Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkam na wsi, nie mam żadnych perspektyw, jestem załamana, chcę zmian !

Polecane posty

Gość gość

Zapisałam się na prawo jazdy, juz zrobilam teorie, od srody pierwsze jazdy. Bede chodzila rowniez na angielski w miasteczku w moich okolicach, chodze do liceum zaocznego, chce w koncu zdac mature i isc na studia, zdaje w przyszlym roku, chce sie stąd wyprowadzic i zamieszkac w Warszawie lub Krakowie. Musze, bo inaczej zgnije w tym syfie, nie chce byc jak moje kolezanki 19-25 lat i juz z bachorami, siedza w domu, ich jedyne atrakcje to obgadywanie ludzi, kosciolek w niedziele, spacerek do biedronki i siedzenie w parku przy trasie i patrzenie na tiry i samochody :O co to za zycie cale dnie przed telewizorem i w kuchni :(

Gość gość
dobrze zrobiłaś. wies to niestety ograniczenie mozliwosci i wiezienie

Gość gość
Wieś jest ograniczeniem? Teraz ludziom na wsi żyje się lepiej niż większości w miastach. A perspektyw masz bardzo dużo... możesz posadzić ziemniaki, żyto, owies, kapustę, truskawki, wypasać krowę, wydoić ją, nakarmić świnki, kury, itp, itd... tylu możliwości nie ma żadem mieszczuch ;)

Gość gość
cóż musisz się zastanowić co stanowi sens życia warto pracować, wtedy się patrzy na wszystko z innej perspektywy jednak posiadanie dobrego męża (wartościowego) i dzieci ma sens, daje to szczęście i spełnienie, we 2-kę łatwiej się żyje, a dzieci, rozmnażanie to sens istnienia, nie powinny Ci być przeszkodą na wsi można zdrowo żyć, ja w mieście mam problemy ze zdrowiem, wszystko sztuczne jest

Gość gość
A ty myslisz, ze my na wsi skad jedzenie mamy? Produkujemy? :D masakra co za ciemnogród. Ja mieszkam na wsi i w żaden sposób mnie to nie ogranicza. Mam dom, działkę ze stawem nieopodal, przestrzeń. Skonczylam studia, pracuje, a do miasta mam 10min drogi samochodem, który również posiadam. Temat to prowo.

Gość gość
gość - niektorzy miesszkają w Polsce B i do miasta mają 100km, same pola, nawet zasięg w komorce ginie w domu,w lasach w ogole go nie ma. Jedyne centra towarzystkie to przystanek, sklepy, kosciol, cmentarz

Gość gość
Ale ja też mieszkam w Polsce B, w podkarpackim konkretnie. W mojej wsi nawet szkoły nie ma, ale w żadnym stopniu mnie to nigdy nie ograniczało. Wiec nie rozumiem tematu. Brak samochodu i prawa jazdy moze byc przeszkodą, ale nie jest to problem, którego nie mozna pokonać- choćby korzystając z transportu publicznego.

Gość gość
wiesz moim zdaniem problemem nie jest odleglosc, nie zyjemy przeciez w afryce czy amazonii tylko mentalnosc, ktos jest ograniczony psychicznie i nie umie sie wyrwac z dziury i zrzuca wine na wszystko i wszystkich tylko nie na siebie, moja mam pochodzi ze wsi nie chciala tam mieszkac, od razu po szkole wyjechala do pracy, od 18rz zapieprzala oszczedzala na mieszkanie i w koncu sie dorobila, jak ktos chce to wszystko osiągnie

Gość gość
Zakładając, ze ktos chce mieszkać w mieście, bo obecnie tendencja jest raczej odwrotna:). Ale poza tym zgadzam sie z wypowiedzią.

Gość gość
owszem ludzie wyprowadzają sie na wies, ale na wies blisko miasta :) Nie znam osoby, ktora marzy o przeprowadzce do jakiejs dziury w swietokrzyskim, lubelskim czy na mazowszu, gdzie nie ma nic tylko kosciol i sklep

Gość gość
Ja osobiscie znam takie osoby, które przeprowadziły sie w całkowite odludzie, ale sa to tzw. wolni strzelcy, pracują w domu na zlecenia. Ale to raczej rzadkość, bo po prostu większość ludzi mieszkających na wsi pracuje w miastach. W mojej wsi nie ma nikogo, kto prowadziłby działalność rolnicza. Mamy trzy zakłady produkcyjne, kilka osób prowadzi inna działalność gospodarczą, reszta pracuje w mieście- pomijając oczywiscie bezrobotnych, dzieci i seniorów:).

Gość gość
Małe miasteczka wsie to są dla emerytów rencistów i biznesmenów a ci ludzie tempi to bieda i brak perspektyw na lepsze życie taka prawda a minusy w takich dziurach są takie po 1 wszędzie trzeba dojeżdżać do różnych urzędów itp. po 2 bez samochodu ani rusz miasteczka to są dobre blisko dużych miast np. Konstantynów Łódzki Andrespol koło Łodzi itp.

Gość gość
Nie zgadzam sie z wami. Na wsi też można żyć i się rozwijać. Fakt po kilku latach obijania się po gimnzajum, wzięłam sie w garsc, bo też coś chciałam zmeinić. Byłam w miescie, praciwałam w sklepie i na nic czasu nie miałam. Koszmar wszystko w biegu. Jakiś czas temu zapisałam sie do szkoły zaocznej http://www.liceum-zaoczne.sopot.pl/home.html zeby zrobić maturę, tak dla siebie. Potem wrociłam na wieś. Teraz koncze 2 rok studiów zaocznie, a poza tym otworzyłam we wsi punkt przedszkolny, gdzie mam kilkoro dzieci, którymi się opiekuję. Głównie wiosną i latem jak w polu dużo pracy i wszyscy zajęci. Ludzie się ciesza ze wróciłam, chetnie pomagają, a jak sie rozwiajam. Planuję otworzyć jeszcze coś na ksztalt domu kultury, wiadoamo mały, ale taki zeby mozna byl troche kultury liznać na wsi i dzieci wieksze mialy gdzue sie rozwijac/ Jak ja bylam w ich wieku tego mi brakowalo na wsi :) Mozna zyc na wsi i byc mega szczesliwym, wiec obalam mit czlowieka ze wsi nieuka i niedojdy.

Gość gość
Nie taka wieś skoro jest Biedronka:)

Gość gość
Pamiętaj, rozwój zaczyna się od siebie. Ważna jest praca nad sobą i bycie świadomym, co jest dla Ciebie ważne. Ja osobiście rozwijam obszary takie jak: zarządzanie stresem, motywacja, zbilansowana dieta. Tak naprawdę rozwój nigdy się nie kończy i trzeba wyznaczyć własną ścieżkę rozwoju. Sam korzystam z pomocy kursów tutaj: https://lifearchitect.pl/lifearcadia/

Zbilansowana dieta wymaga zapewne dużo motywacji i jest silnie związana ze stresem:) Macie tam w tej akademii kogoś od marketingu?Może warto w końcu zatrudnić specjalistę?