nad nie tzw. sztuki piękne. ,,Artysta'', kiepski malarz i kochanek, typ ,,marzyciela'', który przemawiał i pisał jak kobieta (do kobiet) ukrywając własne braki (psychoanalityk użyłby innego terminu) w histerycznych gestach. Co za tym idzie - wojnę również pojmował na sposób kobiecy, czemu w znacznej mierze zawdzięczamy, odkrycia w dziedzinie nowoczesnego stosunku do jednostki, jaki przenika dzisiejsze ,,demokratyczne'' społeczności Zachodu. W pewnym sensie tzw. ,,hitleryzm'' jest feminizmem, który wreszcie natrafił na w o d z a, skrojonego na potrzeby współczesnej kobiety. Przeciętna niewiasta z łatwością ulega p o z o r o m siły, a nie dostrzega rzeczywistej, nie pozbawionej szlachetności, m o c y. Itd. ;)

Gość a ja do panów
panowie, a jak byście zareagowali, gdybyście dowiedzieli sie że kobieta bardzo atrakcyjna, z którą się umówiliście na randkę, czyta "wysokie" intelektualnie pozycje? Filozofia, socjopsychologia, literatura piękna z najwyższej półki, myśl starożytna itp?

Gość Le Sage
..A co ty masz do Hrabala i Kundery? Zestawianie ich z Coelho to jakiś bełkot. A Sapkowski i Tolkien są świetni, ważne tylko, czy czyta się też coś poza nimi.'' Pozwolę sobie, jako mężczyzna, udzielić odpowiedzi w miejsce autorki posta. ;) Hrabal, Kundera a Coelho - porównanie jak najbardziej trafne. Zniewieściali, zakochani, wszyscy bez wyjątku, w formie (pod różnymi postaciami) chociaż wydaje im się, że ,,piszą z życia''. Nie dorośli do tego żeby formie d o p i e r o nadać treść (typowe). Bełkotliwi, nie pojmujący, że należy starać się żeby k a ż d e zdanie mogło posłużyć za aforyzm (reguła, którą należy, przy tym, stosować z umiarem ). Przywiązani do banału - ,,opisywacze'' zwyczajnych zdarzeń mylący profesję pisarza z zajęciem redaktora ,,Pitawalu'' czy ,,Kroniki miłosnej'' w codziennej gazecie. Ich antypody, tzn. tzw. ,,współcześni pisarze'', których darzę szacunkiem: Bernhard, Borges, H.Miller, Lampedusa.

Gość Ależ Milordzie
Gdzie ja miałem głowę że tyle kiedyś czytałem ?! ;) Nevermore

Gość szaman mehehehe
Kto czyta ten błądzi.JW

Gość gość
:D mam jednego nadmiernie oczytanego ,po co mi drugi

Gość szaman artysta
Czytaniem nie ma się co chwalić, Pisaniem...czasami...

Gość Ależ Milordzie
"Czytaniem nie ma się co chwalić, Pisaniem...czasami..." touche :) chociaż ja akurat się żale :)

Gość szarik na 102
"Poczytaj mi,Mamo!"Mamo!

Gość Le Sage
@a ja do panów Pomyślałbym, że jest wyjątkowo szpetna. ;) @Ależ Milordzie Nie czytasz - nie r******. Sprawdzone. ;)

Gość Le Sage
,,szarik na 102'' Otwórz wreszcie klapę tego czołgu, przyjrzyj się uważnie lufie i powiedz sobie: ,,to, niestety, nie moja''. Zapewniam: ulży Ci. ;)

Gość szarik na 102
Ani źeś tu nic nie napisał ani nar******* Do czołgu się nie zbliźaj,bo pogryzie... Niech Tata ci poczyta.Moźe poznasz prawdę...

Gość a ja do panów
Le Sage, Ale jeśli widzisz przed sobą piękną kobietę, która autentycznie uwielbia dyskutować sprawy ostateczne, w ujęciu wybitnych autorów, to jak się bys poczuł? :P

Zbannowanna Jak ja bym Ci chciała wierzyć, że tacy mężczyźni istnieją. Inteligentni, kulturalni, niekonfliktowi, o umysłach otwartych. Jeszcze, jeszcze bym mogła w to uwierzyć, gdybyś nie dobiła mnie tym "obiektywnie przystojnym". Bujasz:D Ale chciałabym, żeby to była prawda:)

Gość Ależ Milordzie
Tak sobie myślę o ocenie Hrabala i Kundery i tak sobie dumam choć to tylko takie dumanie że krytyka zawsze bardziej do mnie przemawiała gdy krytyk sam był w stanie stworzyć rzeczy porównywalne albo i lepsze ;) no ale to tylko ja :)

Gość szaman Bez Niczego
Mój prof.historii był zafascynowany Napoleonem. Przez kilka lat szczepił nas wstrzykami i niesmotą"historią" Nigdy nie przedstawił nam prawdziwej biografi,teź był "z metra cięty"Tak leczył swoje kompleksy Obaj zmarli jako ludzie"małego wzrostu..."

Gość Chopin Hauer
czytasz, nie czytasz - i tak nie pójdę z tobą do łóżka

Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o literaturę to jestem baaardzo wybredny, częściej czytam jakąś fachową literaturę, ale robię to rzadko, przyznaję, bo czytanie jakoś średnio mi podchodzi. Czy przez to jestem nieoczytany? :)

Gość tata szarika
Nigdy nie chodzę do łóżka!

Gość Le Sage
@szarik na 102 Czołgi ,,gryzą'' tylko wtedy, kiedy część załogi stanowi odpowiedni dowodzący. ;) A nie rozmawiamy przecież o jakiejś tankietce, p r a w d a ? LOL. @a ja do panów Zważywszy, że mam pewne wątpliwości co do tzw. ,,spraw ostatecznych'' wykazałbym, jakieś tam, zainteresowanie. ;) Ale nadal wątpię, żeby kobieta obdarzona ponadprzeciętną urodą, czytywała w wolnej chwili Salustiusza. ;)

Gość Ależ Milordzie
Ciekawa historia . Mnie przyszła właśnie myśl do głowy, pod wpływem zapewne mojego poprzedniego postu i komentarzy "La Sage" ot taka imaginacja o pisarzu formatu Kundery który wyżywa się twórczo na Kafeterii .. :D ;) uff poprawił mnie się humor na cały wieczór ;) dziękuje :)

Gość a ja do panów
@Le Sage, Salustiusza niekoniecznie, ale czemu podajesz w wątpliwość istnienie takich osób?