Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

będzie mi się należał zasiłek ?

Polecane posty

Gość gość

Mam umowę od stycznia do grudnia czyli na rok rodze we wrześniu potem przysługuje mi macierzynski a później czy dadzą mi zasiłek dla bezrobotnych ?

Gość gość
Ale przecież nie będę miała roku przepracowanego . To jak to wkońcu jest ?

Gość gość
Jeśli umowa była na pełen etat,z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym oraz odprowadzane były skłdaki na FP to tak. Będąc na urlopie macierzyńskim pracownica w dalszym ciągu pozostaje w stosunku pracy i to w stosunku pracy oskładkowanym, a zatem czas spędzony na urlopie jest wliczany do okresu zatrudnienia.

Gość gość
Do okresu 365 dni wymaganych do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych zalicza się również okresy: * zasadniczej służby wojskowej, nadterminowej zasadniczej służby wojskowej, przeszkolenia wojskowego, służby przygotowawczej, służby kandydackiej, kontraktowej zawodowej służby wojskowej, ćwiczeń wojskowych, okresowej służby wojskowej lub służby wojskowej pełnionej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny oraz zasadniczej służby w obronie cywilnej i służby zastępczej, a także służby w charakterze funkcjonariusza, o którym mowa w ustawie z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2004 r. Nr 8, poz. 67, z późn. zm.), *urlopu wychowawczego udzielonego na podstawie odrębnych przepisów, *pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy lub służby, o której mowa w pkt 1, renty szkoleniowej oraz przypadające po ustaniu zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej albo zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, OKRESY POBIERANIA ZASIŁKU CHOROBOWEGO,MACIERZYŃSKIEGO w wysokości zasiłku macierzyńskiego lub świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli podstawę wymiaru tych zasiłków i świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenia społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę, * inne, za które opłacana była składka na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, jeżeli podstawę wymiaru składek stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę, *za które przyznano odszkodowanie z tytułu niezgodnego z przepisami rozwiązania przez pracodawcę stosunku pracy lub stosunku służbowego oraz okres, za który wypłacono pracownikowi odszkodowanie z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia umowy o pracę.