Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o ludziach, którzy porzucili katolicyzm?

Polecane posty

Bardzo mnie cieszy kazdy czlowiek porzucajacy katolicyzm i kazda inna religie. Nie wiem, jak ktos myslacy logicznie moze uwazac, ze przeciwstawienie sie czemus co bylo ci wpajane od dziecka moze byc objawem slabosci czy pojscia na latwizne.

Gość gość
ja nie uważam, zebym cokolwiek porzuciła, bo wg mnie nigdy nie należałam do tej religii- chrzest w niemowlęctwie i kobunia w weiku kilku lat raczej się nie liczy

Gość abbbbbbbbba
Dla chrześcijan świętą księgą jest Biblia, dla muzłumanów Koran, dla judaistów Tora etc. Jeżeli Biblia nie jest dla Ciebie wyznacznikiem chrześcijaństwa i dopisujesz sobie własne widzimisię, którego w niej nie ma, to nie jesteś chrześcijaninem. Jak jesteś ateistą wtedy nie masz żadnej księgi zgodnie z którą postępujesz, po prostu kierujesz się zwykłą ludzką etyką/prawem stanowionym. Proste.

Gość gość
porzucić można coś, co się samemu i świadomie wybrało, a katolikiem zostaje się przymusowo w kołysce

Gość gość
"Ci, co się uświęcają i oczyszczają, aby wejść do ogrodu idąc za tym jednym, który już jest w środku; ci, co jedzą wieprzowinę, różne płazy i myszy: Wszyscy ci zginą tak Pan przepowiedział." Iz 66:17

Gość gość
abba niczego sobie nie dopisuję tylko ma głowa wlaściwym miejscu i wiem że nie wszystko jest w Biblii, nie o wszystkim jest tam wzmianka, nie omawia ona wszystkich możliwych tematów zagadnien i kwestii.Bo to byloby niemożliwe fizycznie i technicznie.I nie jest potrzebne.najważniejszy bowiem jest duch a nie litera.

05.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość - Ale Biblia jest jedynym źródłem wiedzy i prawdy odnośnie pewnych kwestii. A mówiąc o pewnych rzeczach nie można się powoływać na inne źródła, niż Biblia. Tak jak kler katolicki ustanowił fałszywy dogmat o wniebowzięciu Marii (Bo jakiemuś papieżowi się przyśniło?) Katolicy zrobili sobie z Marii boginię, a tymczasem Je.zus jasno powiedział, że jego matka ma tki sam status, jak inni ludzie...

Gość gość
odnośnie pewnych tak, ale nie odnośnie wszystkich Sprawa z Maryją opiera sie na informacjach z tzw Tradycji ustnej (Biblia także jest Tradycja, tyle że spisaną) oraz dedukcji.

"Albowiem ktokolwiek czyni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten jest moim bratem i siostrą, i matką." Mt 12:50

Gość gość
Poza tym Maria nie jest żadną boginią lecz Kimś kto prowadzi do B/o/ga

Tradycja ustna powiadasz? " Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze. Mówi ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" Obj 22:18-20

Jeśli stawiają jej pomniki i przed nimi klękają, to znaczy, że stała się dla nich quasi-boginią, niezależnie, jak sami to nazywają...

Gość gość
To że są figury Matki B/ o/żej nie znaczy że jest ona boginią. Jest wiele fragmentów Pisma które mówią o Tradycju ustnej, nie mam ich teraz przed sobą ,musiałabym poszukać, mogę Ci jakiś znalezć na jutro

05.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość - może nie jest teoretycznie, ale jest praktycznie. A takich wersetów raczej (na pewno) nie ma. W Biblii pisze w kilku miejscach, żeby nic do niej od siebie nie oddawać...

Gość gość
Są-zapewniam Cię

Gość tak po krótce
Maria jest Matką Jezusa, czyli Boga, więc oczywiste że prosimy Ją o wstawiennictwo w modlitwie. Natomiast z całą pewnością nie jest ona boginią.

Gość gość
No jasne że klękamy, jest to oznaka szacunku, w koncu Ona jest matką naszego B/o/ga .A chciałabym o cos Cię zapytać -jak sądzisz,czy Maryja grzeszyła ?

Gość gość
Jak myślisz czy M/ ar yja g /rze/ szyła ?

Gość gość
I taką g/ rz/ e/ szną kobicinę B / ó/ g by wybrał za matkę swojego idealnego bezg/ grz/esznego syna A może J/ e / z/ u/ s tez grz/ e / szył ?

Prędzej przeznaczenie, nie wybór. Poza tym J.ezus powiedział: "Każdy, kto czyni wolę Ojca mojego jest moim bratem, siostrą i matką" Skoro J.ezus zrównał swoją matkę, z każdym, kto czyni wolę jego O.jca to znaczy, że nie różniła się zbytnio od innych ludzi. Poza tym idąc tym takim, jak Twój, tokiem rozumowa, to rodzice Marii musieli być bez grzechu, rodzice rodziców. Musielibyśmy mieć całą dynastię bezgrzesznych...

Gość abbbbbbbbba
Maryja grzeszyła bo pomimo, że była Matką Je/zu/sa była tylko człowiekiem. Je/zu/s natomiast był bez grzec*****ako B/óg i człowiek. Czemu skoro naszym pośrednikiem do Bo/ga jest Je/zus ma się wstawiać za nami Mar\yja (zmarły człowiek)? Po co? Lubicie takie łańcuszki?

Gość Vbnnbb
Co za brednie :)

Gość abbbbbbbbba
"Sprawa z Maryją opiera sie na informacjach z tzw Tradycji ustnej (Biblia także jest Tradycja, tyle że spisaną) oraz dedukcji." Tak, my chrześcijanie wierzymy, że Bib/lia jest spisana pod natchnieniem Duc/ha Św/ięt/ego. Tyle że jak już napisał wcześniej kolega Hengist, nie można do niej dodawać co chwila tego co nam się podoba. W Piśmie wyraźnie jest zaznaczone, że kto by chciał coś dodać lub odjąć do tego co zostało tu napisane niech będzie przeklęty (parafrazując). A sprawa z Mar/yją jest bardzo świeża i została wymyślona przez KK w ostatnich wiekach (wniebowzięcie czy wieczne dziewictwo (sic!)). W Bib/lii jest bardzo mało o Ma/ryi, bo to nie ona jest w tym wszystkim najważniejsza. Ale kościół wie lepiej. Zwróćcie uwagę, ile jest ołtarzy dla Mar/yi a ile dla Je/zu/sa? No właśnie, przerażające.... I jeszcze te Mat/ki Bo/skie Częstochowskie, Licheńskie, Gwadelupskie i inne, od ch/ol/ery ich jest.

Gość gość
Ma/tka B/o/s/ka jest jedna, ale ma wiele tytułów,można ją nazwać w różny sposób. A uklęknięcie jest wyrazem szacunku dla niej.

Gość gość
Bi/ b/ lia jest spisana pod natchnieniem Du/ cha Św. nie można do niej dodawać co chwila tego co nam się podoba. W Piśmie wyraźnie jest zaznaczone, że kto by chciał coś dodać lub odjąć do tego co zostało tu napisane niech będzie przeklęty (parafrazując). A sprawa z Ma/ ryją jest bardzo świeża i została wymyślona przez KK w ostatnich wiekach xx To takie pytanie. W którym roku czy też w przybliżeniu w jakich czasach powstał tekst, że nie można nic dodać?

Gość gość
Chodzi mi o to, czy jest to ostatni tekst jaki został napisany. Bo jeśli nie, to kolejne zostały dodane. Przy czym akurat do wspomnianej księgi nikt nic nie dodaje, więc nie wiem na co to ma być dowód ?

Gość gość
Chodzi mi o to, czy jest to ostatni tekst jaki został napisany. Bo jeśli nie, to kolejne zostały dodane. Przy czym akurat do wspomnianej księgi nikt nic nie dodaje, więc nie wiem na co to ma być dowód ?