Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie ustępuję miejsca w tramwaju, nigdy. Historia

Polecane posty

Gość monique888787
starsi ludzie to myślą ,że jak ktoś jest młody to nie ma prawa chorować i zajmowac kolejek do lekarza, nie ma prawa być zmęczony czy słaby... czesto ci starsi ludzie mają więcej siły od młodych. nie mówię o tych co faktycznie są słabi i schorowani i takim trzeba ustępowac miejsca ,ale wiele starszych bab to ma taką krzepę ,że nie jeden młody nie ma w połowie tyle siły. Np mnie jak jadę na stojąco dłuższą chwilę robi się słabo i niedobrze ( choroba lokomocyjna) i już kiedys o mało nie zwymiotowałam w busie kiedy musiałam stać ( bo wysiadłam w pore). więc nigdy nie jadę na stojąco chyba ,że kilka przystanków to góra. I mam gdzieś sapiące staruszki stojące nade mną , ja jak mam dłużej jechać ,a nie ma miejsc siedzących to czekam na następny bus

Gość
a jak ustapisz takiemu trupidlu to jeszcze siaty walnie zamiast sama usiasc

Gość
kiedys w bdg przystanek-2 za petla przyszlo babsko i z tekstem do mnie zebym wstala, bo siedze na JEJ miejscu ciekawe czy akt wlasnosci albo wieczystego uzytkowania tez miala :) kiedys dowiedzialam sie, ze miejsca siedzace sa dla starych a mlodiz nie powinni siadac nawet jak jest wolne...

Gość gość
Dla starszych i niepelnosprawnych to sa miejsca oznaczone w autobusach ,a reszta jest dla wszystkich, kto pierwszy ten lepszy. jak widzę ,że ktoś naprawdę jest słaby to niezależnie od wieku ustapie miejsca ,ale jak stoi koło mnie zdrowa, gruba kobieta ok 60-tki to sorry, nie zamierzam...

W czasie studiow jezdzilam tramwajami i zawsze serce mi stawalo na widok kobity na oko piecdziesiecioletniej - ustapic, zeby nie wyjsc na chama, czy siedziec cicho, zeby przypadkiem nie obrazic. Tez jestem zwolenniczka pytania o miejsce, nawet nie proszenia, ale krotkiej, grzecznej informacji 'musze usiasc, mozesz mi ustapic?' - malo kto by odmowil, chocby prosil siedemnastolatek.

Gość gość
a jak traficie na sapiącą jędzę to mówicie głośno i wyraźnie? "chce pani tu usiąść? to trzeba poprosić" gwarantuję, że rura mięknie

Gość takajednaaaaaaaa
to jeszcze nic, mnie ostatnio taka jedna starsza babka zrobiła prawie awanturę bo wsiadłam do autobusu z walizką bo wracałam z dworca, w przejściu owszem był tłok ,ale bez przesady, niby od kiedy nie można podróżować z walizkami

Gość
gosc ja przez 20 minut klarowalam staruchom, ze jak poprosza to ustapie. chcialo im sie dalej mnie wyzywac, to stali, ich wybor

Gość takajednaaaaaaaa
poza tym mam wrażenie ,że wiekszość tych emerytek to jeździ autobusem tylko dla rzozrywki... bo np zimą tak często nie jeździły, a tylko sie cieplej zrobiło już pełno babć w autobusach... ciakawa jestem gdzie one tak ciagle wędrują

Gość
jak tak patrze to seio 3/4 autobusu to stare babska

Gość Decyzja należy do Ciebie
Nie mam takich problemów.Nigdy nie stoję komuś młodemu nad głową żeby mi ustąpiono miejsca.Zdaję sobie sprawę że dziś młodzi ludzie mają problemy zdrowotne dlatego doskonale rozumiem gdy patrzą gdzie jest wolne miejsce w komunikacji miejskiej żeby usiąść.Mam dyskopatie i też ciężko mi wystać, wole chodzić.Jednak mam trochę szczęścia, zwykle Państwo ustępuje mi miejsca, mimo że nie chodzę o lasce,ale pewnie widzą jak nieudolnie wsiadam do tramwaju, autobusu? Młodzi ludzie są w porządku, jednak trzeba samemu zachować odrobinę kultury.

Gość gość
nie rozumiem tego. jade z pracy, po 12 godzinach czesto spedzonych na stojaco czy na chodzeniu, umeczona, nogi mi w d**e wchodza i ja mam ustepowac miejsca komus bo co? bo jest starszy ode mnie? powiem wam cos. mam to w d***e.

Gość gość
ja tez nie ustepuje a niech mi tylko ktos zaczcie cos gadac z boku to mam takie riposty ze kazdemu wiedna uszy:D

Gość gość
Nie musisz ustępować skoro jesteś chora lub zmęczona.Na szczęście jeżdżę własnym samochodem i ten problem odpada.Zawsze uczyłam moje dzieci ze mają wstać gdy widzą kogoś starszego.Teraz to się zmieniło jak czytam.Mamy chamstwo w państwie.Kołtuństwo kwitnie, to widać i czuć nawet na forum😠

Gość gość
chamsto chamstwem ale nieraz idac chodnikiem nie moge nadazyc za babsztylem z siatami ze spozywczaka bo tak szybko n*******la a potem nie ma sily taka postac chwile w autobusie:D

Gość gość
Zgodnie z etykieta zdrowy mezczyzna w wieku do 60lat ZAWSZE powinien ustepowac miejsce kobiecie, starszemu mezczyznie, osobie niepelnosprawnej. Natomiast kobieta powinna ustepowac tylko osobie niepelnosprawnej, kobiecie w ciazy i seniorom. Nie wiem, czy wiecie ale na zachodzie ustepowanie miejsc innym osobom niz te niesprawne jest zle postrzegane. Ale tam nie ma nawet z tym problemu, bo na miejscach dla nich nikt nigdy nie siada.

Gość gość
Ja ostatnio miałam taką sytuację gdy wrcałam po południu autobusem. Czułam się fatalnie, było mi strasznie niedobrze, słabo, miałam wrażenie, że nie dojadę do domu (byłam w pracy samochodem, ale zostawiłam go bo bałam sie sama jechać bo tak źle sie czułam) na moje szczęście było wolne miejsce. Siedziałam i tylko czekałam aż bedę na miejscu na to zaraz jakaś starsza babka nade mną stanęła, po chwili się mnie zapytała czy jej ustąpię, ja odmówiłam, tłumacząc, że źle sie czuję na to ona zaczęła coś tam paplać, że do czego to podobne, ze ona z siatami, że nie ma gdzie usiaść... ciekawe, ze do mnie się akurat przyczepiła. Ględzila mi tak nad uchem, ja jej praktycznie nie słuchałam, ale to było straszne. Czy do starszych nie dociera, ze człowiek młody też moze się czasem źle poczuć? i to nawet gorzej od niej bo skoro miała siłę tyle gadać.

Gość gość
stare baby to po prostu zło wcielone- pędzą szybko zawsze, ale np. na przejściu jak samochód je przepuści to celowo zwalniają :D wredne babsztyle...

Gość gość
Widzę,że spotkałyście równie wredne babska co ja. Moja historia jest taka - byłam w ciąży, jako pierworódka z problemami zdrowotnymi od początku znosiłam stan błogosławiony źle. Gdy w 3 tygodniu starsza kobieta żądała ode mnie miejsca, powiedziałam grzecznie, nieśmiało "Przepraszam,ale nie mogę pani ustąpić, jestem w 1 trymestrze ciąży i jest mi słabo" a ona mi na to" było się nie puszczać gówniaro" . Innym razem nie dowierzała inna kobieta, bo jak nie masz brzucha z 8 miesiąca conajmniej to na pewno kłamiesz albo komentarze "ja też byłam w ciąży i żyję, więc moja droga jako matka więcej wycierpisz, możesz teraz postać" :O w końcu spytałam ginekologa co mam zrobić, dodatkowo chodziłam do psychoterapeuty, lekarz wypisał mi zaświadczenie,że mam prawo siedzieć w autobusie. Trochę to dziwne, gdy musiałam wyjmować karteczkę i udawadniać, ale cóż... Trochę empatii stare pudła, niedługo i tak będziecie gryźć glebę.

Gość gość
prosić was trzeba tępe strzały :D siedźcie, siedźcie chuchra, prawda jest taka,że na starość większość z was nie będzie miało żadnych dochodów ani ubezpieczeń; nie będziecie z*********ć z siatami jak dzisiejsze stare baby, bo was na to stać nie bedzie,a kręgosłupy biedunie to wam juz wysiadaja jak widze :D

Gość autorkategoposta
Nie nazywam starymi babami zwykłych staruszek tylko "wymuszaczki" ewentualnie te, które poczuwają się do nazywania mnie chamską gówniarą kiedy nie przeczytam im w myślach, że chcą usiąść.

Gość gość
Dziewczyny ja jestem w 8 miesiącu ciąży,mialam w tym tygodniu sytuacje ze weszlam do tramwaju,wolne miejsce jedno wiec usiadłam sobie,ale z osób siedzących bylam chyba najmłodsza,weszla na kolejnym przystanku starsza pani stanela kolo mnie i drze japę ze mam jej ustąpić bo jej sie nalezy...ja szok bo po pierwsze wcale nie wygladala na schorowana,ale odpowiedzialam kulturalnie ze przepraszam ale jestem w ciąży jest dużo ludzi nie chce stać.ona do mnie juz wtedy z ryjem ze skoro sobie dalam zrobić BEKARTA to mój problem i jej to nie interesuje mam podnosić dupsko i tyle...ktos jej zwrocil uwagę ze skoro tak pyskuje to raczej chora nie jest i moze postać...skonczylo sie tak ze babcia na nastepnym przystanku wyszla z tramwaju oburzona:o do tej pory jestem w ciężkim szoku ze taka babcia a taka bezczelna ...

Gość gość
Tak naprawdę wielu z tych starszych ludzi jest już samotnych , dlatego staja się czasami tacy zgorzkniali. Gdyby było taki regulamin żeby ustępować miejsca ludziom np. od 30 wieku , to Ci młodsi ludzie tak naprawdę kłócili by się o wiele częściej niż Ci starsi. Ci ludzie są już starsi , niektórzy schorowani , samotni , w dziesiejszych czasach nie każdy z nich potrafi się odnaleźć. Wiem że ja na starość też chciałabym żeby młodsi ustępowali mi miejsca , ze zwykłego szacunku. I oczywiście nie pochwalam obrażania kogoś , czy głupich komentarzy , ale z drugiej strony gdybym była taką starsza panią którą żyła w czasach II wojny , która przeżyła już te 70 czy 80 lat i stała a jakaś smarkula siedziała to bym pomyślała że rozpieszczony bachor bez szacunku. Ona nie musiala wiedzieć jak sytuacji wyglądala , może według niej po prostu specjalnie zajmowalas sobie miejsce ktore z racji jej wieku jej przysługuje. Mi też zdarzały się podobne sytuacje , np. kiedyś pod wieczór wracałam taka zmęczona ze szkoły i pracy po szkole ze po prostu przysnęłam na siedzeniu , ale wybudziła mnie dyskusja w autobusie na mój temat jaka jestem bezczelna i niewychowana , zwróciłam się więc do owej pani z pytaniem kto tu jest niewychowany skoro zamiast obudzić śpiącą osobę i zwrócić uwagę czy mogłabym jej ustąpić , ocenia nieznaną (śpiącą!) osobę i wygłasza publicznie niegrzeczne uwagi . Dodałam że w momencie kiedy siadałam autobus był prawie pusty , dopiero kiedy się obudziłam był pełen ludzi.

Gość gość
Ja wam powiem lepszą historię,byłam w 8miesiącu ciąży,pojechaliśmy z mężem rano na 8 na mszę do kościoła.I mÓj mąż zobaczył wolne miejsce..i przepuścił mnie w tą stronę,abym mogła usiąść..nagle zza moich pleców wyleciała jakaś staruszka..odepchneła mnie łokciem..i siadła na to moje miejsce sapiąc"Ta dzisiejsza młodzież,co to w ogóle jest,że leci miejsce zająć przed starszą!"..po czym odwróciła się do mnie z gniewnym spojrzeniem i zobaczyła mój wielki brzuch. Głupio jej zrobiło..wstała..coś tam bąknęła pod nosem i zwolniła mi to miejsce:)

Gość
ale zaraz jak to " zajmowalas miejsce, ktore z racji wieku jej PRZYSLUGUJE"?? ustepowanie miejsca to dobra wola a nie obowiazek

Gość gość
skróć do jednego słowa bo za długie

Gość gość
Autorka pamietaj te STARE BABSKA nie zyły w dobrobycie .Częsty przeszly historie o których trudno nawet mysleć ,są schorowane ,często sfrustrowane ,samotne i co myslisz ze laska czyni kogos chorym ??? Mlodzi ludzi nawet często nie wiedzą co znaczy empatia . Tragiczny ten temat .:-( Zyczę Wam mlode ,pręzne duuuuuuuużo zdrowia fizycznego i psychicznego na starość . A teraz jak nie chcecie ustapic miejsca to chociaz nieudawajcie ze nie widzicie . Bo to jest zenujace dla tych "starych bab ..".

Gość
chodzi tu tylko o postawe, ze im sie NALEZY i nawet nie potrafia poprosic, tylko masz intuicyjnie wstawac jak star**** do tramwaju wejdzie. a najlepiej nie siadaj bo miejsca sa dla starych

Gość gość
eee tam, te awanturujące się babcie to są te same, które za młodu nie ustępowały. Kulturalne babcie (są są takie i takim ustępuje się z przyjemnością) nie sapią, nie marudzą na dzisiejszą młodzież, a grzecznie z uśmiechem dziękują, albo często odmawiają bo mówią, że jadą tylko jeden przystanek. Jak ktoś jest kulturalny to mu to na starość nie zanika. Mi się trafiło kiedyś, że babcia sama z siebie ustąpiła mi miejsca :D. Zrobiłam się zielona i miałam mroczki przed oczami, poprosiłam w przestrzeń o miejsce i jedna babcia mi ustąpiła miejsca, a druga otwierała okno i się pytały czy sesja ciężka i że pewnie śniadania nie jadłam. Bardzo miłe panie. A zdarzyło mi się ostentacyjnie ustąpić miejsce innej babci niż ta co stała nade mną i marudziła na dzisiejszą młodzież :P.

Gość gość
Mlodzi nie zrozumiecie tego starego pokolenia .Zyjecie w dobrobycie ,macie dostep do wszystkiego ,co Wy wiecie o tamtych trudnych czasach ... Ja od dzieciństwa nie zajmowałam miejsca starszym bo tak zostałam nauczona i pamietam jak pierwszy raz jechałam pekaesem a tam młodzież rozwalona na siedzeniach a staruszki z ciezkimi torbami stały ! Dla mnie to nie do pomyslenia .Zwrociłam uwagę żeby ustąpili miejsca starszym to spotkał mnie pusty śmiech .Staruszka obok powiedziała tyle ; to tylko miastowi ustepują miejsca tu na wsi zeby czlowiek zdychał to żaden młodzik się nie ruszy ... A ze teraz w miastach wiecej wsi niż miasta to mamy to co mamy ...niestety.