Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile mniej wiecej kosztuje wystawienie domu ok 130m2

Polecane posty

Gość gość

Czy ktos budował dom o takiej mniej wiecej wielkosci? Ile kosztuje wystawienie go łącznie z wykonczeniem. Tak aby pozostawało tylko go urządzić. Pytam bo nie wiem czy pakowac sie w kredyt czy budowac latami..... No własnie a druga sprawa jest taka. Ile lat budowaliscie dom na własna rękę i przy jakich zarobkach? Chcialabym miec porównanie.

Gość gość
My jestesmy w trakcie budowy domu, tyle ze większego, bo ma ok. 250 m. Plus garaż wolnostojacy (w domu tez jest) i czesc gospodarcza (na narzędzia, traktorek-kosiarke, koła zimowe i inne drobiazgi). Zaczęliśmy budować rok temu w lipcu, bo dlugooooooooo było mokro w zeszłym roku i nie dało sie kopać fundamentów. Tzn może i by sie dało, ale poczekalismy, żeby było "pewniej" . Mury powstawały do września. Pózniej wstawilismy okna, drzwi zewnętrzne i polozylismy dachówki.wszystko to do końca listopada. Jako ze nie było mrozów w grudniu, to postanowiliśmy otynkowac w środku (maszynowy). Do końca grudnia sie panowie sie z tym uporali. W styczniu założyliśmy alarm w domu i garażu i nic poza tym. W lutym hydraulik rozprowadzil wodę i ogrzewanie. Aha, jeszcze jakos w listopadzie elektryk położył całą instalację (przed tynkami). Pod koniec lutego/ na początku marca zostały zalane posadzki. W najbliższym czasie -najpóźniej na początku kwietnia do domu wchodzi pan od kominkow i będzie zakładane instalacja gazowa wewnętrzna i zewnętrzna. Równocześnie będziemy robić ogrodzenie. A chwile pózniej bedą robione balustrady na balkonach (z kutego żelaza) - jestem na etapie wybierania wzoru ;). Pózniej juz "tylko" prace w środku.....masakra. Powiem tylko ,ze jeśli nie macie dużych oszczędności, albo wysokich zarobków, żeby wziąć duzy kredyt , to lepiej sie za to nie bierzcie.

Gość gość
Nie napisałam o zarobkach, ale są dość wysokie. Budujemy za gotówkę. I chcemy sie wprowadzić na koniec roku. Także u nas to będzie półtora roku budowy z urządzeniem w środku. Plus wcześniej pare miesięcy na formalności.

Gość gość
jeżeli bez działki to 300 tyś powinno wystarczyć my mamy taki kredyt i za to wybudowaliśmy i urządziliśmy. kredyt 1400 na msc ale 30 lat :/

Gość gość
Budowa wykańcza, kredyt Cię pochłonie, a spłata dobije. Jestem na etapie kładzenia kostki koło domu (360m2). Dom powierzchnia 125m2. Buduję się od 2008 roku ale bez kredytu. Studnia bez dna. No ale dom to dom, nie ma o czym mówić.Ile mnie to kosztowało kasy to nawet ciężko się doliczyć, dużo robilismy z mężem sami. Wiem tylko, ze siwych włosów mam zylion więcej.

Gość gość
Działka, budowa, urządzenie domu 150 m kw. Prawie 900 tysięcy.

Gość gość
to po co sie budujesz, jak cie nie stac? teraz nie nazekaj na siwe wlosy na glowie.

Gość gość
To jeszcze raz ja , podam przykładowe koszty, które w tej chwili pamietam: Okna ok. 30 tys ( trzy szyby), okna dachowe ok. 1000 zl za sztuke, brama garażowa z automatem: ok. 3500-4000 za sztukę, dachówki (brass) ok. 38 tys., położenie dachowek 30 pare zł za metr kw. , tynki maszynowe -28 zł za metr kw.(wszystkie ściany i sufity, materiał w cenie) , elektryk 30 zł za punkt, posadzki 11 zł za metr kw. plus materiał, hydraulik za rozprowadzenie wody i ogrzewania wziął 15 tys. (z materiałami), wykonanie fundamentów plus praca murarzy - 100 tys. , nie liczę materiałów budowlanych.....

Gość gość
ty od 900 tyś a ten dom ze złota? co wy tu pieprzycie.

Gość gość
Wykończenie też. Czyli liczyłam meble, sprzęty RTV i AGD. Wszystkie materiały najwyższej jakości. Sam piec kosztował 16 tys.

Gość gość
no przeciez dom domowi nie rowny. mozna na ten sam metraz wydac 300 tys., a mozna i milion. nie kazdy buduje jak najtaniej.

Gość gość
Piec zapewne Atag? Jak sie sprawuje? My zastanawiamy sie jeszcze nad Viessmanem 200.

Gość gość
Ps. My działkę kupiliśmy za 200 tys. 3,5 hektara :)! Więc jak ktoś wydał na całość 900 tys, to jest to bardzo realne. My pewnie przekroczyły ta kwotę :(

Gość gość
My właśnie robimy elektryke. Dom o powierzchni użytkowej 131m. Stan surowy zamknięty wyniósł nas 120 tys. z tym, że większość rzeczy robił mój maż sam z ojcem. Do momentu stropu ciągneliśmy tylko z wypłat (jakieś półtora roku) ale przed założeniem dachu wzieliśmy kredyt. 220 tys na 25 lat, Zarobki wspólnie około 5 tys netto

Gość fasolka1982
Budowaliśmy dom z kredytem 450 000 zł, powierzchnia użytkowa 160 m2.Powiem tak...nigdy bym się nie decydowała na budowanie latami, my budowaliśmy zgodnie z okresem budowlanym czyli dwa lata i to dla nas było już dużo, bo tak naprawdę całe życie się podporządkowuje budowie, a w takim przypadku jak my czyli młodzi ludzie z małymi dziećmi nie mogliśmy sobie na to pozwolić. Kwota z kredytu była na styk, myślę, że dołożyliśmy ok. 50 tyś zł, a i tak wszystko nie jest zrobione. Osoby decydujące się na dom muszą wiedzieć że to jest kupa wyrzeczeń, że naprawdę tego chcą i będą się cieszyć potem z tego domu, bo jest to studnia bez dna, i cały czas są wybory czy wyjazd na wakacje czy kostka przed dom na przykład. obecnie jesteśmy na etapie że wygrywa kostka:))ale nie wiem czy za parę lat nie zacznie się ktoś buntować żeby nie tylko w ten dom ale też coś pożyć. Nie zgadam się z przedmówcami że trzeba mieć kupę pieniędzy żeby budować, bo czasami warto zaryzykować, poświęcić coś żeby spełnić swoje marzenie:))oczywiście piszę to ze swojej perspektywy. Powiem szczerze że śmieszą mnie teraz takie pytania o koszt wystawienia domu z podaniem tylko metrażu bo dom można wybudować na tysiąc różnych sposobów, jest teraz tyle możliwości, taki wybór materiałów, różne technologie budowania że ciężko jest odpowiedzieć mądrze na takie pytanie. A tak na potwierdzenie tego co napisałam to powiem wam że na początku naszej przygody oddaliśmy projekt do kosztorysanta żeby wiedzieć jaki koszt ile materiału itp. Wyszła taka bzdura że jak kupiliśmy porotherm to po wybudowaniu już całego domu zostało się materiału jeszcze na dwa:)dobrze że w hurtowni przyjmowali nie wykorzystany materiał:)