Gość kate__02 Napisano Kwiecień 1, 2014 Kochani, mam do Was pytanie.. :) Znam osobę, która cierpi na MS, ma orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, i zastanawiam się jak wiele wspólnego ma stwardnienie rozsiane (jako choroba której towarzyszą problemy ruchowe) z uszkodzeniem rdzenia kręgowego... Tylko od razu mówię, nie chodzi mi o objaśnienie, że Stwardnienie Rozsiane jest wieloogniskowym uszkodzeniem OUN, a w drugim przypadku mamy do czynienia z uszkodzeniem rdzenia w jednym z odcinków... :roll: Chodzi mi o zależności między nimi, chciałabym wiedzieć czy jedno może być przyczyną drugiego, czy często występują wspólnie? A może diagnoza jednego wyklucza obecność drugiego? :) Z tego co podczytuję to SM łączy się z predylekcją do odcinka szyjnego rdzenia kręgowego, ale dopiero zaczęłam się interesować rehabilitacją i moja wiedza jest jeszcze znikoma na te tematy - powoli wgłębiam się w temat... Ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi ta kwestię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach