Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego tu piszecie że roczne dziecko nie może jeździć przodem do kierunku jazd

Polecane posty

Gość gość
Wystarczy poczytac w internecie na temat przewozenia niemowlakow

Gość gość
Wszystkie moje koleżanki,które maja małe dzieci woza je przodem do kierunku jazdy i nikt im nic nie mówi.

Gość gość
To dlaczego jak kilka razy byłam zatrzymana na drodze przez kontrole policyjna to tez mi nikt nie zwrócił uwagi,ze źle przewozę dziecko???

Gość gość
A co ci maja zwracac,twoja sprawa,oni po twoich dzieciach plakac nie beda

Gość gość
Przeczytaj sobie "zasady przewozenia dziecka w foteliku samochodowym" na stronie policji

Gość gość
Wiesz co.. Policjant nie zwróci Ci uwagi jeśli.. masz jakikolwiek fotelik dostosowany do wagi dziecka. Oni (w większości) się na tym po pierwsze kompletnie nie znają, a po drugie wg przepisów- masz mieć fotelik. Policjanta nie obchodzi czy on jest tyłem, czy przodem, czy kosztował 200zł czy 1000, czy jest nowy czy używany, czy dobrze w nim jest zapięte dziecko. Wg policjantów- fotelik ma być i już. Wtedy nie mogą się do niczego przyczepić. _ Kiedyś nas zatrzymali za zbyt szybką jazdę w mieście. To przy okazji pytam policjanta o prawidłowe zapięcie pasów w foteliku, czy ta zasada "że dobrze jest wtedy, gdy po złapaniu pasa w palce luz jest tylko na 1cm" dotyczy się też nosidełek, bo mówię, że wydaje mi się, że przy takim ustawiwniu pasów dziecko ma bardzo ściśnięte ramiona. Policjant kompletnie nie wiedział o czym mówię, nie chciał ze mną rozmawiać. Powiedział: ale o co pani chodzi? ma pani fotelik,czyli jest ok. Mnie jest wszystko jedno jaki i jak pani w nim dziecko wiezie.Jest fotelik, mandatu nie będzie. Potem się tak spojrzał, popatrzył.. i nagle sie pyta: a jak pani ma umocowany ten fotelik? On sie w ogóle trzyma? My mieliśy nosidło na bazie i prezentowaliśmy policjantowi, jak to działa. No masakra! Więc przepisy tylko mówią, że ma być "fotelik lub inne urządzenie". Ale o bezpieczeństwo dziecka to trzeba się samemu zatroszczyć, poczytać trochę. Polecam strony foteliki.info i blog osiemgwiazdek

''mysleli ze sie nawet nie zbudzily podczas stluczki. Przyjechała policja i dopiero jak policjant sprawdzil okazali sie ze zginely na miejscu'' Dawno nie czytalam bardziej dolujacej historii. Nie wiem, jak rodzice moga sie po czyms takim podniesc.

Gość gość
O boze to musze dvd przelozyc z zaglowka w oparcie siedzenia? :D

Gość gość
Rozumiem wasze zdziwienie. Nie wiedziałyście ze istnieją foteliki od 9 kg Tylem do kierunku jazdy. Są i są bezpieczniejsze dla dzieci, w wielu stkuczkach i wypadkach uratują dzieciom życie, lub ochronią przed kalctwem. Zostali,to udowodnione i w większości krajow na świecie wozi sie dzieci Tylem do kierunku jazdy. Nie rozumiem natomiast waszej ignorancji. Ignorujecie bezpieczenstwo waszych dzieci. Normalny czlowiek jak dowiaduje sie ze cos jest bezpieczniejsze to wymienia. A wy uważacie ze skoro sasiadka wozi przodem to znaczy ze to jest bezpieczne? Nie, nie jest bezpieczne. I jeżeli będzie wypadek i dziecku cos sie stanie to będzie to wasza wina, bo woleliscie zaoszczędzić kilka stówek.

Gość gość
No właśnie. Bardzo dobrze piszesz. Wg mnie jeśli ktoś czegoś nie wie, to powinien do tematu podejść spokojnie, z zaciekawieniem "ale o czym piszecie? To starsze dzieci można wozić przodem? Takie foteliki istnieją? Możecie coś więcej napisać? " a nie z jakimś fochem czy z pretensjami w stylu "Tez tego nie rozumiem, dziecko roczne i starsze zawsze ma fotelik przodem do kierunku jazdy, bo co niby z jego nogami montując tyłem do kierunku jazdy??" _ Ja też nie wiedziałam. Dowiedziałam się i zaczęłam zagłębiać temat. Rozmawiałam z dobrze poinformowanym sprzedawcą (to jest istotne, bo są tacy, którzy uważają foteliki tyłem za modę lub fanaberię), czytałam wiadomośći na foteliki.info, przejrzałam blog osiemgwiazdek. Dzięki temu o fotelikach montowanych tyłem dowiedziałam się sporo. Co zrobić z nogami, dlaczego to jest bezpieczniejsze, jak długo możńa tak wozić, jakie firmy produkują takie foteliki, jak są montowane do fotela w samochodzie itp. Jeśli ktoś chce, to wszystko znajdzie i dowie się ważnych rzeczy. Wystarczy chcieć. Jeślie nie chcecie, jeśli Was temat nie interesuje- ok. Ale nie miejsce pretensji, że ktoś Was uświadamia, najwyżej nie wchodźcie w temat i nie czytajcie. Nie piszcze bzdur typu- dziecku jest niewygodnie, dziecko będzie marudziło itp.

Gość gość
To taka sama propaganda jak z tym antyszczepieniem, antychodzikiem i teraz antyfotele przodem. Jasne, że bezpieczniej ale ile mniej wygodnie dla mamy, dla dziecka. Podróż ma być przyjemnością, fotele są sprawdzane - wycofanoby wszystkie przodem jeżeli byłoby to takie śmeircionośne jak piszą fanatyczki. Samo jeżdżenie samchodem jest niebezpieczne, tak samo jjak sadzanie dziecka na konia czy puszczanie go na obóz ziomowy na stok. Co ma zdrowe odzywianie o ktorym tu wyczytalam do fotela? nie wiem... Fanatyzm mamuśki jest najgorszy! Miłych podróży wszystkim zadowolonym ze swojego fotelika mamom.

Gość gość
o to idealna ignorancja. Mam nadzieję tylko że twoje dziecko nie będzie musiało testować twojej głupoty.

Gość gość
tak samo i ja mam nadzieje, ze twojemu dziecku bedzie sie lekko i dobrze zylo

Gość gość
Gosciu z 15stej, jak dla mnie mozesz wozic swoje dziecko nawet w taczce za samochodem, tylko nie wymyslaj bzdurnych argumentow, z ktorych by wynikalo, ze wozenie dzieci przodem jest lepsze anizeli tylem. Bo po prostu nie jest - sa na to twarde dowody. Wygoda tu nie ma nic do rzeczy, nie widze w ogole zwiazku. Wsadzenie dziecka tylem, a wsadzenie dziecks przodem jest takie samo. I to, zycie jest niebezpieczne samo w sobie - znaczy, ze co? Jak jezdze rowerem czy motocyklem, to mam nie zakladac kasku, bo i tak leb rozbije?

Gość gość
Ze produkuja foteliki dla malych dzieci przodem do kierunku jazdy to co z tego papierosy tez produkuja i nie oznacza to ze jest to dobre.tak jak juZ wczesniej pisalam chyba dla niektorych matek ich wygoda jest wazniejsza niz bezpieczenstwo dziecka.bo co z tego ze zawsze dziecko wozisz przodem i nic sie nie stalo ale wiesz na 100% ze zaden wypadek sie nie zdazy?

Gość gość
Ale wytlumaczcie mi, bo tego nie kumam, w jaki sposob wozenie dziecka przodem jest dla matki wygodniejsze anizeli wozenie go tylem?

Gość gość
Jedna pisala ze jest wygodniej bo butow nie trzeba dziecku wtedy zdejmowac

Gość gość
jak kupowałam większy już siedzący fotelik dla ponadrocznego synka to byłam w 3 sklepach i hurtowniach z artykułami takimi jak m.in. foteliki samochodowe, pytaliśmy z mężem o fotelik dobry, bezpieczny itp, nie oszczędzaliśmy pieniędzy. W ŻADNYM z tych sklepów nikt nas nie poinformował, że są też foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy. Kupiliśmy montowany przodem, po prostu dlatego że nie wiedzieliśmy, że istnieją też foteliki siedzące montowane tyłem

Gość gość
Cala Europa Zachodnia i Ameryka szczegolnie noworodki i niemowlaki wozi tylem do kierunku jazdy, naukowo udowodniono ze dzieci do 2 lat powinny byc wozone tylem do kierunku jazdy - az o 75% zmniejsza sie ryzyko smierci lub uszkodenia ciala u dziecka tak przewozonego! ze wzgledu na glowe ktora w razie wypadku zostaje wyrzucona do przodu z duza sila....a male dziecko nie ma jeszcze tak wyksztalconych kosci jak dorosly. ale jak ktos tam wyzej powiedzial mozecie wozic i na taczce: to wasz cyrk i wasze malpy.

Gość gość
Mam cotke w szwecji, dzieci wozi sie przodem do kierunku jazdy za kierowca. Wszelkie testy itp jak zobaczysz sa udowodnione ze dziecko jedzie tak bezpieczniej

Gość aaaa kotki
Cala Europa Zachodnia i Ameryka szczegolnie noworodki i niemowlaki wozi tylem do kierunku jazdy, naukowo udowodniono ze dzieci do 2 lat powinny byc wozone tylem do kierunku jazdy - az o 75% zmniejsza sie ryzyko smierci lub uszkodenia ciala u dziecka tak przewozonego! ze wzgledu na glowe ktora w razie wypadku zostaje wyrzucona do przodu z duza sila....a male dziecko nie ma jeszcze tak wyksztalconych kosci jak dorosly. ale jak ktos tam wyzej powiedzial mozecie wozic i na taczce: to wasz cyrk i wasze malpy. xxxxx czepię się Twojego wpisu. Po pierwsze w europie zachodniej, tak jak w pl, foteliki rwf nie są za często spotykane. W szwecji owszem a usa owszem, ale nie w europie zachodniej. Po drugie wcale nie chodzi o kosci, tylko mięśnie i stosunek wielkości głowy do reszty ciała. Po 3 zgadzam się, że tyłem bezpieczniej, po 4 to w pl (i nie tylko) to nowość, jak pytałam w styczniu '13 o fotelik rwf 9-18 to każdy pukał się w czoło i otwierał buzię ze zdziwienia (łącznie z kafe bo tylko jedna czy dwie osoby były w stanie coś powiedzieć na ten temat).

Gość gość
W szwecji to tamto,nie wazne ze dziecko jest bezpieczniejsze jezdzac tylem.ze ktoras wozi dziecko przodem juz od 7 lat ale moze zdazyc sie taki dzien ze jedna zdruga nie beda mialy tyle szczescia