Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AutorkaHKHU

Czy wasze ROCZNE dzieci cos już mówią ??????????????

Polecane posty

Gość AutorkaHKHU

mój 20 marca skończył rok ... i bardzo rzadko uda mu się powiedziec mama albo tata ... tak to tylko jakieś głoski czy to normalne ???????

Gość gość
mieście się w normie

Gość gość
Mama i tata to mówił duuuużo wcześniej.... Teraz ma 14 miesięcy i mówi: mama tata lala baba bebe kaka wawa gugu buu nienie aaa dada Naśladuje odgłos kota i samochodu. I dużo mówi (zwłaszcza w ostanim czasie) jakiś dziwnych słów, dźwięków,Ciężko zrozumieć. Samodzielnie to mówi mało: mama, tata, bebe, baba, lala, dada.. pozostałe głównie powtarza poproszony, Ale z mową to różnie. jedne dzieci wcześniej inne później. Poznałam niedawno dziewczynkę, urodzona w grudniu 2012.. a tak mówiła ( m.in. miś, pić i inne dźwięki brzmiące jak słowa), że myślam, że ma ok 18-20 miesięcy. Bardzo komunikatywna. Więc różnie bywa z tą mową. Jedne dziec***ięknie mówią mając 2,5 roku, a inne mają 3 i ledwo się porozumieć idzie. Ale myślę, że mama i tata to raczej przed roczkiem dzieci mówią.

Gość gość
moja 15 marca skończyła rok mówi mama, tata i daj (to powtarza ciągle- wyciąga do czegoś rękę i krzyczy daj) no i jak ma akurat taki humor to próbuje naśladować co inni mówią i tak np Natalia wychodzi jej ataja czy coś w tym stylu babcia- aća dziadek- czasem jej sie uda dziadzia a na ogół to dziaja czy jakoś tak dzidzia- cidźi czasami powie tak lub nie to tyle co teraz pamiętam z nasladowania to tylko psa próbuje ale zamiast hał hał robi coś w stylu abua abua więc jedynie domyślam sie że chodzi o psa bo robi tak właśnie jak widzi na ulicy psa.

Gość gość
Moj jutro konczy rok i niestety nie jest tak zdolny. Mowi tylkp mama i czasem tata.

Gość gość
Mój skończył roczek 9 marca. Mówi mama, tata, baba, am, mama am, coś w stylu dzia dzia, nie i wogóle dużo gada po swojemu

Gość gość
gość z Nie posroj się

Gość gość
Mój syn (pierwszy rok życia kończy w maju) ogłosił ostatnio traktat o naturze rzeczy, taką rozprawę filozoficzną. Wcześniej gdy nad nią pracował, cytował mi fragmenty. Nie jest wprawdzie tak bystry jak siostra bliźniaczka (i tak byście nie zrozumiały ani nie uwierzyły) ale niech się jeszcze bawi.

Gość gość
a to gugu i wawa to ma byc mowa? bo jak dla mnie zwykle gaworzenie :P.

Gość gość
Moj 12,5 miesiaca mowil duzo wiecej jakis miesiac temu,teraz opanowuje chodzenie i jakos zapomnial,ze mozna mowic i glownie buczy. Ale na chwile obecna mowi jak mu sie zechce: Mama,dadiś(tata),siś(krzyś),dam,mniam,gdzie,dziadzia,baba,nie nie nie.