Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak długo możą stać uformowane już kluski śląskie nie ugoowane

Polecane posty

Gość gość

Chce sobie przygotować kluski śląskie (uformować) i jak wrócę do domu po ok 1godz wrzucić od razu do gotującej się wody. Czy tak można? Nie popsuję w ten sposób dania? Czy ciasto opadnie lub coś innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A to prawda, prawda ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wydaje mi się że powinnaś je włożyć do lodówki a potem wyjąć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Spokojnie można tak zrobić tylko je przykryj ściereczką coby nie zeschły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moja tesciowa od razu gotowala,a druga przykrywala scierka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moja tesciowa od razu gotowala,a druga przykrywala scierka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robię zwykłe tradycyjne :) Przepis z pierwszej lepszej strony Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do zamrazarki daj do ldoowki nie bo one bede schloddzone i twarde do zamrazarki wtedy bede zamrozone..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W sumie bym tak nie kombinowała, ale idę dzisiaj po męża do pracy i chciałabym jak najszybciej podać obiad po powrocie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tylko, że one będą leżeć tylko 1godz.. Opłaca się je zamrażać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak oplaca w domu jest cieple kluchy sie ociepla i jak rzucisz na wode rozgotuja Ci sie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja pierdzielę jakie porady. Kluski mogą spokojnie leżeć w lodówce przez dobę i nic się im nie stanie. A na wesela, komunie itd, to co myślicie, że te kluski są idealnie na czas kulane? Dzień wcześniej i leżą w lodówce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przykryj je czymś i odstaw do lodówki, jak zostawisz na powietrzu zrobi sie na nich taka zaschnieta skorupa, mi ona nie przeszkadza bom niedrobiazgowa, ale co wrażliwsze jednostki mogą się na to krzywić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kluski slaskie

Witam w poniedzialek mam impreze czy mogla byl zrobic kluski w niedziele wieczorem? Uformowac i przykryć. Nic sie z nimi nie stanie jak beda przez noc i pol dnia surowe? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Nic sie nie stanie,przykryj je wilgotną ściereczką lub lepiej folią i włóż do lodówki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×