Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego kobiety w ciazy tyja?

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jestem w poczatkowej fazie ciazy (2 miesiac) waze 65kg przy wzroscie 167 mam 30 lat. I jestem przerarzona jak kobiety pisza ze przytyly w ciazy 20kg albo 30 kg albo 40. Co to oznacza ze tyle wazyly razem z dzieckiem i wodami tuz przed porodem? Czy tyle wazyly po urodzeniu? Pisza tez laski ze np nie moga sie pozbyc 20kg po porodzie? No kurde! Z tego co mi wiadomo to dziecko razem z wodami powinno wazyc okolo 7-8 kg. Jezeli chodzi o jedzenie to tak naprawde powinno sie sporzywac jedynie 200kcl wiecej dziennie niz normalnie - Czyli jest to np 2 jablka, albo 3 mandarynki, albo kromka chleba wiecej... a tak to jesc normalnie tak jak sie je na codzien. Wiec moje pytane jest takie czy kobiety jedza bez opamietania? robiac sobie przy tym krzywde po przytycie 40kg w 9 miesiecy to wyczyn, a potem sa prolemy zdrowotne oraz problemy z urodzeniem... Zdaje sobie sprawe z tz zachcianek na poczatku ciazy ( ktore owszem mam a uswiadomil mi je maz) Np mam nieodparta chec na kielbaske z grila a najlepiej z ogniska- i w ramach kolacji ja jem.... no ale 40kg? a moze potem jakos sie tyje nagle? dziewczyny jak to jest? a dodam ze choodze na basen 3 razy w tygodniu dla zdrowotnosci.....

Gość gość
ja nie przytylam ani grama

Gość gość
Przyczyny są bardzo rożne. Zwykle kobieta tyje ok 20% swojej wagi. Ale jak się folguje, nie rusza to przytyje więcej. Dodatkowo w czasie ciązy zwiększa się ilość krwi i ogólnie wody w organizmie. Jeżeli to tylko woda to zwykle zniknie po porodzie.

Gość gość
Oki jeszcze raz zapytam ok kobieta tyje 20% ale czy masz na mysli ze te 20% to tluszcz ktory zostaje po porodzie. Czy 20% kobieta wazy przed porodem? Bo tak jak wspominalam to 7-8 kg to waga dziecka, wod, dodatkowej krwi itd ktore po porodzie rozumiem ze ubywaja. Wiec po porodzie jak urodze dziecko posbede sie wod plodowych, wody z organizmu, i po jakims czasie tej dodatkowej krwi to powinnam wazyc znowu 65 kg? Jedzac normalnie i racjonalnie zachowujac higieniczny tryb zycia (spacery, basen) Wiec skad sie bierze to 20, 30 40 kg u kobiet? Z jedzenia bez umiaru?

Gość gość
Przytylam 18 kg, startowalam z wagi niskiej, bo 46 kg. Dziecko wazylo 4200, mialo 60 cm, duzo wod plodowych mialam, napuchlam jak balon, tydzien po porodzie mialam juz 13 kg mniej. a te dodatkowe 5 kg dzialalo tylko na korzysc w moim przypadku, nadalo kobiecosci, BMI mialam w normie, ale niestety schudlam kolejne 3 :( Dodam, ze w ciazy na poczatku z dnia na dzien rzucilam fajki, dodatkowo mialam za waska miednice, dziecko umiejscowilo sie z przodu, co za tym idzie mialam brzuch jak bania wrecz, juz 3 miesiace przed terminem mialam taki duzy, jak niektore kobiety nawet w koncowce nie maja. Do porodu szlam z bebzolem jak na bliznieta co najmniej :P No i to zaprocentowalo tym, ze mialam ograniczone mozliwosci ruchowe i meczylam sie strasznie.

Troche naiwne to twoje pytanie. Kiedy slyszysz, ze ktos przytyl 20 kg, naprawde myslisz, ze to mozliwe, ze odliczyla od faktycznej wagi wage plodu, wod i wszystkiego innego? To raczej oczywiste. Ale nie ma sie co dziwic. Sama piszesz, ze nie wiesz w ogole, jak to dziala, ale potem 'ja nie wiem jak mozna tyle przytyc'.

Gość gość
"Wiec skad sie bierze to 20, 30 40 kg u kobiet? Z jedzenia bez umiaru?" w ciąży zmienia się cały metabolizm, u niektórych kobiet szaleją hormony i stąd puchnięcie, zatrzymywanie wody, zatrucie ciążowe, cukrzyca ciężarnych, problemy z tarczycą lub nerkami

Gość gość
A jadlam normalnie, tyle co przed ciaza, sluchalam jednak organizmu i nie katowalam sie na sile tylko tym co zdrowe, czy nie stosowalam diet. Wyniki badan mialam "jak zolnierz" (tak powiedzial mi moj gin) takie, jak bym w ciazy nie byla.

Gość gość
167 cm i 65 kg to też wcale nie tak malutko:)jesteś tylko 8 cm wyższa ode mnie ale cięższa o całe 19kg:)

Gość W ciąży jemy DLA DWOJGA a nie
Tyją bo żrą jak głupie! Moja kuzynka jadła zdrowo ale nie opychała się słodyczami, nie pila soków czy innych słodzonych paskudztw ect, w ciaży przytyła z 8 kg, dzieciak zdrowy i rozwija sie idealnie. Druga koleżanka ŻARŁA wszystko co wpadło w łapy, tłuste kiełbasy, ciastka, pół bochenka chleba na raz, ginekolog wręcz darł się na nią, ze w ten sposób zaszkodzi sobie i dziecku - przytyła wg oficjalnej wersji 35 kg, nieoficjalnie 40!!!!! Teraz jej córka jest w 1 klasie podstawówki, matka zrzuciła po ciaży ze 28 kg ale nawyki zywieniowe zostały. Córa nie potrafiła zasnac póki nie pożarła kawałka kiełbasy, ma nadwagę, a jakie są dzieciaki w klasie to wszystkie wiecie - OKROPNE! Dlatego trzeba myśleć o przyszłości i swojej i dziecka jeszcze w okresie ciąży.

Gość gość
Ja przytylam 20 a w momencie wyjscia ze szpitala z dzieckiem mialam mniej 10. Nie martw sie

Gość gość
ciąża to dla nich wymówka żeby móc się w końcu nawp*****lać jak świnia

Gość Magda18181
Autorko ja do 17 tc schudłam 5 kg (mdłości i wymioty ) .Później jak apetyt wrocił to przytyłam 20 kg . Jadłam sporo bo nie mogłam sie opanować. W sumie to bylo mi obojętne ile przytyje .Po wyjściu z szpitala miałam równe 10 kg mniej .

Gość gość
Ja jestem w 30 tygodniu i przytyłam 5 kg. Nie wyobrażam sobie przytyć 20.

Gość gość
Nadmierne tycie może byc tez spowodowane cukrzycą ciążową, nie tylko obżeraniem się.Ja mam tyle samo wzrostu co Ty i zaczynałam z tej samej wagi. W 8mym miesiącu ważę tylko 10 kilo więcej, brzuch mam tylko duzy, reszta ciała szczupła..także nie załamuj się.Jezeli nie chcesz przytyc dbaj o to co jesz,nie je się za dwoje..potrzebujemy jakies 300-400 kcal wiecej niz normalnie..czasami zdarzają się zachcianki..mozna sobie zjesc hamburgera czy chipsy to przeciez nie grzech..wazne by nie przesadzac.

Gość gość
to ja autorka, Owszem waze 65 kg przy wzroscie 167 ale wcale nei uwazam sie za osobe otyla, ale mega szczupla tez nie. Uwazam ze jestem w normie i wygladam w normie. I jak wazac 65kg spodziewam sie ze przytyje z 8kg idac do szpitala to bedzie 73kg czyli dalej ok. Ale jak np kobiiety tyj apo 40kg to idac tym tropem ja do porodu bede wazyc 105kg i ani to nie zdrowe ani to nie nrmalne Od tych 40 kg nalezy odliczyc dziecko wody, wode itd tak z 8 kg to i tak zostanie 32kg.Czyli 97! A to jest ogromna roznica 65 a 97

Gość gość
Droga autorko-czy to prowokacja?Ty już jesteś gruba na starcie!65kg przy 167cm?! 15-20kg w ciązy to norma wśród moich znajomych i wszyscy 2,3, miesiące po porodzie dochodzą do siebie,a potem są na minusie. Ja w ciąży przytyłam 17kg.No,ale startowałam z wagi 54 (172cm wzrostu)także ważyłam 71kg idąc do porodu,a Ty już masz 65kg..... dlaczego się czepiam?bo piszesz tak bezczelnie,jakoby ciężarne się opychały na te 20,30kg ,a to wcale nie jest prawda. jak ktoś wyżej pisał:może się przydarzyć cukrzyca ciążowa,zatrucie itd. U mnie nawet jak koleżanka przytyła 28kg,to schudła 32kg. A wody miała tyleeeeee...cała spuchnięta biedna i miała cukrzyce ciążową. Także tutaj nie udawaj,że basen 3x w tyg..i nie wiesz jak można tyle przytyć-jak Ty sporo i bez ciązy przytyłaś!

Gość gość
Ale skad ty mozesz wiedziec ile przytyjesz do porodu ? Jesteś dopiero na początku ciąży.

Gość gość
masz tendencje do tycia. 8kg myślisz ,że tylko przytyjesz?haha..to marna prowokacja. wróżę Ci,że minimum 15kg złapiesz. i nie licz,że coś waży tyle,a tyle..bo to u każdego inaczej.Jednego dziecko 2kg,innego 3,a innego 5kg, wody też różnie się rozkładają. Mi piersi chyba z 1 kg przytyły,bo urosły o 3 rozmiary! :) Przytyłam 14kg. dziecko ważyło 4,200. Nie objadałam się,jestem instruktorem fitnessu. Trzymam dietę sportową całe życie,także i w ciąży jadłam zdrowo z paroma "zachciankami" a mimo to przytyłam 14kg? mięsiąc po porodzie nie było już 16kg. powiedz mi skąd te 14kg u mnie w takim razie?

Gość gość
Ja startowałam prawie z identycznego etapu ważyła 66 k przy 168>Przytyłam ok 13 kg ( w dniu porodu) Do wagii wróciłam w ciagu 2 tygodni. Czyli się da.

Gość gość
Autorko a w którym dokładnie jestes tygodniu ? Jak nie masz mdłości i wymiotów to pewnie wiecej przytyjesz.

Gość gość
do gościa wyżej da się 13.. ale nie 8kg.. jak ona już jest gruba.. grube tyją więcej,chodź powinny mniej... Lecz są już otyłe-także mają złe nawyki żywieniowe! jeśli przed ciążą,jesteś osobą z nadwagą,to co w ciązy checie schudnać?czy jak hehe

Gość gość
Autorko wróć tu pod koniec ciąży i się pochwal ile przytyłaś :D

Gość gość
To ja autorka Kurde ludzie troche popadacie w paranoje nazywajac mnie otyla osobe. Waze 65kg przy wzroscie 167 i mam 30 lat - nie jestem otyla osoba A pozatymzawsze duzo sie ruszalam i duzo cwiczylam, lubie sport, ale zjesc tez lubie (racjonalnie owszem) Owszem jak mialam 20 lat to wazylam 55 kg a teraz jestem w 9 tygdniu ciazy waze 65. Przed ciaza tez tyle wazylam - czyli 9 tygodni temu ale na litosc boska nie jestem otyla....... A temat jest z pytaniem - jak sie to dzieje ze kobiety tyja po 20-30 40 kg i z czego to wynika? Nie zkladam ze sie objadaja jak swinie, bo wiem ze sa choroby, cukrzyce itd. Ale z czegos to musi wynikac - kg nie biora sie z powietrza. 8 kg to jest to co wyczytalam w ksiarzkach To moja pierwsza ciaza wiec nie wiem. Wiem tez ze po porodzie rozszeczy sie miednica i zmienie ksztalty.... I tak jak pisze jem racjonalnie, chodze 3 razy w tygodniu na basen i jak na chwile obecna nie przytylam ani grama. No moze pol kg ale to sa takie wahania u mnie norma.

Gość gość
Autorko winny się tłumaczy :D dostałaś odpowiedzi na swoje pytania zatem. I co, ciekawość zaspokojona? Już pół kilo przytyłaś? O kurcze to będzie jednak więcej niż 8 hehhe. Poza tym pisze się "książkach" - pozdrawiam.

Gość kołkiipacholkii
Autorko startowałam z tego samego pułapu co ty. Do 7 miesiąca przytyłam coś ok 10 kg ale fakt jedzenia sobie nie żałowałam . 7-8 miesiąc zaczełam puchnąć tak, że przeytyłam kolejne 10 kg ( mój lekarz konował to bagatelizował ) a na tydzień przed porodem kolejne 5 kg. Nogi miałam takie spuchnięte, że wygldały jak słupy a ja byłam przerażona moją wagą ( kilka razy dziennie stawałam na wagę i oczom nie wierzyłam) - a prawie nic nie jadłam , zero słodyczy same zdrowe warzywa, owoce, mięsko na parze bla bla. Tocząc się na porodówkę ważyłam 90 kg (!!!!!!) Po tygodniu od porodu miałam na "liczniku" 75 kg więc została mi ta nadwyżka obżarstwa. Teraz po 4 miesiącach waże niecałe 70 kg - nie karmie już piersią ( a to ponoć wysysa kilogramy) zdrowo się odżywiam, staram się ćwiczyć brzuch, spacery, rowerek powoli waga idzie w dół. Mój lekarz niestety zbagatelizował dużo rzeczy - skoki ciśnienia, konflikt serologiczny, zatrzymywanie wody a też zapowiadała się moja ciąża jak po masełku....nie ma reguły

Gość gość
Ja tez jestem PRZERARZONA,ze ktos kto ma30lat zaklada takie tematy

Gość gość
Co za debilne pytanie, autorka chwali się w tle "jaka jestem idealna i mądra" i naskakuje na inne kobitki... Najśmieszniejsze że robi to na początku ciąży a nie na końcu. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 8 a teraz już mam na plusie 15 kg (37 tc) chociaż mam więcej ruchu, mniej jem itp. Pewne rzeczy warunkuje dziecko, układ hormonalny i wiele innych czynników. samo łożysko ma pewnie z 2 kg, dziecko i wody płodowe pewnie ok 7 kg, obieg krwi i limfy podwaja pod koniec ciąży objętość, a także zatrzymuje się woda w organizmie u wielu kobiet. Zdaje mi się zresztą że nawet lekarze oceniają że ciąża "waży" ok 12 kg. Beznadziejne pytania zadajesz, aha i nie zdziw się jeśli jednak przytyjesz więcej niż zakładałaś, bo z tego co opisałaś to nie masz budowy gazeli, przy 167cm na 65 kg jestes raczej przysadzista, no i nie najmłodsza...... Ja mam 169 cm, przed ciążą miałam 56 kg i nie byłam calineczką, ty masz prawie 10 więcej, to na pewno nie należysz do tych najszczuplejszych. Aha, pewnie zaraz napiszesz że ta waga przez duuuuuuży biust bo cała to jestes szczupła...;) to bardzo tendencyjne, my kobiety lubimy się przechwalać i doceniać nawet w sieci- anonimowo.

Gość gość
Nie znam kobiety która przytyła 40 kg. Chyba że mieszkasz w USA tam może co 15 osoba nie ma nadwagi. Nawet nie chce myśleć jak musiałoby to wyglądać, chyba nawet nie przypominam sobie, żeby któraś ze znajomych czy kuzynek przytyła ok 30, prawie wszystkie laski które znam złapały max kilkanaście kg, także nie wiem skąd wzięłaś swoje dziwne liczby autorko. W celu dowartościowania to widzę, ale wiedz że na razie to falstart z twojej strony:) bo masz 30 lat, może być różnie....

Gość gość
to ja autorka... Oj baby baby widze ze tutaj wylewacie niektore swoje zale - bo poza przykladami chorob w ciazy typu cukrzyca, czy jakies tarczyce czy cos gro usprawiedliwia sie ze przytylo duzo w ciazy- oczywiscie nie ze swojej winy - bo jadlo jak ptaszek.... Moze sie myle - nie wiem jak to jest dlatego pytam - ale uwazam ze jak bede racjonalnie sie odzywiala tak jak teraz i przed ciaza do tego bede chodzila na basen, spacery. Bede aktywna zawodowo do konca ciazy (a nie na L4 od momentu zaplodnienia jak niektore) i jezel wszystko pojdzie dobrze i nie zachoruje na nic - to poprostu wydaje mi sie niemozliwe przytycie 40kg no bo jak?