Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NIEMOWLĘ NIE RACZKUJE

Polecane posty

Gość gość

witam czy powinnam się tym martwić? W przszłym tygodniu córka skończy 8 miesięcy. Siedzi żale sama nie siada. Nie raczkuje tylko ciągle pelza. Niby wspiera się na kolanach przyjmuje pozycję do raczkowania ale gdy przychodzi co do czego to wraca na brzuch i pelznie a dokładniej się czołga.

Gość gość
spasione niemowlaki zaczynają później raczkować chodzić,wstawać.jednak w żadnym wypadku nie jest to powód do niepokoju.bo w końcu zaczynaja to robić.

Gość gość
Moje dziecko nie jest spasione tak więc wypraszam sobie.

Gość gość
ale o co Ci chodzi ? dziecko ma dopiero 8 miesiecy , ma czasu jeszcze w cholere zeby sie ruszyc z iejsca. A iektore niemowleta wcale nie raczkuja

Gość gość
Pytam bo akurat wszystkie dzieci że szkoły rodzenia już raczkuja koleżanki nawet już wstaje koło szczeblek a moja nawet sama nie siada a co dopiero całą reszta.

Gość gość
nie żartuj sobie nawet moj synek ma 8 m i 5 dni, nie siada sam, jak sie go posadzi to leci na wszytskie strony.Nie raczkuje ale pełza, tzn też sie czołga i sprawia mu to duzo radosci. Jak najwiecej klade go na dywanie i zachecam do ruchu. Ale nie martwie sie, wiem ze jak ruszy z miejsca to jeszcze zateksnie za tym spokojem w domu.

Gość gość
Spokojnie. Moja usiadła sama w 9 m życia w 10 zaczęła raczkować i stawać w łożeczku a w 12 chodzić.

Gość gość
No moja całe dnie spędza na dywaníe specjalnie jej go kupiliśmy z mężem. Na brzuchu uwielbia się bawić czołga się za mną po całym domu nawet na rękach nie lubi zbytnio przebywać tylko na dywaníe bawiąc się z nami. Posadzona siedzi prosto czasami straci równowagę i poleci w bok ale to rzadko. Raczej opiera się raczkami między nogami.

Gość gość
Przyznam szczerze że się martwię bo neurolog wysłała nas na rehabilitację na których dowiedzieliśmy się że mała już powinna sama siadać. Po wizycie u pediatry kazano nam zmienić neurologa.

Gość gość
Nadgorliwy ten pediatra naprawdę skoro już do neurologa wysyła.

Gość gość
To nie pediatra. Że szpitala zalecenie mieliśmy aby do neurologa się zgłosić po porodzie. I tak później neurolog kazała przychodzić co chwilę do kontroli aż wkońcu jedziemy do neurologa na wrocław.

Gość gość
NIE każde dziecko raczkuje

Gość gość
A gdzie ci się tak z tym.raczkowaniem spieszy. Moja córazaczęła raczkować mając 9 miesięcy, a chodzić w wieku 14. Ma czas, nie ma co pospieszac.

Gość gość
autorko nie martw się ,na wszystko przyjdzie czas. Nasze dziecko miało głowę za dużą o 1 cm i też lekarz kazał robić usg mózgu, a dziecko super się rozwija .

Gość gość
To co z tego, że wszystkie już rączkują. Twoja też musi? Ile ty masz lat, że nie wiesz jak dzieci się rozwijają, nie muszą tak samo. Moja zaczęła sama siadać jak skoczyła 8 mięsiecy, a raczkowac jak skończyła 10. Jakoś nigdy się nie pytałam nikogo o to, bo wiem, że każde dziecko jest inne. Nie musi być taka jak wszystkie. Znam dużo matek, którym bardziej chodzi o to, że nie mogę się pochwalić, że moja już siada, rączkuje, wstaje. Moja bratowa jak syn miał 5 mięsiecy już gadał, że potrafi siedzieć. Teraz u nich byliśmy, mały ma 7 mięsiecy i ledwo siedzi sam, no ale jak ktoś nie wie to się chwaliła nie wiem czym i po co.

Gość gość
Jeju ją to wszystko wiem że NIE MUSI raczkowac. I nie chodzi o chwalenie się bo to mi nawet do głowy nie przyszło. Po prostu tak mnie naszlo pytanie bo widzę dzieci wkoło i wszystkie akurat raczkujea tylko moja mała nie. Ona zasuwa jak mały żołnierz czolgajac się

moja mala ma 8,5 mca i tez nie raczkuje, pełza ale do tylu, wczoraj 1 raz sama przeszla do pozycji raczkującej, pokolysała się w przod i w tyl ale nic poza tym, zaraz pada na twarz :) tez trochę się martwię bo 90% jej rowiesnikow raczkuje ale czekam cierpliwie :) ma jeszcze czas, zaczyna stawiac kroczki gdy ja podtrzymuje pod pachami wiec zobaczymy,moze ominie etap raczkowania.

Gość gość
no moja od dawna sie tak buja w przod tyl i boi sie zrobic ''kroczek'' dlugo potrafi utrzymac pupe w gorze ale gdy juz ma sie ruszyc do zabawki to wraca do czolgania..

Gość gość
Moj syn z tych poznych,pozno usiadl,ok.9 mieisaca i dopiero wtedy sam siedzial.i dopiero zaczal raczkowac. A mojej kolezanki corka,urodzeni w tym samym czasie usiadla szybciej za to do raczkowania sie nie speszyla. Zaczela jakos w 11 miesiacu dopiero. Cos tam pelzala jedynie,moj w ogole. Opanowala raczkowanie jak moj juz chodzil przy meblach i za reke. A ona dopiero wstawac zaczynala. Moj juz chodzi a ona dopiero stoi przy meblach. Widzisz,dzieci sa rozne,rozne rzeczy opanowuja w roznym tempie.

Gość gość
ok widze ze ma czas :)

Gość gość
Mój ma 10 mies. i nie raczkuje... Na badaniach wszystko ok.

Gość gość
Nie martw się mój syn miał 8 mies.jak zaczął pełzać i tylko do tyłu, potem pewnego pięknego dnia,zostawiłam go w pokoju na kocyku,żeby sie bawił a sama wyszłam do kuchni po herbatę, po chwili moje dziecko było u mnie:)

Gość gość
Mój prawie 9-miesięczniak też jeszcze ani nie siada i nie czworakuje (bo tak naprawdę to o to chodzi, raczkowanie to poruszanie się do tyłu jak rak, co robi większość opisywanych tu maluchów, mój również). Jest wcześniakiem, na początku wszystkim bardzo się przejmowałam - a to asymetrią, a to kręczem szyi, a to że za duża główka, ciągle wizyty u neurologa, USG przezciemiączkowe (mial wylewy okołoporodowe, więc to było konieczne), okulista, alergolog itp. Oczywiście rehabilitacja (to do dziś). Dałam sobie spokój, bo zrozumiałam, że nie dzieje się nic niepokojącego, a każde dziecko ma swoje tempo rozwoju. Wiem, to truizm i często boimy się na wyrost, by czegoś nie przeoczyć, nie zaniedbać, ale nie można dać się zwariować.

Gość nsnsjsjidoikldls
Głupoty opowiadacie, wiadomo co jest określone normą, coś co jest poza normą jest juz opóżnieniem. Wiadomo,ze jest wiele dzieci co wiele umiejętnosci osiagaja pózniej ale wszystko jest w porządku. Ale brak siedzenia w 8 miesiącu jest juz podejrzane i do obserwacji.I ja bym sie tak nie cieszyła ,ze dziecko nie raczkuje. To jest tylko i wyłącznie informacja ,że coś stanęło mu na drodze do rozwoju fizjologicznego. I jak wyzej pisałam, w niektóych przypadkach jest to bezproblemowe ale u niektórych dzieci zaowocuje w szkole.

Gość gość
To Ty piszesz głupoty - nie można trzymać się ślepo norm, one są tylko orientacyjne, a nie wyrokujące, że w wieku 8 miesięcy niemowlę koniecznie musi już siedzieć czy raczkować. Oczywiście, jeśli jakiś stopień rozwoju wyraźnie się opóźnia, to trzeba zbadać dlaczego tak się dzieje, ale bez przesady. Raczkowanie wcale nie świadczy o prawidłowym rozwoju. Ja nie raczkowałam w ogóle i jakoś z moją głową wszystko w porządku.

Gość gość
może to down

Gość gość
nie chodzi o to,ze ma sie problemy z głową. bardzo to upraszczasz.

Gość gość
ja obstawiam downa na 100 %

Gość gość
ale corka SIEDZI a nie siada sama a to zasadnicza roznica